19 Απρ 2024
READING

Αυτή και η επόμενη εβδομάδα διαμορφώνουν την “επόμενη ημέρα” της Aegean

3 MIN READ

Αυτή και η επόμενη εβδομάδα διαμορφώνουν την “επόμενη ημέρα” της Aegean

Αυτή και η επόμενη εβδομάδα διαμορφώνουν την “επόμενη ημέρα” της Aegean

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την Aegean καθώς θα έχουν διαφανεί οι προθέσεις της εταιρείας αλλά και της πολιτείας.

Κρίσιμη όμως είναι και αυτή η εβδομάδα που θα υπάρξουν διεργασίες καθώς την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα, θα  πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της εταιρείας για την ενημέρωση των επενδυτών στην οποία ο Ε.Βασιλάκης θα κληθεί να ενημερώσει για την κατάσταση και την προοπτική της αεροπορικής εταιρείας.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν οι Ελληνικές αεροπορικές εταιρείες όπως η Aegean, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και έχει τον ρόλο του εθνικού αερομεταφορέα, θα πάρουν κρατική βοήθεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε συμμετοχή.

Προς το παρόν δεν φαίνεται τέτοιο ενδεχόμενο ορατό και ο στόχος της εταιρείας είναι να παραμείνει ιδιωτική.

Αντίστοιχη συζήτηση έγινε στην Γερμανία με την Lufthansa όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο της κρατικής βοήθειας με παραχώρηση μειοψηφικής συμμετοχής χωρίς μέχρι τώρα να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση αλλά μάλλον δεν θα υπάρξει τελικά συμμετοχή.

Το ζήτημα έχει κυρίως δύο διαστάσεις, μια στο εσωτερικό και μια στο εξωτερικό.Ο ελληνικός τουρισμός φέτος θα είναι περιορισμένος αλλά έχει μεγάλη σημασία τι θα γίνει το 2021 και εάν χρειάζεται η Ελλάδα μια Ελληνική αεροπορική εταιρεία για να πετύχει τον στόχο της, την επαναφορά σε επιτυχημένες χρονιές με ρεκόρ αφίξεων.

Η δεύτερη διάσταση έχει να κάνει με το εξωτερικό και τον ανταγωνισμό που θα έχει η Aegean έχοντας απεναντί της σχεδόν όλες τις ευρωπαικές αεροπορικές εταιρείες να έχουν μειωμένα κόστη αφού θα έχουν στηριχθεί από τα αντίστοιχα Ευρωπαικά κράτη.

Ενδεικτικά, ο γαλλoολανδικός όμιλος Air France-KLM εκτιμάται ότι θα εισπράξει, μέσω δανείων με κρατική εγγύηση, περίπου 11 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Η μεγαλύτερη -τουλάχιστον προ κορονοϊού- αεροπορική του κόσμου American Airlines θα λάβει χρηματοδότηση 5,3 δισ. ευρώ για να καλύψει λειτουργικές δαπάνες, ενώ αναμένεται να λάβει δάνειο από την αμερικανική κυβέρνηση άνω των 4 δισ. ευρώ.

Χρηματοδότηση για κάλυψη λειτουργικών δαπανών άνω των 5 δισ. ευρώ θα λάβει και η Delta Airlines, ενώ έχει αιτηθεί λήψης δανείου της τάξεως των 4,2 δισ. ευρώ.

H Lufthansa εκτιμάται ότι θα λάβει “πακέτο” διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν από κοινού η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και το Βέλγιο, όπου η γερμανική αεροπορική έχει θυγατρικές.

Ο κ. Βασιλάκης παραδέχτηκε ότι η πανδημία θα αλλάξει το τοπίο στις αερομεταφορές και σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σημείωσε ότι είναι μονόδρομος η μείωση του προσωπικού καθώς δεν υπάρχει -και δεν θα υπάρξει για αρκετό μεγάλο διάστημα- ικανοποιητικό πτητικό έργο.

Επίσης σε τοποθέτηση του πριν από περίπου μία εβδομάδα ανέφερε ότι προσβλέπει σε ένα “ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης απασχόλησης από το κράτος”, ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να στηρίξει αποτελεσματικότερα τους εργαζομένους της.

Σήμερα, στην Aegean εργάζονται περίπου 700 άτομα από τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, οι μισοί απασχολούνται στα call center για να εξυπηρετήσουν τις ακυρωμένες κρατήσεις και οι άλλοι μισοί ως προσωπικό ασφαλείας στις πτήσεις επαναπατρισμού, στις υποχρεωτικές στο εσωτερικό που έχει ζητήσει το κράτος και αυτές που πραγματοποιεί σε Κίνα και Ινδία για την μεταφορά ιατρικού υλικού.

Βέβαια αυτό θα αρχίσει να αλλάζει από τα μέσα Μαίου και μετά καθώς θα επανέρχονται σταδιακά οι πτήσεις εσωτερικού και οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες όπως θα διαμορφωθούν.

Πολύ σημαντική απόφαση για την επόμενη ημέρα στην Aegean θα είναι και αναθεώρηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού πλάνου της Aegean, που παρουσιάστηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, και αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της Ελλάδας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κλάδο των αεροπορικών ταξιδιών.

 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.