21 Ιαν 2025
READING

Οι παγκόσμιες πωλήσεις πολυτελείας θα μπορούσαν να καταρρεύσουν έως και 60% το δεύτερο τρίμηνο

4 MIN READ

Οι παγκόσμιες πωλήσεις πολυτελείας θα μπορούσαν να καταρρεύσουν έως και 60% το δεύτερο τρίμηνο

Οι παγκόσμιες πωλήσεις πολυτελείας θα μπορούσαν να καταρρεύσουν έως και 60% το δεύτερο τρίμηνο

Οι συνολικές πωλήσεις ειδών πολυτελείας προορίζονται για κατάρρευση τους επόμενους μήνες, καθώς η πανδημία κοροναϊού καταστρέφει την αγορά ανέφερε η Bain & Co σε νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων, οι παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας – που περιλαμβάνουν ρούχα, κοσμήματα, ρολόγια, προϊόντα ομορφιάς και αξεσουάρ – θα μειωθούν κατά περίπου 50% έως 60% τους τρεις μήνες που λήγουν τον Ιούνιο.

Για να σταματήσουν την ταχεία εξάπλωση της πανδημίας, οι χώρες ουσιαστικά έκλεισαν τις οικονομίες τους και πίεσαν για κανόνες κοινωνικής απόστασης που κράτησαν τους ανθρώπους στα σπίτια τους και ανάγκασαν τα περισσότερα καταστήματα λιανικής να κλείσουν. Τα εγχώρια και διεθνή ταξίδια επίσης σταμάτησαν.

Εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη δουλειά τους και ο κόσμος βρίσκεται στη «χειρότερη οικονομική ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση», σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν και ορισμένα από αυτά τα αυστηρά μέτρα χαλαρώνονται σε πολλά μέρη, η Bain προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια συρρίκνωση ολόκληρου του έτους μεταξύ 20% και 35% για την αγορά προσωπικών πολυτελών ειδών.

Οι εκτιμώμενες πωλήσεις για το 2020 αναμένεται μεταξύ 180 δισεκατομμυρίων ευρώ έως 220 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θα υπάρξει ανάκαμψη για την αγορά πολυτελείας, αλλά η βιομηχανία θα μεταμορφωθεί βαθιά.

Η έκθεση, Bain & Company Luxury Study 2020 Spring Update, έγινε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιταλών κατασκευαστών προϊόντων πολυτελείας Altagamma. Δεν έλαβε υπόψη της τον αντίκτυπο ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων ή την ανάπτυξη και εισαγωγή ενός παγκόσμιου εμβολίου.

Η McKinsey εξέδωσε επίσης έκθεση τον Απρίλιο, όπου αναφέρει ότι τα παγκόσμια έσοδα για την αγορά ειδών πολυτελείας αναμένεται να συρρικνωθούν μεταξύ 35% και 39% το 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η ανάλυση της διαπίστωσε ότι εάν τα καταστήματα παραμείνουν κλειστά για δύο μήνες, περίπου το 80% των εισηγμένων εταιρειών μόδας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα αντιμετωπίσουν οικονομική δυσχέρεια.

Η αγορά προσωπικών πολυτελών κατέγραψε εκτιμώμενες πωλήσεις 281 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019 πριν από την εμφάνιση του ιού, σύμφωνα με την Bain.

Αναμένεται να επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο μεταξύ 2022 και 2023, ανάλογα με τις οικονομικές τάσεις, τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών εκείνη τη στιγμή, τις τουριστικές ροές και την ικανότητα των εμπορικών σημάτων να προβλέπουν και να ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών, δήλωσε η συμβουλευτική εταιρεία.

Οι Κινέζοι καταναλωτές αναμένεται να ηγηθούν της αναβίωσης στις αγορές πολυτελείας. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει τελειώσει με το lockdown και το ξέσπασμα του ιού στην ηπειρωτική χώρα είναι υπό έλεγχο προς το παρόν.

Μετά από μήνες κλεισίματος καταστημάτων, κοινωνικής απόστασης και διαταραγμένων προσωπικών και επαγγελματικών συνηθειών, οι Κινέζοι πελάτες πιθανότατα θα δείξουν την προθυμία να ανακτήσουν μέρος των αγορών που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του κλειδώματος, δήλωσε η Bain.

Λόγω των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών, οι Κινέζοι πελάτες, οι οποίοι συνήθως πηγαίνουν στο εξωτερικό σε μέρη όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη αγοράζουν πολυτελή προϊόντα, είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους στη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι μάρκες με τις καλύτερες επιδόσεις βλέπουν ήδη αύξηση των ετήσιων αριθμών τους στην Κίνα, δήλωσε η Bain. Οι επισκέψεις στο κατάστημα σχεδόν μειώθηκαν κατά το ήμισυ από πριν από ένα χρόνο, αλλά, πολλοί από αυτούς που επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα τείνουν να κάνουν αγορές.

Η προσωπική αγορά πολυτελείας προβλέπεται να φτάσει μεταξύ 320 δισεκατομμύρια ευρώ έως 330 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, εν μέρει λόγω της αύξησης των Κινέζων καταναλωτών πολυτελείας.

Πέντε χρόνια από τώρα, η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των πολυτελών δαπανών παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 35% το 2019, δήλωσε η Bain.

Η Κίνα θα συνεχίσει να οδηγεί την ανάπτυξη της αγοράς πολυτελείας» και περίπου το 50% αυτών των αγορών πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην ηπειρωτική χώρα, ανέφερε η έκθεση.

Η υπόλοιπη Ασία «θα ακολουθήσει στενά», καθοδηγούμενη από ένα συνδυασμό τόσο της τοπικής κατανάλωσης όσο και του ενδοπεριφερειακού τουρισμού, ανέφερε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.