19 Απρ 2024
READING

Kodak |Πως ένα iconic brand “έχασε” την αγορά

5 MIN READ

Kodak |Πως ένα iconic brand “έχασε” την αγορά

Kodak |Πως ένα iconic brand “έχασε” την αγορά

Με το σύνθημα “πατάτε το κουμπί, κάνουμε τα υπόλοιπα”, ο George Eastman έβαλε την πρώτη απλή κάμερα στα χέρια των καταναλωτών το 1888.

Με τον τρόπο αυτό, έκανε μια περίπλοκη διαδικασία εύκολη στη χρήση και προσιτή σε σχεδόν όλους.

Ακριβώς όπως ο Eastman είχε έναν στόχο να κάνει τη φωτογραφία «όσο πιο εύκολη γίνεται», η Kodak συνέχισε να επεκτείνει τους τρόπους με τους οποίους οι εικόνες αγγίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Κανένα όνομα δεν συνδέθηκε στενότερα με τις φωτογραφίες από την Kodak. Τα κλειδιά για την επιτυχία του George Eastman στο να κάνει τη φωτογραφία μια δημοφιλής δραστηριότητα αναψυχής για τις μάζες ήταν η εξέλιξη του κινηματογράφου και η φθηνή φωτογραφική μηχανή.

Η Kodak ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1880, έγινε ένας γίγαντας στη βιομηχανία φωτογραφίας στη δεκαετία του 1970 και κατέθεσε αίτηση για πτώχευση το 2012.

Για σχεδόν εκατό χρόνια, η Kodak ήταν στην πρώτη γραμμή της φωτογραφίας με δεκάδες καινοτομίες και εφευρέσεις, καθιστώντας αυτή την τέχνη προσβάσιμη στον καταναλωτή.

1889 – Ο George Eastman ίδρυσε την εταιρεία Eastman Kodak και εισήγαγε την πρώτη φωτογραφική μηχανή Kodak, λίγα χρόνια αργότερα η φωτογραφική μηχανή Kodak γίνεται άκρως επιτυχημένη.

1935 – Η εταιρεία εισήγαγε το Kodachrome, το πρώτο επιτυχημένο υλικό χρώματος και χρησιμοποιήθηκε τόσο στους κινηματογράφους όσο και για φωτογραφίες.

1962 – Οι πωλήσεις της Kodak ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

1963 – Οι φωτογραφικές μηχανές Kodak Instamatic και οι κασέτες φόρτωσης έκαναν τη διαδικασία εύκολη για ερασιτέχνες. Η εταιρεία πώλησε 50 εκατομμύρια κάμερες Instamatic τα πρώτα επτά χρόνια.

1966 – Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

1972 – Οι παγκόσμιες πωλήσεις της Kodak ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

1975 – Ο Steve Sasson, μηχανικός της Kodak ανακάλυψε την 1η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

1976 – Η Kodak έγινε τόσο κυρίαρχη που ώθησε τους ανταγωνιστές της έξω την αγορά. Το μεριδίο αγοράς στις κάμερες ήταν 85% και στα Film είχε 90%

1981 – Πωλήσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων.Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η άνοδος της ψηφιακής φωτογραφίας με τις πωλήσεις αναλογικών καμερών να μειώνονται και οι πωλήσεις ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών να αυξάνονται.

1984 – Οι πελάτες άλλαξαν από την Kodak στη Fuji επειδή η ιαπωνική έγχρωμη ταινία ήταν 20% φθηνότερη από την Kodak’s.

1991 – Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή της Kodak.

1991-2011- Η Kodak κυκλοφόρησε διάφορα ψηφιακά προϊόντα, αλλά οι πωλήσεις μειώθηκαν.

2012 – Η Kodak κατέθεσε πτώχευση.

Πως όμως από μια κυρίαρχη εταιρεία η Kodak κατέληξε να καταθέσει αίτηση για πτώχευση.

Πρώτα απ ‘όλα, ο George Eastman ξεκίνησε να εκδημοκρατίσει τη φωτογραφία.

