Ξεκίνησε μια μεγάλη αξιολόγηση για την αγορά που θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές

Την Δευτέρα 11 Μαίου ξεκίνησε μια νέα εποχή για την αγορά αφού άνοιξαν όλα τα καταστήματα εκτός από τα εμπορικά κέντρα που θα ανοίξουν αργότερα.

Όλοι μπορούν να κινηθούν ελεύθερα -έστω και με μέτρα προστασίας- και επανέρχεται μια κανονικότητα που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Δευτέρα.

Ξεκινάει μια περίοδος που η αγορά θα αξιολογήσει και θα αξιολογηθεί και στην συνέχεια θα τεθούν ερωτήματα αλλά και διλήμματα.

Τα μόνα που λείπουν για να διαμορφώσουμε την εικόνα της επόμενης ημέρας είναι τα εμπορικά κέντρα και ο τουρισμός.

Θα τεθούν κύρια και καίρια ερωτήματα που οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απαντήσουν για να διαμορφώσουν την στρατηγική τους για την μετά-πανδημία εποχή.

Πόσα;

Ένα σημαντικό ερώτημα που θα τεθεί είναι πόσα φυσικά καταστήματα χρειάζεται η αγορά σε κάθε κατηγορία.

Τα μεγάλα δίκτυα καταστημάτων με υψηλά λειτουργικά κόστη θα είναι πολυτέλεια μόνο για αυτούς που θα μπορούν να τα αντέξουν.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα μεγέθη των δικτύων καταστημάτων καθώς η αγορά δεν θα «αντέξει» όλα τα φυσικά καταστήματα που είχαμε προ-πανδημίας.

Θα υπάρξει εξορθολογισμός στα δίκτυα των retailers και αυτό θα καθοριστεί από την συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά και την πιθανή αυξημένη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πως θα συνεχίσει το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Αυτό που ζήσαμε με το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν πρωτόγνωρο και περιμένουμε να δούμε πως θα συμπεριφερθούν οι καταναλωτές αλλά και πως οι εταιρείες θα σχεδιάσουν για αυτό.

Μετά από αυτές τις τελευταίες εβδομάδες οι καταναλωτές είναι περισσότερο από ποτέ πιο «ώριμοι» να συνεχίσουν με αγορές στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Είναι δεδομένο ότι οι καταναλωτές διαπίστωσαν ότι μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρονικά και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αφού αυτό προ πανδημίας ήταν κάτι που δεν τους αφορούσε.

Οι εταιρείες έβγαλαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα αυτή την περίοδο και ήδη επεξεργάζονται την στρατηγική τους για το υπόλοιπο του 2020.

Πόσοι;

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μεγάλη ύφεση θα δούμε ένα νέο μεγάλο ποσοστό ανεργίας που με την σειρά του θα οδηγήσει σε μειωμένο ή και μηδενικό διαθέσιμο εισόδημα.

Το άσχημο αλλά και πολύ πιθανό σενάριο είναι να έχουμε μεγάλο αριθμό ανέργων που μάλλον θα αφορά κυρίως την μεσαία τάξη.

Εάν δεν υπάρξει στρατηγική από την πολιτεία να δώσει κίνητρα για απασχόληση θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα και αυτό θα δημιουργήσει τον φαύλο κύκλο που είδαμε και στην περίοδο των τελευταίων 10 χρόνων.

Τουρισμός, επιχειρήσεις και λιανική πιθανότατα θα «χάσουν» θέσεις εργασίας και αυτοί θα είναι οι κυριότεροι τομείς που θα διαμορφώσουν τον «πληθυσμό ανέργων».

Πως;

Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας το πως θα αντιδράσουν οι επιχειρήσεις σε αυτή την νέα διαμορφωμένη κατάσταση.

Ο πιο πιθανός δρόμος είναι η άμυνα και ο δυσκολότερος είναι η αλλαγή. Στην νέα αυτή εποχή δεν θα επιτύχουν αυτοί που είναι μεγαλύτεροι απαραίτητα, αλλά αυτοί που θα αλλάξουν.

