25 Απρ 2024
READING

Magic show και experiences | Μια ματιά στην μετά COVID-19 στρατηγική του Airbnb

5 MIN READ

Magic show και experiences | Μια ματιά στην μετά COVID-19 στρατηγική του Airbnb

Magic show και experiences |  Μια ματιά στην μετά  COVID-19 στρατηγική του Airbnb

Ο ανταγωνισμός της Airbnb ήταν τα ξενοδοχεία. Τώρα είναι το Netflix.Από το 2016, η Airbnb προσφέρει τα «Experiences”, όπου πάροχοι υπηρεσιών τους οποίους η Airbnb αποκαλεί “hosts” λειτουργούν ως τοπικοί ξεναγοί, δίνοντάς στον ενοικιαστή την εικόνα της πόλης που θα μείνει: μουσική, φαγητό, αγορές, ιστορίας της πόλης.

Τα «Experiences” είναι μόνο ένα κλάσμα των εσόδων της Airbnb, τα οποία αναφέρθηκαν να υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο τρίμηνο πριν από την κρίση.

Ωστόσο, μετά τον COVID-19, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βρίσκεται σε καραντίνα αντί να ταξιδεύει, τα έσοδα της Airbnb βρίσκονται σε πτώση.

Η εταιρεία προέβλεψε πτώση των εσόδων κατά 54%, στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, φέτος.

Ο COVID-19 έχει δείξει την ευπάθεια σε πλατφόρμες όπως τα Airbnb, Uber και Lyft, τα οποία έχουν αποκομίσει απίστευτα έσοδα αξιοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία άλλων ανθρώπων, συνδέοντάς τα για να καλύψουν τις ανάγκες άλλων ανθρώπων.

Αλλά όταν η ζήτηση μειώνεται, αυτές οι εταιρείες έχουν πρόβλημα. Με άλλα λόγια, το Airbnb δημιούργησε μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενοικιάζοντας 6 εκατομμύρια ακίνητα χωρίς να τα κατέχει, χωρίς να μπορεί να τα διατηρήσει ή να πληρώσει ασφάλιση. Και αυτό ήταν το επιχειρηματικό μοντέλο του αιώνα, έως ότου έπαψε να είναι .

Στις 17 Μαρτίου, η Airbnb οργάνωσε συνεδρίες με τους οικοδεσπότες της σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους ανησυχούσαν για το πώς θα μπορούσαν να κερδίσουν τα προς το ζην όταν οι πληρωμές τους στο Airbnb σταμάτησαν.

Και αυτό που προέκυψε, μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα, ήταν οι Online Experiences. Με τιμές που ξεκινούν από 5 $ την ώρα, μπορείτε να μεταβείτε σε μια συνάντηση Zoom με μια μικρή ομάδα άλλων ανθρώπων για να κάνετε Zumba με έναν Ολυμπιονίκη, να πιείτε σανγκρία με μια drag queen ή ακόμα και να γνωρίστε έναν πραγματικό life shark scientist.

Με πολλούς τρόπους, αυτές οι Online Experiences μοιάζουν να είναι η φυσική εξέλιξη του Airbnb. Ωστόσο, η Catherine Powell, επικεφαλής των experiences της Airbnb, δηλώνει,  « η επιλογή να βάλουμε το Experience στο διαδίκτυο δεν ήταν ποτέ στα αρχικά σχέδια της εταιρείας. Ήταν το άμεσο αποτέλεσμα των πολλών οικοδεσποτών εκτός εργασίας που ζητούσαν ακριβώς αυτήν την επιλογή για να κερδίσουν χρήματα ενώ είναι σε καραντίνα». 

«Τώρα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι  θα μπορούσαμε να το κάνουμε έτσι κι αλλιώς, αλλά δεν ήταν μια προφανής κίνηση για εμάς», λέει η Powell. «Επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι βασικό στις εμπειρίες μας: την ανθρώπινη σύνδεση».

