18 Απρ 2024
READING

Η Adidas λέει ότι το χειρότερο τρίμηνο είναι αυτό

3 MIN READ

Η Adidas λέει ότι το χειρότερο τρίμηνο είναι αυτό

Η Adidas λέει ότι το χειρότερο τρίμηνο είναι αυτό

Η Adidas προειδοποίησε για ένα ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα στις πωλήσεις και τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου από το lockdown λόγω κοροναϊού.

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών αφού είδε ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου σχεδόν εξαλείφθηκαν δήλωσε ότι δεν είχε δει ακόμη πλήρης ανάκαμψη στην Κίνα.

Η Adidas δήλωσε ότι το 60% της επιχείρησής της βρίσκεται σε ακινησία, με πάνω από το 70% των καταστημάτων της να είναι κλειστά παγκοσμίως, ενώ όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα – συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και του Euro – αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, που πέρυσι αντιπροσώπευαν το 13% του συνόλου, αυξάνονται γρήγορα, ιδίως στην Κίνα, αλλά δεν επαρκούν για την αντιστάθμιση της απώλειας των πωλήσεων στο κατάστημα.

Καθώς τα καταστήματα ανοίγουν ξανά στην Κίνα, οι πελάτες επέστρεψαν, αλλά δεν αγοράζουν όσο πριν από την κρίση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Kasper Rorsted, προσθέτοντας ότι αναμένει πλήρη ανάκαμψη εκεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

«Δεν πρόκειται να δούμε μια επικείμενη επιστροφή σε αυτό που είχαμε πριν», είπε. «Μελετάμε όλα τα ευρήματα από την Κίνα και τα ενσωματώνουμε σε σχεδιασμό για ανάκαμψη».

Ένα φωτεινό σημείο είναι ότι η πανδημία αυξάνει το ενδιαφέρον για φυσική κατάσταση και υγεία, δήλωσε ο Rorsted, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων χαλιών γιόγκα καθώς οι άνθρωποι ασκούνται στο σπίτι.

Η Adidas, η οποία νωρίτερα αναγκάστηκε να αναστείλει την διανομή μερισμάτων ως προϋπόθεση για ένα δάνειο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, είπε ότι θα αντικαταστήσει το δάνειο αυτό με άλλες χρηματοοικονομικές επιλογές το συντομότερο δυνατό.

Η εταιρεία προειδοποίησε για πιθανή πτώση 40% των πωλήσεων του δεύτερου τριμήνου και μείωση των λειτουργικών κερδών του δεύτερου τριμήνου που θα μπορούσε να φτάσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία έχει ακυρώσει εν μέρει παραγγελίες με προμηθευτές για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, αφού τα αποθέματα αυξήθηκαν περισσότερο από το ένα τρίτο το πρώτο τρίμηνο στα 4,33 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σκοπεύει να επαναχρησιμοποιήσει μέρος αυτού του απούλητου αποθέματος σε προϊόντα που θα πουληθούν το 2021 – συμπεριλαμβανομένων των κλασικών αθλητικών παπουτσιών Superstar και Stan Smith – και να πουλήσει τα υπόλοιπα με έκπτωση μέσω συνεργατών και του δικού της ιστότοπου.

Τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου σημείωσαν πτώση 93% στα 65 εκατομμύρια ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 263 εκατομμύρια που αναμένονταν από τους αναλυτές στις πωλήσεις, μειώνοντας το 19% στα 4,75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Adidas είπε ότι είχε κερδίσει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ σε μη πωλημένο απόθεμα που πήρε από λιανοπωλητές στην Κίνα, ακυρώσεις παραγγελιών αγοράς και υψηλότερες προβλέψεις επισφαλών χρεών.

Για το δεύτερο τρίμηνο, ήδη μειώνει το κόστος λειτουργίας και marketing σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Adidas αρνήθηκε να παράσχει προοπτικές για το 2020, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το πότε θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματα.

Ο Rorsted ελπίζει ότι οι περισσότεροι retailers θα έχουν επανέλθει σε λειτουργία παγκοσμίως μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η Adidas σημείωσε αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου κατά 35% το πρώτο τρίμηνο.

Στην Κίνα, οι διαδικτυακές πωλήσεις υπερδιπλασιαστήκαν τον Απρίλιο, δήλωσε ο Rorsted, προβλέποντας ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα υπερβεί τον στόχο για 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 από 3 δισεκατομμύρια το 2019.

Η Adidas έχει εστιάσει το marketing στη διαδικτυακή της λειτουργία, ξεκινώντας μια ειδική καμπάνια με τη συμμετοχή αθλητών και διασημοτήτων που εξασκούνται στο σπίτι και παραχωρώντας δωρεάν τρεις μήνες πλήρους πρόσβασης στην εφαρμογή της.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα παρουσιάσει ένα νέο πενταετές στρατηγικό πλάνο μέσα στους επόμενους μήνες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.