Τώρα θα μάθουμε ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη μυθολογία με πολύ συζήτηση, πολλούς πρωταγωνιστές, μεγάλα budgets αλλά χωρίς happy end.

Ειδικά την τελευταία πενταετία ο μύθος λέει ότι όλη η αγορά έχει γίνει digital, έχει e-commerce και βέβαια κάνει digital transformation.

Η πραγματικότητα είναι ότι λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα γνωρίζουν ηλεκτρονικό εμπόριο και η γνώση που έχει κατακτηθεί συνολικά είναι συγκεκριμένη.

Οι λόγοι δυο και απλοί. Πρώτον η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι σχετικά καινούργια και δεύτερον δεν υπήρχε αντίστοιχη προηγούμενη γνώση σε μεγάλο scale από εταιρείες που να έχουν πετύχει σε αυτό το κανάλι.

Για να μην υπάρχουν αδικίες δεν παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών που τα πήγαν πολύ καλά στο ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά αυτές είναι λίγες και σε μικρότερο scale.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει παρουσίαση, εταιρικός στόχος, στρατηγική που να μην αναφέρεται σε e-commerce και digital transformation.

Όμως σε αυτό το σημείο πρέπει να αποσαφηνιστεί τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο.Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι εμπόριο. Είναι επιχείρηση και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης.

Απαιτεί πραγματικές γνώσεις marketing, σοβαρό μηχανισμό logistics, προιόν ή υπηρεσία που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η μεγάλη διαφορά με το retail είναι τουλάχιστον 40 χρόνια γνώσης που έχει συσσωρευτεί.

Παράλληλα σε αυτά τα 40 χρόνια έχουμε τουλάχιστον 4-5 εταιρείες, μόνο στον χώρο των super market, που έχουν χιλιάδες καταστήματα με χιλιάδες εργαζόμενους. Και το κυριότερο, με πωλήσεις δισεκατομμύριων ευρώ.

Επίσης σε όλους τους τομείς έχουν έρθει πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα τουλάχιστον 30 χρόνια και έχουν μοιράσει γνώση σε στελέχη που έχουν εργαστεί σε αυτές.

Σχεδόν όλοι οι μεγαλύτεροι retailers έχουν έρθει στην Ελλάδα σε food & beverage, μόδα, καταναλωτικά και όλες αυτές οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει στελέχη με γνώση.

Προφανώς λοιπόν μετά από τόσα χρόνια, ταλαντούχα και εκπαιδευμένα στελέχη έχουν δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό γνωστικό πεδίο.

Αλλά πέρα από τα πολλά χρόνια συσσωρευμένης γνώσης το πιο σημαντικό από όλα είναι η μάρκα.

Δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα, αν όχι κανένα, με μάρκες στην Ελλάδα που να έχουν δημιουργηθεί ψηφιακά και να έχουν κάνει πραγματικό disruption σε μια αγορά.

Τα περισσότερα παραδείγματα είναι retailers που μέσα στον χρόνο έχουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο μερίδιο από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αυτό είναι το πολύ σοβαρό ζήτημα. Η μάρκα, που δημιουργείται και διαθέτει νέο προϊόν ή υπηρεσία, ή διαθέτει το προϊόν στους καταναλωτές με εντελώς διαφορετικό μοντέλο.

Ένα ακόμη στοιχείο -που είναι η κύρια μεγάλη διαφοροποίηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο- είναι η απουσία φυσικού περιορισμού, ότι δεν υπάρχουν γεωγραφικά όρια.

Και σε αυτό, δεν έχουμε εταιρείες που να ξεπερνάνε τα γεωγραφικά όρια της χώρας.

Έχουμε εταιρείες που πουλάνε σε τοπικό επίπεδο, πέρα από το φυσικό κατάστημα, έχουμε εταιρείες που πουλάνε μόνο ηλεκτρονικά, έχουμε εταιρείες που πουλάνε σε υπερ-τοπικό/πανελλαδικό επίπεδο, αλλά μάλλον δεν έχουμε πολλά παραδείγματα με σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα πέρα από την Ελλάδα.

Το πόσο ωραία είναι μια ιστοσελίδα, πόσο ωραία posts ανεβαίνουν στα social media, πως συνδέεται η μάρκα ψηφιακά με τους πελάτες της και πολλά ακόμη παρόμοια, είναι σπουδαία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά ηλεκτρονικό εμπόριο και δεν είναι disruption.

Disruption για παράδειγμα είναι το γεγονός ότι μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία-αν όχι η μεγαλύτερη και καλύτερη στον κόσμο- η Procter and Gamble, έχει δυσκολία να κρατήσει το μεριδιό της στην μάρκα της Gillette γιατί έχουν δημιουργηθεί digital native εταιρείες που πουλάνε απευθείας στον καταναλωτή ξυραφάκια.

E-commerce είναι η Ocado ,το Amazon, το ebay, το Alibaba, to JD.com, το Shopify, το Rakuten και μερικές δεκάδες ακόμα εταιρείες παγκοσμίως αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλλον λοιπόν τώρα είναι η στιγμή να μάθουμε ηλεκτρονικό εμπόριο από αυτούς που γνωρίζουν, να γίνουν ριζικές αλλαγές και να πάμε σε μια νέα καλύτερη ημέρα.

Η δική μας μεγάλη ευκαιρία είναι τώρα και θα πρέπει οι καλοί retailers να δημιουργήσουν τον μελλοντικό τους εαυτό του 2030.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here