19 Απρ 2024
READING

Η εξαιρετική συλλογή με όλα τα originals της Adidas

5 MIN READ

Η εξαιρετική συλλογή με όλα τα originals της Adidas

Η εξαιρετική συλλογή με όλα τα originals της Adidas

Τα Archives είναι ένας δημοφιλής προορισμός στην έδρα της Adidas στο Herzogenaurach της Γερμανίας. Ουσιαστικά εκεί παρουσιάζεται όλη η ιστορία της Adidas και όλη η ομάδα διαχείρισης ελέγχει και διαχειρίζεται τα 40.000 προϊόντα που φυλάσονται μέσα στο φυσικό αρχείο του κτιρίου Laces στο γερμανικό campus.

Τα λευκά γάντια ποιότητας μουσείου που χρησιμοποιούνται για τον χειρισμο αντικειμένων μέσα στα Archives της Adidas είναι μοναδικά και συμβολίζουν την αξία που δίνει η εταιρεία σε αυτά τα προιόντα.

Ο χώρος των 900 τετραγωνικών μέτρων είναι απόλυτα ασφαλισμένος και η είσοδος γίνεται μόνο με ραντεβού.

Για να κρατήσει τα παπούτσια, τα ενδύματα, τις μπάλες και τα αξεσουάρ που χρονολογούνται περίπου 100 χρόνια η εταιρεία πρέπει να διατηρεί τον χώρο σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Σε άλλη θέση στο campus η εταιρεία διαχειρίζεται επιπλέον χώρο αποθήκευσης 1500 τετραγωνικών μέτρων αφιερωμένο σε καταλόγους, ψηφιακά αρχεία και διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Τα Archives έχουν ένα ζευγάρι παπούτσια που ο Γερμανός ποδοσφαιριστής Max Morlock φορούσε κατά την ιστορική νίκη του 1954 στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ελβετία, μόλις πέντε χρόνια μετά την επίσημη δημιουργία του Adidas, ένα ζευγάρι από τα αρχικά παπούτσια Superstar που έγιναν στη Γαλλία το 1970, πριν δημιουργηθεί το λογότυπο του τριφυλλιού που προστέθηκε 1972.

Υπάρχουν ακόμη και μερικά από τα παλαιότερα παπούτσια στον αθλητισμό, όπως τα αρχικά Rod Lavers, Stan Smith και Billie Jean Kings – ακόμα και ένα χάλκινο ζευγάρι Jerry West-worn Superstars – στη συλλογή, η οποία ξεκίνησε επίσημα το 2011 αλλά έχει προϊόντα από το 1925.

Κάθε ζευγάρι παπουτσιών που είναι αποθηκευμένα στα Archives έχει την ίδια επεξεργασία, μπαίνει μέσα σε ένα κιβώτιο αρχειοθέτησης και φέρει ετικέτα με αριθμό εικόνας και αντικειμένου (F σημαίνει υποδήματα, Β για το δεξί παπούτσι, Α για το αριστερό).

Μέσα στο κουτί, το χαρτί χωρίς οξέα βοηθά τα υποδήματα να παραμείνουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Κάθε προιόν στα Archives φωτογραφίζεται από τέσσερις γωνίες και στη συνέχεια τοποθετείται σε ένα ψηφιακό αρχείο στο οποίο οι σχεδιαστές της Adidas μπορούν να έχουν πρόσβαση από οπουδήποτε στον κόσμο.Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν τα αρχεία τόσο ως έμπνευση όσο και ως τρόπο διερεύνησης των υλικών.

 

Τα Archives δεν αφορούν μόνο τα παπούτσια. Η Adidas άρχισε να κατασκευάζει ενδύματα το 1967, τα περισσότερα στο γαλλικό της εργοστάσιο.

Από ένα μπλουζάκι της δεκαετίας του 1980 που φορούσε και υπέγραψε η Steffi Graf, η μόνη παίκτρια που κέρδισε ποτέ το Golden Slam σε ένα άλλο που η Caroline Wozniacki φορούσε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Επίσης υπάρχουν προιόντα από την πρώτη φορά που η Stella McCartney σχεδίασε ρούχα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την Adidas.

Αυτά τα προϊόντα έχουν πολλές ιστορίες να πουν.Κάθε είδος ένδυσης τοποθετείται μέσα σε ένα πυρίμαχο κάλυμμα που προστατεύεται επίσης από τη σκόνη και τη αλλαγή των χρωμάτων.

