25 Απρ 2024
READING

Η Apple και η Google παρουσιάζουν λεπτομέρειες για τη διαδικασία ιχνηλάτησης του COVID-19

4 MIN READ

Η Apple και η Google παρουσιάζουν λεπτομέρειες για τη διαδικασία ιχνηλάτησης του COVID-19

Η Apple και η Google παρουσιάζουν λεπτομέρειες για τη διαδικασία ιχνηλάτησης του COVID-19

Αφού τέθηκαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το νέο application ανίχνευσης επαφών Google / Apple, το οποίο θα επιτρέψει στις υγειονομικές αρχές να στέλνουν ειδοποιήσεις σε άτομα που ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που ήταν θετικός  στον COVID-19, οι τεχνολογικοί γίγαντες ανακοίνωσαν ορισμένες ενημερώσεις για το σύστημα, το οποίο στοχεύουν να διαθέσουν για χρήση από περιφερειακούς φορείς υγείας στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το νέο application Google / Apple θα είναι, ενδεχομένως, το μεγαλύτερο εργαλείο παρακολούθησης δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ, δημιουργώντας παράλληλα και εναντιώσεις από πολλούς υποστηρικτές των προσωπικών δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όλες οι συσκευές iOS και Android θα μπορούν να «επικοινωνούν» μεταξύ τους για σκοπούς ανίχνευσης επαφών – οπότε καθώς θα διανύουμε αποστάσεις μέσα στην ημέρα  θα καταγράφεται ένα  ιστορικό του κινητού μας με ανώνυμα  δεδομένων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι δεν ανταλλάσσονται προσωπικές πληροφορίες σε αυτήν τη διαδικασία.

Το σύστημα παρακολουθεί τα δεδομένα μέσω “ανώνυμων αναγνωριστικών”, τα οποία, όταν ένα άτομο διαπιστώνεται ότι έχει τον ιό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ειδοποιηθούν όλα τα άτομα που βρίσκονται κοντά σε αυτό .

Ακολούθως αυτό το άτομο θα πρέπει να απομονωθεί και να επισκεφτεί γιατρό .

Απαντώντας σε πρώιμες ανησυχίες, το σύστημα έχει πλέον ενημερωθεί με βελτιωμένη κρυπτογράφηση των κλειδιών δεδομένων που ανταλλάσσονται, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή ταυτοποίηση των χρηστών.

Τα νέα μέτρα θα εξασφαλίσουν περισσότερη ασφάλεια για τους χρήστες, ενώ από το σύστημα θα αφαιρούνται ορισμένα πρόσθετα στοιχεία δεδομένων που θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ατόμων.

Η Apple δημοσίευσε επίσης ένα νέο έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με τη διαδικασία, το οποίο στοχεύει να απαντήσει στις βασικές ανησυχίες που εγείρονται σχετικά με τον τρόπο χρήσης της εφαρμογής και το σημαντικότερο, το πότε θα τερματιστεί.

Η Google και η Apple θα απενεργοποιήσουν το σύστημα ειδοποιήσεων όταν δεν είναι πλέον απαραίτητο.

Και οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί ξεχωριστά να απενεργοποιήσουν τη διαδικασία σε κάθε περιοχή, όπως απαιτείται, και σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Η έναρξη της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, το πρώτο θα περιλαμβάνει τη λήψη μιας ξεχωριστής εφαρμογής και το δεύτερο θα προστεθεί σε επίπεδο συστήματος σε κάθε συσκευή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί ξεχωριστή εφαρμογή για να είναι αποτελεσματική η διαδικασία.

Το κλειδί για τη μεγιστοποίηση της αξίας της διαδικασίας είναι το μέγεθος της κλίμακας, οπότε και οι δύο εταιρείες εργάζονται για να βρουν μια λύση που δεν θα απαιτεί από τους χρήστες να κατεβάσουν μια νέα εφαρμογή, απαραίτητα.

Σίγουρα όμως , θα πρέπει να συμφωνήσουν με τη χρήση των δεδομένων τους για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Η ενημέρωση που έδωσαν οι εν λόγω εταιρείες παρέχει πολλές διευκρινίσεις πάνω στις  ανησυχίες που εγείρονται, αλλά το ζήτημα της ευρείας παρακολούθησης και στίγματος  τοποθεσίας θα παραμείνει. 

Μια εφαρμογή που μπορεί να εντοπίσει χρήστες iOS και Android θα καλύπτει ουσιαστικά περισσότερο από το 97% των κινητών συσκευών στον κόσμο , πληροφορία- που όπως μπορούμε να φανταστούμε-θα ήθελαν να γνωρίζουν, πολλοί κυβερνητικοί αλλά και παράνομοι φορείς προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για διαφορετικό σκοπό.

Η αξία της ανίχνευσης επαφών για χάρη του COVID-19 θα γίνει πιο σημαντική μόνο καθώς προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε επίπεδα κανονικότητας, άρα η ισχύς αυτής της διαδικασίας είναι σημαντική.

Τα δεδομένα είναι ανώνυμα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος, πραγματικά, για μια κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει πέρα ​​από τον υγειονομικό σκοπό, τουλάχιστον όπως αυτή η εφαρμογή έχει δομηθεί σήμερα.

Ωστόσο, το σύστημα δίνει ένα σημαντικό βήμα στην ικανότητα παρακολούθησης και θα μπορούσε, σε κάποιο στάδιο, να διευκολύνει διαφορετικά και πιο πολύπλοκα συστήματα επισήμανσης και παρακολούθησης των πολιτών, εάν βρεθούν προσαρμοσμένα στην αρχική διαδικασία.

Η Google και η Apple γνωρίζουν πολύ καλά αυτά τα ενδεχόμενα και θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις προστασίες τους σε αυτόν τον τομέα. Παρόλαυτά, παραμένει μια ανησυχητική πρόταση από διάφορες απόψεις.

Αλλά και πάλι, τόσο η Google όσο και η Apple παρακολουθούν τα δεδομένα τοποθεσίας των περισσότερων χρηστών μέσω των υπηρεσιών τοποθεσίας ούτως ή άλλως, έχουν τεχνικά ήδη αυτές τις πληροφορίες. Ίσως λοιπόν απλά η πρόταση αφορά την ενεργοποίηση ενός είδους συναγερμού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.