Ο Eastman πίστευε στη διάθεση της φωτογραφίας σε όλους, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έβγαζαν φωτογραφίες.

Με την ανάπτυξη της νέας και πρωτοποριακής φωτογραφικής μηχανής Kodak, ο Eastman έδωσε τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία να τραβήξουν υπέροχες φωτογραφίες.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, οι καινοτομίες και οι εφευρέσεις που ακολούθησαν έδωσαν τη στήριξη της εταιρείας στην εκπλήρωση του σκοπού του ιδρυτή της.

Η επιχειρηματική στρατηγική της Kodak ακολούθησε το επιχειρηματικό μοντέλο όπως στα ξυραφάκια όπου ένα προιόν πωλείται σε χαμηλή τιμή ή παραδίδεται δωρεάν, προκειμένου να αυξηθούν οι πωλήσεις ενός συμπληρωματικού αγαθού, όπως οι αναλώσιμες προμήθειες.

Πώς λειτούργησε: οι πελάτες θα έβγαζαν φωτογραφίες με την κάμερα Kodak και έπειτα θα έστειλαν την κάμερα στο εργοστάσιο της Kodak για να οι εκτυπωθούν φωτογραφίες.

Το βασικό προϊόν της εταιρείας ήταν το φιλμ και η εκτύπωση φωτογραφιών, όχι η φωτογραφική μηχανή.

Το Kodachrome της Kodak ήταν το κορυφαίο προιόν πωλήσεων της εταιρείας. Διακόπηκε το 2006 μετά από 74 χρόνια παραγωγής.

Το Turning Point της βιομηχανίας – Φάση 1 – Φωτογραφία που πηγαίνει ψηφιακά

Όταν ήρθε η ψηφιακή, οι πωλήσεις films έπεσαν κατακόρυφα.Στη δεκαετία του 1980, η βιομηχανία φωτογραφίας άρχισε να μετακινείται προς την ψηφιακή.

 

Με την Kodak να είναι η 1η που ανακάλυψε την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, θα πίστευαν όλοι ότι η μετατροπή σε ψηφιακή εταιρεία θα ήταν το επόμενο λογικό για την Kodak.

Η εταιρεία δεν υιοθέτησε το ψηφιακό μοντέλο της εποχής ενώ εξακολουθούσε να πωλεί αναλογικές κάμερες και ταινίες.

Η Kodak ανέπτυξε μια νέα επιχειρηματική κατεύθυνση – τους εκτυπωτές. Η εταιρεία επικεντρώθηκε στην βιομηχανία με ακριβούς εκτυπωτές και φθηνό μελάνι, ενώ οι ανταγωνιστές της έβγαζαν χρήματα από την πώληση ακριβού μελανιού.

Φαίνεται ότι η Kodak είχε αναπτύξει αντισώματα ενάντια σε οτιδήποτε ήταν απέναντι από το φίλμ.

Το Turning Point της βιομηχανίας – Φάση 2 – Φωτογραφία που πηγαίνει από το ψηφιακό στο κοινωνικό

Όπως αποδείχθηκε, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν ήταν “το μεγαλύτερο ψάρι στη λίμνη”.

Τα smartphones μπήκαν στην ζωή μας και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν γρήγορα.

Οι άνθρωποι πήγαν από την εκτύπωση φωτογραφιών στην αποθήκευση τους σε ψηφιακές συσκευές για την κοινή χρήση τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλά χρόνια πριν από το Facebook, η Kodak έκανε μια επιχειρηματική κίνηση έκπληξη και απέκτησε έναν χώρο ανταλλαγής φωτογραφιών που ονομάστηκε Ofoto το 2001.

Δυστυχώς, αντί να κατευθυνθεί προς την προσέγγιση Instagram, η Kodak χρησιμοποίησε το Ofoto για να προσπαθήσει να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους για να τυπώσουν ψηφιακές εικόνες.

Το 2012, όταν η Kodak υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, το Facebook εξαγόρασε το Instagram, το νέο κοινωνικό δίκτυο κοινής χρήσης φωτογραφιών για 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.