Για να βάλει τους οικοδεσπότες στα βίντεο, η Airbnb έκανε πρακτικά βήματα: Έφτιαξε λογαριασμούς Zoom για τους οικοδεσπότες και προσέφερε συμβουλές για τον φωτισμό και την μαγνητοσκόπηση.

Συνεργάστηκε επίσης με 50 επιλεγμένους οικοδεσπότες – ως επί το πλείστον άτομα που είχαν καταφέρει να φιλοξενήσουν με επιτυχία πολλές in-person experiences για να βρουν τον καλύτερο τρόπο να μετατρέψουν τα in person σε online.

Αυτό τους εξασφάλισε ότι το Airbnb Online Experience είναι ένα διαφοροποιημένο προϊόν από όλες τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικών βίντεο.

“Τους ενθαρρύνουμε να μην πάνε στο YouTube για έμπνευση”, λέει η Powell. “Είχαμε οικοδεσπότες που ήθελαν παρουσιάσουν μια εμπειρία τύπου «παρακολουθήστε τη γάτα μου στο διαδίκτυο “, ενώ όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν θα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία Airbnb.”

 H Powell πιστεύει ότι η εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει μια μοναδική πρόταση αξίας και όχι μόνο να αντικαταστήσει την επόμενη συνομιλία FaceTime με την οικογένεια, αλλά και να εισέλθει στην πολυσύχναστη αγορά ψυχαγωγίας βίντεο.

«Θα έλεγα ότι ο ανταγωνισμός μας δεν είναι οι άλλες εμπειρίες Zoom, είναι το Netflix. Πώς θέλω να περάσω το χρόνο μου απόψε; », λέει η Powell.

Ο οικοδεσπότης Martin Rees, κάνει μαγικά κόλπα και προσφέρει μια απόδραση από τον κόσμο του COVID-19. «Για την επόμενη ώρα, θα ξεχάσουμε εντελώς τι συμβαίνει έξω», λέει.

Αυτή την στιγμή αυτό λειτουργεί. Μπορούν όμως οι online experiences να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής δραστηριότητας της Airbnb – όταν δηλαδή θα λήξει η καραντίνα και θα βγούμε έξω στον πραγματικό κόσμο να κάνουμε πράγματα ξανά;

“Όλα τα δεδομένα δεν έχουν τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής, αλλά είναι τόσο θετικά”, λέει η Πάουελ. “Μπορώ απολύτως να δω ένα μέλλον στις διαδικτυακές εμπειρίες και να συμπληρώσω την πραγματική ζωή». 

Μέχρι πρόσφατα το Airbnb είχε σχεδόν 100 διαδικτυακές εμπειρίες και έβλεπε χιλιάδες ακόμη να έρχονται στην πλατφόρμα. Αλλά ακόμα κι αν τα έσοδα από τις online experiences δεν είναι τόσο μεγάλα σε σύγκριση με τη βασική επιχείρηση του Airbnb, η Πάουελ πιστεύει ότι θα μπορούσε να προσφέρει σταθερότητα εκτός εποχής για πολλούς οικοδεσπότες της Airbnb που πλήττονται κάθε φορά που ο τουρισμός μειώνεται στην πόλη τους.

Και για τους κορυφαίους οικοδεσπότες θα είναι ένα σημαντικό εισόδημα. Οι Sangria and Secrets with Drag Queens κέρδισαν 17.341 $ την εβδομάδα μετά το λανσάρισμα, μια ξενάγηση στο Τσερνομπίλ κέρδισε 10.626 $ και μια τάξη γευσιγνωσίας κρασιού και ζυμαρικών έφτασε σε περισσότερα από 6.000 $.

«Το γεγονός ότι είμαστε μια παγκόσμια πλατφόρμα με τόσες πολλές εμπειρίες σε όλες τις ηπείρους σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια γεύση του παγκόσμιου πολιτισμού χωρίς να ταξιδεύουν », λέει η Πάουελ.

«Ακόμα και όταν τα ταξίδια επανέλθουν, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν όλη την ώρα. Και το Τσερνομπίλ μπορεί να μην είναι στη λίστα ταξιδιών σας! “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.