16 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Πώς πήγε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς

2 MIN READ

Έρευνα | Πώς πήγε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς

Έρευνα | Πώς πήγε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς

Μείωση πωλήσεων κατέγραψε η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

 

Στον αντίποδα, μόνο το 12,3% κατέγραψε αυξητικές τάσεις τζίρου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει πως ήταν αναμενόμενο η πλειοψηφία των επαγγελματιών να καταγράψει χαμηλούς τζίρους η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων.

 

Ανάμεσα στους λόγους που συμβάλλουν στην μειωμένη επισκεψιμότητα και κατανάλωση συγκαταλέγονται τα κλειστά καταστήματα εστίασης και οι κλειστές τουριστικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι τους που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής ενώ την επισκεψιμότητα στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με την περιφερειακά καταστήματα επηρέασε αρνητικά και η χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς.

 

Όσον αφορά στις κατηγορίες των προϊόντων που ξεχώρισαν θετικά κατά τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης της αγοράς, τα καλλυντικά και τα γυναικεία είδη περιποίησης & ομορφιάς, είχαν τον μεγαλύτερο τζίρο ενώ ικανοποιητική απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, είχαν και τα παιδικά είδη.

 

Ανάμεσα στους παράγοντες που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ένα στους δυο  επαγγελματίες της Αθήνας θεωρούν ως σημαντικότερο παράγοντα την επέκταση της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους ενώ ως δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας αναφέρουν την χρηματοδότηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.