19 Απρ 2024
READING

Το marketing μετά την πανδημία

4 MIN READ

Το marketing μετά την πανδημία

Το marketing μετά την πανδημία

Με τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, στις συνήθειες των αγορών και κατανάλωσης περιεχομένου, δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος αποτελεσματικής διαχείρισης marketing αυτήν τη στιγμή.

Οι μάρκες και οι διαφημιζόμενοι αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των υπαρχουσών δυσκολιών και να προσφέρουν βοήθεια και ευκολία στους καταναλωτές τους.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι μάρκες και οι διαφημιζόμενοι καθώς μπαίνουμε σε έναν κόσμο που δεν ευνοεί την παραδοσιακή στρατηγική marketing.

Πάνω από το 80% των καταναλωτών στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν περισσότερο περιεχόμενο από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Global Web Index.

Επιπλέον, το 52% των Αμερικανών μειώνουν τις δαπάνες τους λόγω ανησυχιών γύρω από την οικονομία, σύμφωνα με μελέτη Bankrate.

Οι μάρκες και οι διαφημιζόμενοι αγωνίζονται να ξεφύγουν από ένα είδος αναμονής καθώς καταναλώνεται περισσότερο περιεχόμενο, αλλά οι αγορές μειώνονται.

Πρέπει να βρουν έναν νέο τρόπο για να αλληλεπιδράσουν με τις κοινότητές τους και να προσφέρουν βοήθεια στους καταναλωτές.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν νόημα, δεδομένης της μυριάδας των οικονομικών και υγειονομικών ανησυχιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτές οι ανησυχίες επηρεάζουν επίσης την έννοια της εμπιστοσύνης της μάρκας, ιδίως καθώς οι καταναλωτές αναζητούν επιχειρήσεις που υποστηρίζουν συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα ή που στοχεύουν να «κάνουν το ρόλο τους», καθώς σχετίζεται με την πανδημία.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια πρόσφατη έρευνα από το RetailMeNot διαπίστωσε ότι το 74% των ερωτηθέντων ηλικίας 22 έως 37 ετών ισχυρίζονται ότι περισσότερες μάρκες πρέπει να λαμβάνουν δημόσιες θέσεις για σημαντικές κοινωνικές αξίες.

Παράλληλα οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερο χρόνο προγραμματισμού και παρατήρησης προτού πραγματοποιήσουν μια αγορά. Οι άνθρωποι προτιμούν συχνά να αγοράζουν από εταιρείες που έχουν θετικό αντίκτυπο και φέρνουν χρησιμότητα στη ζωή τους.

Κάτι άλλο που οι μάρκες και οι έμποροι θα πρέπει να σημειώσουν είναι πώς η πανδημία θα επηρεάσει την αφοσίωση στην επωνυμία.

Ακόμη και πριν ξεκινήσει η πανδημία, η αφοσίωση στο εμπορικό σήμα ήταν μια ολοένα και πιο δύσκολη μάχη. Μια έκθεση της Criteo διαπίστωσε ότι το 73% των καταναλωτών των είναι ανοιχτό να εξετάσει μια νέα μάρκα σε τουλάχιστον μία κατηγορία αγορών.

Επιπλέον, το 77% δήλωσε ότι αποσύρει την αφοσίωση στην μάρκα τους γρηγορότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια και το 61% άλλαξε μάρκες τον τελευταίο χρόνο.

Με απλά λόγια, η προσήλωση στις προ-πανδημικές πρακτικές της μετακίνησης καταναλωτών μέσω της στρατηγικής μάρκετινγκ δεν είναι πλέον μια βιώσιμη στρατηγική.

Η συνολική νοοτροπία των καταναλωτών θα συνεχίσει να εξελίσσεται και ο αγώνας για την αφοσίωση γίνεται σκληρότερος.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι μάρκες και οι έμποροι αναγκάζονται να αξιολογήσουν εκ νέου τις προσπάθειές τους για να διατηρήσουν το μερίδιο τους.

Ο πυρήνας αυτών των αξιολογήσεων εξαρτάται από τη διαφορά μεταξύ αναγκών και επιθυμιών. Κάθε επιχείρηση θα πρέπει να αξιολογεί σε μεγάλο βαθμό τις λύσεις της αυτή τη στιγμή και να προσδιορίζει εάν τα προϊόντα της είναι πραγματικά απαραίτητα ή απλά «ωραία να τα έχουμε».

Οι οργανισμοί που θα το κάνουν γρήγορα μπορούν να προσαρμόσουν καλύτερα τα μηνύματα και το δημιουργικό τους ανάλογα, με ιδιαίτερη έμφαση στο γιατί χρειάζονται οι προσφορές τους.

Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να κατανοήσουν πώς οι προσφορές είναι χρήσιμες και χρήσιμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ εξετάζουν την αποστολή της μάρκας.

Οι οργανισμοί που επιθυμούν να επιβιώσουν μετά την πανδημία πρέπει επίσης να υιοθετήσουν μια προσέγγιση για «όλη την αγορά» και να εφαρμόσουν στρατηγικές marketing που καλύπτουν κάθε σχετικό κανάλι.

Για παράδειγμα, οι μάρκες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καμπάνιες τους καλύπτουν όλο το εύρος για να ενσωματώνουν αναζήτηση επί πληρωμή, social media, mobile, έξυπνη τηλεόραση, εφαρμογές και email, μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες σε τομείς που δεν είναι πλέον σχετικοί.Είναι κρίσιμο το μήνυμα να παραμένει συνεπές σε κάθε κανάλι.

Οι οργανισμοί πρέπει να στραφούν από την τυπική αναζήτηση κοινού σε μια στρατηγική με βάση την αποστολή και τον σκοπό. Αν και είναι εύκολο να κατανοηθεί στην επιφάνεια, είναι συχνά δύσκολο να εκτελεστεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.