20 Απρ 2024
READING

Barilla |το αρχείο της εταιρείας εκθέτει 141 χρόνια ιταλικής ιστορίας

4 MIN READ

Barilla |το αρχείο της εταιρείας εκθέτει 141 χρόνια ιταλικής ιστορίας

Barilla |το αρχείο της εταιρείας εκθέτει 141 χρόνια ιταλικής ιστορίας

Γιατί το πακέτο ζυμαρικών της Barilla είναι μπλε; Τι αντιπροσωπεύει το οβάλ σχήμα του λογότυπου της εταιρείας; Και τι κάνει ο Federico Fellini με τα ζυμαρικά που αντιπροσωπεύουν την Ιταλία σε ολόκληρο τον κόσμο;

Χάρη στη Barilla, τα γεγονότα που μπορεί να έχουν “ξεγελάσει” την περιέργεια των οπαδών του marketing και της επικοινωνίας, γίνονται σημαντικά ζητήματα που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να μάθει περισσότερα για τα έθιμα της ιταλικής κοινωνίας και τις διατροφικές της συνήθειες.

Στην πραγματικότητα, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε η εταιρεία και τα προϊόντα της από το 1877 αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που γνώρισε η ιταλική κοινωνία σε έναν αιώνα.

Έχοντας επίγνωση της σημασίας και της πολιτιστικής αξίας του υλικού της, η Barilla δημιούργησε το νέο ιστορικό ιστορικό αρχείο, ένα μουσείο / ιστοχώρο που παρουσιάζει την ιστορία της εταιρείας και εδρεύει στην Πάρμα.

Ένας ιστότοπος μεγάλης ιστορικής σημασίας που δείχνει πώς εξελίχθηκαν τα ιταλικά έθιμα.

 

Η συλλογή του αρχείου άρχισε πολύ πριν από την εποχή του Διαδικτύου, με στόχο τη διατήρηση και την αξιοποίηση των ιστορικών εγγράφων που παρήγαγε η εταιρεία από την ίδρυσή της, το 1877, μόλις λίγα χρόνια μετά την ιταλική ενοποίηση.

Ένα μακροχρόνιο ταξίδι στις πολιτιστικές και οικονομικές αλλαγές της χώρας, δήλωσε ο Luca Barilla, Αντιπρόεδρος του Ομίλου, το οποίο σε αυτή την εποχή του Internet διατίθεται σε όλους με τη μορφή ενός πλούσιου και ολοκληρωμένου ψηφιακού αρχείου.

Τι βρίσκεται μέσα στο ιστορικό αρχείο της Barilla?Η απάντηση είναι απλή: τουλάχιστον 35.000 ψηφιοποιημένα έγγραφα που προσφέρουν μια εικόνα για την ιστορία της εταιρείας, φωτογραφίες και βίντεο της Ιταλίας, αλλά και περίεργα γεγονότα και λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία εξελίχθηκε και αλληλεπιδρά με την παραγωγή της πολιτιστικής βιομηχανίας της Ιταλίας όλα αυτά τα χρόνια.

Τα πολλαπλά τμήματα του Αρχείου περιλαμβάνουν τη συλλογή φωτογραφιών, με χιλιάδες εικόνες της εταιρείας από το 1933 μέχρι σήμερα, βιβλιοθήκη με υλικό που καλύπτει την τοπική ιστορία, πληροφορίες για την καλλιέργεια σιταριού, μύλους άλεσης και συλλογές από συσκευασίες.

Η ενότητα διαφημίσεων γραφικών και επικοινωνιών περιλαμβάνει 150 αφίσες από τη δεκαετία του 1920 έως σήμερα, διαφημιστικά gadgets και περίπου 2.700 τηλεοπτικές και κινηματογραφικές διαφημίσεις.

