21 Ιαν 2025
READING

Η πανδημία τόνισε τη σημασία του brand transparency

5 MIN READ

Η πανδημία τόνισε τη σημασία του brand transparency

Η πανδημία τόνισε τη σημασία του brand transparency

Ο δείκτης διαφάνειας μόδας της Fashion Revolution είναι ένα εργαλείο για να λογοδοτούν οι μάρκες καθώς η πανδημία δοκιμάζει τις δεσμεύσεις τους για περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές.

Η Fashion Revolution, αναλύοντας 250 μάρκες για το Fashion Transparency Index 2020, διαπίστωσε ότι οι μάρκες παρουσιάζουν όλο και περισσότερο τις πολιτικές και τις δεσμεύσεις τους σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή τους.

Ο δείκτης μετρά τις μάρκες της μόδας με ετήσια έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων$ σε συνολικά 55.000 μεμονωμένα σημεία δεδομένων.

Οι μάρκες λαμβάνουν πόντους, από το 0 έως το μέγιστο των 250, για το πόσο λεπτομερή είναι η αποκάλυψη των κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών, πρακτικών και επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης του προμηθευτή, των μισθών διαβίωσης, των αποβλήτων και της ανακύκλωσης, οι οποίες στη συνέχεια μεταφράζονται σε εκατοστιαίες μονάδες.

Φέτος, η μέση βαθμολογία σε όλες τις μάρκες ήταν 23%, αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλή βαθμολογία.

Οι κορυφαίες αλυσίδες μόδας και αθλητικών ειδών κυριάρχησαν στις κορυφαίες 10, με την H&M να κατέχει το 73%, ακολουθούμενη από τη βελγική αλυσίδα λιανικής πώλησης C&A, Adidas (συμπεριλαμβανομένου του Reebok), Esprit και στην ίδια θέση είναι τα  Marks and Spencer και η Patagonia. 

Η γρήγορη μόδα και τα αθλητικά είδη έχουν παραδοσιακά καλύτερη απόδοση στον Δείκτη, καθώς αυτοί οι τομείς υπόκεινται σε αυστηρό δημόσιο έλεγχο τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990, αναγκάζοντάς τους να κάνουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές πιο διαφανείς.

Η πολυτέλεια, από την άλλη πλευρά, υστερεί. Εκτός από την Gucci, με υψηλότερο σκορ στο 48%, οι Balenciaga , Saint Laurent και Bottega Veneta, καθώς και η Hugo Boss, σημείωσαν κάτω από το 40%.

Ο τομέας αυτός ήταν παραδοσιακά μυστικοπαθής και προστατευτικός όσον αφορά τις προμήθειες υλικών και την παραγωγή του, με σκοπό τη φύλαξη πληροφοριών ως εμπορικό απόρρητο.

Σύμφωνα με την Fashion Revolution, δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δικαιολογία.

Ο ετήσιος δείκτης, ο οποίος κατατάσσει τις 250 παγκόσμιες μάρκες και λιανοπωλητές σύμφωνα με το επίπεδο των διαθέσιμων στο κοινό πληροφοριών σχετικά με την προσέγγισή τους σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα και πρακτικές, έχει προστιθέμενη αξία φέτος.

Οι οικονομικές και οι εμπορικές δυσκολίες που έχουν τα εμπορικά σήματα, η διαφάνεια είναι βασική για τους καταναλωτές να ελέγχουν εάν οι εταιρείες θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, τόσο σε περιβαλλοντικά όσο και σε κοινωνικά ζητήματα.

Από την άλλη πλευρά, ενώ οι μάρκες που διστάζουν να αποκαλύψουν δημόσια τις πρακτικές τους είναι λιγότερο ευάλωτες στην κρίση, οι ενδοιασμοί τους θα μπορούσαν να ερμηνευτούν αρνητικά από τους καταναλωτές.

