16 Απρ 2024
READING

Τα ασιατικά super markets αντιμετωπίζουν την εκτόξευση των online παραγγελιών με το WhatsApp

4 MIN READ

Τα ασιατικά super markets αντιμετωπίζουν την εκτόξευση των online παραγγελιών με το WhatsApp

Τα ασιατικά super markets αντιμετωπίζουν την εκτόξευση των online παραγγελιών με το WhatsApp

Κατά την διάρκεια της πανδημίας το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων των ΗΠΑ τριπλασιάστηκε τόσο στις πωλήσεις όσο και στον όγκο από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ομοίως, το διαδικτυακό σούπερ μάρκετ Ocado της Βρετανίας έχει δει τη ζήτηση να αυξάνεται 10 φορές από το συνηθισμένο, με τις παραγγελίες μέσου μεγέθους να υπερδιπλασιάζονται.

Αν και φημίζεται για τις ιδιόκτητες αυτοματοποιημένες δυνατότητες εκπλήρωσης, δυσκολεύτηκε και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Η GlobalData Research έχει επίσης αναθεωρήσει τα στοιχεία της διαδικτυακής αγοράς ειδών τροφίμων στην Αγγλία, προβλέποντας περαιτέρω περαιτέρω αύξηση 25,5% φέτος, αύξηση 8,5% σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Αυτή η άνοδος έχει επηρεάσει και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Amazon Fresh και το Instacart, με αποτέλεσμα να αποκλείονται νέοι πελάτες και να αυξάνεται η ικανότητα παράδοσης με νέες προσλήψεις.

Ωστόσο, η Ασία, μια περιοχή που αναγνωρίζεται για την προηγμένη τεχνολογία της, απλώς επέστρεψε στα βασικά όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την αναποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας – δηλαδή απλά και μόνο με το WhatsApp.

Οι παραδοσιακοί παίκτες που προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες αγορών αντιμετωπίζουν επίσης τις ίδιες δυσκολίες, αφήνοντας τους πιστούς πελάτες απογοητευμένους με περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων θέσεων παράδοσης και πρέπει να περιμένουν σε εικονικές ουρές για ένα ανοιχτό παράθυρο παράδοσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο εκείνοι που κατατάσσονται ως «ευάλωτο άτομο» στη λίστα της κυβέρνησης έχουν προτεραιότητα σε διαδικτυακό slot αγορών στα σούπερ μάρκετ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, αρκετοί retailers πρωτοστάτησαν στην έναρξη υπηρεσιών παράδοσης της ίδιας ημέρας, όπως φαίνεται με το τελευταίο premium Express Delivery της Walmart και το «γρήγορο» σύστημα παράδοσης του super market Waitrose στην Αγγλία- και οι δύο με υπόσχεση δύο ωρών παράδοσης.

Παρόλο που οι κορυφαίοι παίκτες της Ασίας, όπως το JD.com και το Alibaba, έχουν δημιουργήσει εξελιγμένες υποδομές, άλλοι retailers έχουν υιοθετήσει μια πιο «παλιάς σχολής» προσέγγιση για την παραγγελία μέσω του WhatsApp.

Τον Απρίλιο, το Facebook πραγματοποίησε μεγάλη επένδυση  στον κλάδο τηλεπικοινωνιών της Reliance Group, Jio στην Ινδία.

Μέσω της συμμαχίας, η επένδυση του Facebook δημιουργεί μια εμπορική συνεργασία με το Relio’s JioMart, μια νέα αγορά τροφίμων O2O (Online-to-Offline) που συνδέει τους εμπόρους με τους πελάτες.

Με την Ινδία να είναι η μεγαλύτερη κοινότητα στο WhatsApp, που αποτελείται από περισσότερους από 400 εκατομμύρια χρήστες από τα δύο δισεκατομμύρια παγκοσμίως, η συνεργασία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τα kiranas (τοπικά μικρά οικογενειακά καταστήματα) να πωλούν τα προϊόντα τους στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι πελάτες απλώς στέλνουν τον αριθμό Jio και το bot κατευθύνει τον χρήστη με έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε ένα browser-based mini-store για να κάνει τις παραγγελίες του και να πληρώσει στο κατάστημα κατά την επιλογή.

Στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σύστημα παραγγελιών για βασικά είδη, τρόφιμα και φάρμακα, καλώντας ή στέλνοντας μήνυμα σε έναν καθορισμένο αριθμό στο WhatsApp.

Άλλα μεγαλύτερα super market όπως η Tesco στη Μαλαισία και η FairPrice Xpress στη Σιγκαπούρη, χρησιμοποιούν επίσης το WhatsApp για παραγγελίες για να παρέχουν ευκολότερη πρόσβαση.

Ενώ η τεχνολογία ενθαρρύνεται και χρησιμοποιείται απρόσκοπτα ως λύση για όλους, το σύστημα παραγγελιών του WhatsApp είναι καλό παράδειγμα για το πώς μερικές φορές ο πιο ευέλικτος και ευκίνητος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση είναι η απλή προσέγγιση.

Υπήρξαν χρόνια αναμονής για να γίνει το WhatsApp του Facebook μια super εφαρμογή για να ανταγωνιστεί το WeChat της Κίνας, αλλά υπάρχει μια βασική λειτουργία που εξακολουθεί να στερείται και αυτή είναι είναι οι δυνατότητες συναλλαγών.

Ωστόσο, με τις πρόσφατες εξελίξεις, την έναρξη του WhatsApp για λογαριασμούς επιχειρήσεων και με το Whats App Pay της Ινδίας σε εκκρεμότητα, η πλατφόρμα έρχεται πιο κοντά στο να γίνει η super εφαρμογή.

Σε αυτούς τους άνευ προηγουμένου καιρούς, το Facebook, με τη σειρά του, μπορεί να γίνει το επόμενο υποψήφιο διαδικτυακό super market, δεδομένης της συνεργασίας με την Jio, με νέες συνεργασίες λιανικής και ευκαιρίες για το μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.