Τα Archives περιέχουν πολλά επιπλέον, όπως μια συλλογή τσαντών που περιλαμβάνει τις πρώτες τσάντες της Adidas.

Η συλλογή περιλαμβάνει ένα σακίδιο κατασκευασμένο για την ομάδα των ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 – αυτό είναι μαζί με την φανέλα της ομάδας στο τμήμα ενδύματος ακόμη και μια “πρώιμη” τσάντα τένις.

Μερικά κομμάτια εξοπλισμού, όπως οι πρώτες ρακέτες μπάντμιντον και σκουός, συνοδεύονται από περίπου χίλιες μπάλες.

Κάθε μεμονωμένη μπάλα διατηρείται με τον ίδιο τρόπο, προστατεύεται και φυλάσσεται μέσα στα αρχεία.

Από την άλλη πλευρά των Archives βρίσκεται η πιο Instagrammed περιοχή των αρχείων, ένα ντουλάπι που περιέχει μια συλλογή παπουτσιών.

Είναι πολύ δύσκολο να συλλέξουν κιβώτια παπουτσιών γιατί αυτά είναι τα πρώτα που πετάγονται αλλά αυτή η συλλογή, ωστόσο, έχει ένα από τα παλαιότερα κουτιά παπουτσιών Adidas από τη δεκαετία του 1950 στο μπλε χρώμα της μάρκας.

Περιέχει κιβώτια από παπούτσι Billie Jean King, από τη Γαλλία, από την Ιαπωνία και ακόμη και από τη συνεργασία Run DMC στη δεκαετία του 1980.

Με την Adidas να δημιουργεί περίπου 2.500 προϊόντα ανά σεζόν – και με δύο εποχές το χρόνο – δεν υπάρχει τρόπος να κρατήσουν ένα παράδειγμα κάθε προϊόντος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αξέχαστες στιγμές του αθλητισμού έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Τα προϊόντα που κάνουν την διαφορά και φυλασσονται είναι αυτά που φοριούνται από αθλητές που κερδίζουν η συχνά αντιπροσωπεύουν ένα πρωτότυπο ή την εισαγωγή μιας νέας τεχνολογίας.

Με αυτόν τον τρόπο, η Adidas επιλέγει περίπου 10% έως 20% των προϊόντων από κάθε εποχή.

Τα αρχεία προσφέρουν μια σταθερή πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές. Το δημοφιλές μοντέλο Nite Jogger του σήμερα παίρνει έμπνευση από το αρχικό Nite Jogger, που έγινε στη Γαλλία στη δεκαετία του ’70.

Δεν έχει νόημα να επαναφέρουν ένα παπούτσι από τη δεκαετία του ’80 επειδή η τεχνολογία έχει προχωρήσει, αλλά είναι συναρπαστικό πώς η δημιουργία του προϊόντος μεταφράζει αυτή την τεχνογνωσία σε κάτι νέο.

Κάθε προιοντικό αρχείο μπορεί να ωφελήσει μια εταιρεία, όχι μόνο για την αρχειοθέτηση του προϊόντος αλλά για την έμπνευση και τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Αλλά η είσοδος στα Archives δεν είναι τόσο απλή. Όταν ένας σχεδιαστής έχει μια ερώτηση ή θέλει να δει κάτι, χρειάζεται ένα ραντεβού, καθώς τα μέλη της ομάδας πρέπει να προετοιμάσουν το προϊόν για προβολή.

Τα αιτήματα -και υπάρχουν πάνω από χίλια κάθε χρόνο- για να δεί κάποιος το προϊόν στα Archives διαφέρουν επίσης από το αν ένας σχεδιαστής που εργάζεται σε μια νέα σιλουέτα ή από έναν νέο συνεργάτη όπως ο Kanye West ή η Beyoncé θέλει να έρθει και να καταλάβει καλύτερα την μάρκα.

Με περίπου δώδεκα υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, η ομάδα διαχείρισης του ιστορικού αρχείου περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από διαφορετικούς τομείς όπως μουσεία, ιστορία ή επικοινωνίες.

Η Adidas χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα για τα Archives της όπως πολλά από τα μεγάλα μουσεία, όπως η Tate του Λονδίνου.Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για συνέπεια και λεπτομέρεια όπως ακριβώς στα μουσεία.

Η ομάδα διαχειρίζεται χώρους στο campus για να δημιουργήσει τις δικές της εκθέσεις που μοιάζουν με μουσεία, για να γιορτάσουν για παράδειγμα την 70ή επέτειο του brand ή την ερχόμενη επέτειο του Superstar.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.