Φέτος, συνολικά 10 μάρκες, ή 4%, σημείωσαν 0 στο Index, συμπεριλαμβανομένων των Tom Ford, Max Mara και Bally.

Η ζημιά της πανδημίας Covid-19 θα μπορούσε να ανέλθει σε παραγγελίες αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Καμπότζη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με την οργάνωση παρακολούθησης των εργασιακών δικαιωμάτων Worker Rights Consortium.

Οι μάρκες και οι retailers σε όλο τον κόσμο έχουν επικαλεστεί ανωτέρα βία για να αποσύρουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των προμηθευτών τους, αλλά αυτή η απόφαση δεν οφείλεται πάντα στην αναγκαιότητα.

Πολλά πολυτελή προιόντα κατασκευάζονται στην Ιταλία, αλλά και πολλά άλλα σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Νοτιοανατολική Ασία ή η Ανατολική Ευρώπη. 

Σύμφωνα με το Index, το 40% των εμπορικών σημάτων που αναλύθηκαν αποκαλύπτουν τον κατάλογο των προμηθευτών πρώτης κατηγορίας, από 35% πέρυσι.

Αλλά μόνο το 24% και το 7% είναι διαφανές σχετικά με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τους προμηθευτές πρώτων υλών, αντίστοιχα.

Οι εταιρείες είναι επίσης διστακτικές στην αποκάλυψη του αριθμού των υπαλλήλων της αλυσίδας εφοδιασμού που λαμβάνουν μισθούς διαβίωσης για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν οι πληρωμές μισθών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Ομοίως, οι μάρκες είναι όλο και πιο διαφανείς σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται από τις εταιρείες των προμηθευτών τους και τις λειτουργικές τους εγκαταστάσεις, όπως τα κεντρικά γραφεία και τα καταστήματα λιανικής, αλλά παρόλα αυτά, μόνο το 16% των εμπορικών σημάτων κάνουν το ίδιο για τις εκπομπές που παράγονται στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, η οποία είναι η υψηλότερη ρύπανση στον κύκλο ζωής ενός ενδύματος.

Η πανδημία και η οικονομική κρίση επιδεινώνουν ζητήματα που υπήρχαν ήδη στη βιομηχανία της μόδας, συμπεριλαμβανομένης της υπερπαραγωγής και του τρόπου διάθεσης του υπερβολικού αποθέματος καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται, οι κανονικές συνθήκες του εμπορίου διαταράσσονται και τα καταστήματα λιανικής παραμένουν κλειστά.

Πολλοί ελπίζουν ότι η ανάγκη επανεξέτασης των επιχειρηματικών μοντέλων για να ξεπεραστεί η οικονομική ύφεση θα οδηγήσει επίσης σε θετικές αλλαγές μακροπρόθεσμα, όπως η μείωση της υπερπαραγωγής.

Ομοίως, περισσότερος δημόσιος έλεγχος σχετικά με τη σχέση μεταξύ εμπορικών σημάτων και προμηθευτών μπορεί να ωθήσει τις μάρκες να ενεργήσουν πιο υπεύθυνα.

Οι ειδήσεις για ακύρωση παραγγελιών και καθυστέρηση πληρωμών σε προμηθευτές μετά τον Covid-19 έφεραν στο προσκήνιο το πώς οι μάρκες διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με τους συνεργάτες της αλυσίδας εφοδιασμού, ωθώντας πολλές εταιρείες, από την H&M έως την Primark, να ανακοινώσουν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.

Παρόλο που το Index δεν κατατάσσει το πόσο βιώσιμες ή ηθικές είναι οι μάρκες, μετρά μόνο το πόσο διαφανείς είναι στην επικοινωνία των πολιτικών και των προσεγγίσεών τους για τη βιωσιμότητα και τα κοινωνικά ζητήματα.

Οι μάρκες που πρωτοστατούν στη διαφάνεια και κάνουν σημαντικά βήματα σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα θα κερδίσουν εμπιστοσύνη και πιστότητα από τους πελάτες τους.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.