Θα χρειαστεί σοβαρή δουλειά, εστίαση στα πραγματικά ερωτήματα και αλλαγή σκέψης για να δημιουργηθεί μια νέα στρατηγική.

Είδαμε και στην περίοδο της κρίσης ότι η αλλαγή ήταν επίπονη και πως ήταν η επιλογή  με τις λιγότερες προτιμήσεις.

Δίκαιος ανταγωνισμός, εξωστρέφεια, καινοτομία, χρήση της τεχνολογίας, είναι οι απαραίτητοι μηχανισμοί για να διαμορφωθεί το πλαίσιο της πορείας προς τα εμπρός.

Ποιες;

Είναι κρίσιμο ποιες προτεραιότητες θα βάλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι μετά από αυτό που βίωσαν.

Εάν ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν προ πανδημίας οι καταναλωτικές συμπεριφορές θα παραμείνουν σχετικά ίδιες.

Εάν όμως αλλάξαν οι προτεραιότητες και οι αξίες την περίοδο του lockdown θα δούμε εντελώς διαφορετικές συμπεριφορές που θα επηρεάσουν καθοριστικά τομείς της αγοράς, θετικά και αρνητικά.

Για παράδειγμα εάν οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει ότι το σπίτι τους έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την ασφάλεια και ευημερία τους, θα δούμε τους επιχειρηματικούς τομείς που παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες για το σπίτι να γνωρίζουν ανάπτυξη.

Αυτό είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί και θα το μάθουμε καθώς η αγορά θα ανοίξει και θα επανέλθει πλήρως η κανονικότητα.

Πότε;

Καθοριστικός παράγοντας είναι το πότε θα βρεθεί η θεραπεία ή το εμβόλιο για τον κορονοιό. Η αγορά δεν μπορεί να αντέξει επόμενο lockdown.

Δεν μπορεί να σταματήσει η οικονομία ξανά και αυτό εάν συμβεί θα είναι το απόλυτο σημείο μηδέν.

Είναι απόλυτα σωστό ότι δεν μπορεί να επανέλθει πλήρης κανονικότητα εάν δεν βρεθεί λύση σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Η αγορά θα παρουσιάζει δυσλειτουργίες όσο δεν βρίσκεται λύση και η οικονομία υπο-αποδίδει όταν λειτουργεί με αστερίσκους.

Εάν βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο η αγορά θα μπορεί να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα και κατά συνέπεια θα γίνουν επενδύσεις που είναι απαραίτητες.

Όσο καθυστερεί αυτό η αγορά θα βιώνει αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα.

Που;

Η πολιτεία διαχειρίστηκε με επιτυχία αυτή την κρίση και αυτό πιστώνεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά και από το εξωτερικό.

Μάλιστα αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα για το brand Ελλάδα στο εξωτερικό και μπορεί να έχει σπουδαίες ωφέλειες στο μέλλον στον τουρισμό αλλά και στς εξαγωγές.

Όμως μετά την κρίση της υγείας, μπαίνουμε στην κρίση της οικονομίας. Και σε αυτό το πεδίο υπάρχει ένα διπλό πρόβλημα.

Ίσως η πτυχή αυτής της κρίσης να είναι μεγαλύτερη και πιο επίπονη από όσα περάσαμε μέχρι τώρα.

Έχουμε ήδη ζήσει τις συνέπειες από το lockdown αλλά και όλα όσα βιώσαμε τα τελευταία 10 χρόνια με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Το ζήτημα που τίθεται και θα καθορίσει το μέλλον είναι που πάει η Ελλάδα.

Θέλουμε να είναι μια χώρα που θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική στο εξωτερικό ή μια εσωστρεφής κοινωνία που «βολεύεται και βολεύει»;

Θέλουμε παιδεία, καινοτομία, τεχνολογία, δικαιοσύνη ή θέλουμε «παρέα», «συντεχνία» και «τους δικούς μας ανθρώπους»;

Σίγουρο είναι ότι μπορούμε.Το ερώτημα είναι εάν θέλουμε.

Μέχρι τώρα δεν θέλαμε και πολύ. Μακάρι να αλλάξει.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here