21 Ιαν 2025
READING

Προστατεύει η νικοτίνη από τον κορωνοϊό?

5 MIN READ

Προστατεύει η νικοτίνη από τον κορωνοϊό?

Προστατεύει η νικοτίνη από τον κορωνοϊό?

Έλληνες, Γάλλοι και Κινέζοι ερευνητές μελετούν γιατί οι καπνιστές νοσηλεύονται πιο σπάνια από τον COVID-19.

Οι κινέζοι καπνίζουν. Πάνω από 50% του ανδρικού πληθυσμού είναι καπνιστές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι το ένα τρίτο των τσιγάρων του πλανήτη καπνίζεται στην Κίνα. Όμως νωρίτερα φέτος, ερευνητές από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κίνα παρατήρησαν κάτι περίεργο: Πολύ λίγοι από αυτούς που νοσηλεύτηκαν εξαιτίας του COVID-19 στην Κίνα, ήταν καπνιστές.

Έκτοτε λοιπόν οι ερευνητές άρχισαν να αναζητούν αν η νικοτίνη, η χημική ουσία που βρίσκεται στον καπνό, θα μπορούσε να εμποδίσει τους ανθρώπους να μολυνθούν από COVID-19 ή να σταματήσει την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Η μελέτη των Γάλλων ερευνητών

Στα τέλη Απριλίου μια ομάδα Γάλλων ερευνητών με επικεφαλής τον νευροβιολόγο επιστήμονα Jean-Pierre Changeux, επίτιμο καθηγητή νευροεπιστήμης στο ινστιτούτο Pasteur της Γαλλίας και τον Zahir Amoura, καθηγητή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Pitie-Salpetriere του Παρισιού, δημοσίευσαν μελέτη στην οποία συμπέραναν ότι η νικοτίνη έχει πιθανότατα κάποια προστατευτική δράση στην προσβολή από τον νέο κορωνοϊό.

Η υπόθεση της μελέτης στηρίζεται σε στοιχεία όσων νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στο νοσοκομείο Pitie-Salpetriere του Παρισιού που δείχνουν την ύπαρξη χαμηλού ποσοστού καπνιστών έως 80% λιγότερο από το αναμενόμενο.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν στη μελέτη τους ότι η νικοτίνη, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα των μορίων του κορωνοϊού να προσκολληθούν στους υποδοχείς του σώματος.

«Η νικοτίνη προσκολλάται στον κυτταρικό υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο κορονοιος για να εισέλθει στο σώμα, τον εμποδίζει να προσκολληθεί και κατά συνέπεια τον εμποδίζει να διεισδύσει στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στο σώμα» δήλωσε ο Jean-Pierre Changeux.

Κλινικές μελέτες στη Γαλλία

Οι Γάλλοι ερευνητές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν κλινικές μελέτες  σε ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν αν η υπόθεση τους ισχύει, αν δηλαδή η νικοτίνη μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη λοίμωξη COVID-19.

Η δοκιμή θα περιλαμβάνει ομάδες εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ασθενείς που θα χρησιμοποιούν είτε patches νικοτίνης ή patches χωρίς όμως νικοτίνη ή κάποιο άλλο φάρμακο. Στη συνέχεια, θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανταποκρίνεται στον COVID-19.

«Το πιο σημαντικό μέρος της κλινικής μελέτης θα είναι η δοκιμή σε μια ομάδα 1500 επαγγελματιών υγείας» δήλωσε ο Zahir Amoura. Και συμπλήρωσε «αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να δούμε αν έχουμε ένα τρόπο να μειώσουμε την εξάπλωση του ιού»

Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν σε περίπου τρεις εβδομάδες. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί καθώς οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να παρακινήσουν τον πληθυσμό να προσφύγει στο κάπνισμα. «Αυτό θα ήταν καταστροφικό» δήλωσε ο  Jean-Pierre Changeux.

Οι μελέτες Ελλήνων και Κινέζων ερευνητών

Τα παραπάνω αποτελέσματα της γαλλικής μελέτης επιβεβαιώνουν μια κινεζική έρευνα που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία μόνο το 12.6% των 1.000 ατόμων που μολύνθηκαν με το ιό ήταν καπνιστές, ενώ ο αριθμός των καπνιστών στην Κίνα είναι περίπου 28%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες για την επίδραση της νικοτίνης στους ασθενείς με κορωνοϊό πραγματοποιήθηκαν κι από έλληνες επιστήμονες, με αντίστοιχα πορίσματα.

Στις 23 Μαρτίου προ-δημοσιεύτηκε η μελέτη του Δρ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού και η οποία σύντομα πρόκειται δημοσιευθεί στο περιοδικό Internal and Emergency Medicine, και έχει τραβήξει την προσοχή επιστημόνων, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνού σε όλο τον κόσμο.

O Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αναστασία Μπαρμπούνη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Παν. Δυτικής Αττικής και τον Raymond Niaura από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανέλυσαν τα δεδομένα από όλες τις δημοσιευμένες μελέτες από την Κίνα που περιγράφουν τα κλινικά χαρακτηριστικά ασθενών του Covid-19 και αναφέρουν στοιχεία για την καπνιστική τους συνήθεια.

Οι δηλώσεις Τσιόδρα

Στο κάπνισμα και στο κατά πόσο η νικοτίνη αποτελεί  παράγοντα πρόληψης ή προστασίας για τους ασθενείς με covid-19, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Κάποια αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης έδειξαν ότι όντως οι καπνιστές είχαν κάποια μικρότερα ποσοστά λοίμωξης. Μάλιστα χτίστηκε και μια θεωρία πίσω από αυτή τη μελέτη που είχε να κάνει με την επίδραση της νικοτίνης σε κάποιους ειδικούς υποδοχείς στον πνεύμονα.» δήλωσε.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι σε μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ φάνηκε ότι το να καπνίζεις είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο. «Έτσι λοιπόν έχουμε δύο αντικρουόμενες μελέτες. Μία από τη Γαλλία και μία από τις ΗΠΑ.

Οι Γάλλοι θα κάνουν μία μελέτη για τη νικοτίνη με διαδερμικό αυτοκόλλητο για να δουν εάν έχει κάποιο αποτέλεσμα στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι σαφώς υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για νοσήσει κανείς σοβαρά, για να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να πούμε ότι το κάπνισμα προστατεύει».

«Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα», είχε πει πρώτος το 1976 ο ψυχίατρος Μάικλ Ράσελ, πρωτοπόρος στην έρευνα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Αναμένοντας τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μήπως τελικά με αφορμή την πανδημία επιτύχουμε να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τη νικότινη αντί για το κάπνισμα?

Οι ειδικοί επιστήμονες για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα σε όλο τον κόσμο ζητούν να μην ταυτίζονται οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στους καπνιστές με την νικοτίνη. Η πρόσληψη νικοτίνης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μπορεί να γίνει με εναλλακτικούς τρόπους πολύ λιγότερο επιβλαβείς από ότι το κάπνισμα.

Οι επιστήμονες όμως τονίζουν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να παρακινηθούν να ξεκινήσουν το κάπνισμα ή να σταματήσουν τις προσπάθειες διακοπής του.

Η πρόσληψη νικοτίνης από αυτούς που είναι ήδη καπνιστές θα μπορούσε να γίνει με εναλλακτικούς τρόπους, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο που έχει μεγάλη ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα καθώς έχει αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας τόσο για την διακοπή του καπνίσματος σε μεγάλη μερίδα πρώην καπνιστών, όσο και για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.