Σε σκηνοθεσία μερικών από τους πιο γνωστούς κινηματογραφιστές, συμπεριλαμβανομένων των Federico Fellini, Wim Wenders, David Lynch, Giuseppe Tornatore και Gabriele Salvatores.

 

Η περιήγηση των επισκεπτών της ιστοσελίδας ανακαλύπτει ότι το πρώτο εμπορικό σήμα της εταιρείας, το οποίο δημιούργησε ο γλύπτης Emilio Trombara το 1910, παρουσίαζε ένα αγόρι να σπάει ένα αυγό σε μια μεγάλη ξύλινη “σκάφη” ζύμωσης.

Και ότι τα διαφημιστικά καρτ ποστάλ και τα ημερολόγια της δεκαετίας του 1930 κυριαρχούνταν από τα χαμογελαστά, παχουλά πρόσωπα των παιδιών, χάρη στα θρεπτικά γαλακτοκομικά ζυμαρικά της Barilla, που συνιστούσαν στις μαμάδες να «μεγαλώνουν, υγιείς, ευτυχείς και δυνατές».

Το αρχείο αποκαλύπτει επίσης ότι μετά το ταξίδι της Barilla στην Αμερική, τη δεκαετία του 1950, η εταιρεία αψήφησε την παράδοση ξεκινώντας μια συσκευασία από χαρτόνι για ζυμαρικά, που μέχρι τότε δεν είχε επιτυχία.

Η επιλογή του μπλε της Barilla για τη συσκευασία ήταν εμπνευσμένη από το χρώμα του χαρτιού που χρησιμοποιείται στα καταστήματα για να τυλίξουν τα ζυμαρικά, τα οποία ήταν άμεσα αναγνωρίσιμα και οικεία στις συζύγους.

Επίσης, χάρη στη Barilla, η Ιταλία εισέρχεται στην εποχή της μαζικής κατανάλωσης και ανακαλύπτει την έννοια του “εμπορικού σήματος”.


Όσον αφορά το iconic κόκκινο ωοειδές, το οποίο σήμερα είναι ακόμα βασικό στοιχείο του λογότυπου της Barilla, δημιουργήθηκε το 1952 από τον Pietro Carboni, γραφίστα και αρχιτέκτονα της Πάρμα.

Ο οποίος εκσυγχρόνισε και έδωσε αφηρημένο σχήμα στο αυγό στο αρχικό εμπορικό σήμα και το έβαλε στο κέντρο του μηνύματος της παράδοσης και της αυθεντικότητας της Barilla, παρουσιάζοντας την ανάγκη για καλό φαγητό.

Στο αρχείο, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να θαυμάσουν τις φωτογραφίες για τα πρώτα καλούπια μπισκότων από τερακότα της μάρκας Mulino Bianco, η οποία ιδρύθηκε το 1975 και έγινε σύμβολο.

Το θετικό και καθησυχαστικό μήνυμα που η Barilla προσέφερε στους Ιταλούς κατά τη διάρκεια των σκοτεινών ετών μετά το 1968, που χαρακτηρίζεται από οικονομική αβεβαιότητα και τρομοκρατία.

Το αρχείο δείχνει επίσης ότι η δεκαετία του 1980 ήταν η χρονιά κατά την οποία η σημασία της κατανάλωσης μαζί και της ευκολίας ενέπνευσαν τις διαφημίσεις της Barilla – μερικές από τις οποίες έχουν γίνει μέρος της συλλογικής μνήμης της Ιταλίας – που δημιουργήθηκαν από μερικούς από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες ταινιών στον κόσμο.

Ένας από τους πολύτιμους λίθους του αρχείου είναι το παρασκήνιο με τον Fellini στο σετ “Rigatoni”, το οποίο λαμβάνει χώρα σε ένα πολυτελές εστιατόριο, όπου ένα εκλεπτυσμένο ζευγάρι αρνείται μια μακρά λίστα γαλλικών πιάτων και παραγγέλνει ένα απλό ζυμαρικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.