Στη Γαλλία, το ποδήλατο θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν ποδηλασία περισσότερο για να διατηρήσουν τα επίπεδα ρύπανσης χαμηλά και τους ανθρώπους ασφαλείς.
Το πρόγραμμα των 22 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επισκευάζουν σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα τα ποδήλατα τους με επιδότηση έως 50 ευρώ, καθώς και να πληρώνουν για εκπαίδευση και προσωρινές θέσεις στάθμευσης.
Ελπίζουν ότι οι άνθρωποι θα στραφούν στην ποδηλασία αντί να οδηγούν για σύντομα ταξίδια, με το υπουργείο να σημειώνει ότι το 60% των “ταξιδιών που πραγματοποιούνται στη Γαλλία σε κανονικές ώρες είναι λιγότερο από 5 χιλιόμετρα”.
Η κίνηση πραγματοποιήθηκε αφού η Γαλλία ανακοίνωσε προσωρινά μέτρα για τη μείωση της απομόνωσης από τις 11 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, μη απαραίτητων καταστημάτων και αγορών.
Οι Γάλλοι θα πρέπει να φοράνε μάσκες προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων όλων των τρένων και του μετρό στο Παρίσι.
Η πρωτεύουσα απαγορεύει επίσης τα ιδιωτικά αυτοκίνητα από έναν από τους κύριους δρόμους της, την Rue de Rivoli, κατά μήκος της οποίας βρίσκεται το Λούβρο, που στεγάζει τη Μόνα Λίζα.
Η δήμαρχος Anne Hidalgo είπε: «Θα ήθελα να υπάρχει ένας άξονας αφιερωμένος αποκλειστικά σε ποδήλατα και ένας άλλος αποκλειστικά για λεωφορεία, ταξί, οχήματα έκτακτης ανάγκης και οχήματα υποστήριξης, αλλά όχι αυτοκίνητα».
Είναι μέρος ενός υφιστάμενου σχεδίου για την ανάπτυξη περισσότερων λωρίδων ποδηλάτων σε όλη την πόλη και σε όλη τη χώρα, για να τριπλασιαστεί ο ρυθμός καθημερινών μετακινήσεων σε δύο τροχούς από 3% σε 9% έως το 2024 .
Περίπου 48.000 άνθρωποι στη Γαλλία πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας. Ωστόσο, τα επίπεδα στο Παρίσι έχουν μειωθεί από την έναρξη του lockdown.
«Βλέπουμε πραγματικά μια βελτίωση στην ποιότητα του αέρα, συμπεριλαμβανομένων των ρύπων που είναι υπεύθυνοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως το διοξείδιο του άνθρακα», δήλωσε στο Reuters η Karine Leger, επικεφαλής της υπηρεσίας Airparif που παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι τα επίπεδα επιβλαβών σωματιδίων έχουν μειωθεί έως και 60% από το προηγούμενο έτος σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, μετά το lockdown.
Σε όλο τον κόσμο, οι δημόσιες συγκοινωνίες αρχίζουν να κινούνται ξανά, αλλά εισάγονται νέα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών.
Στη Γερμανία, όπου έχουν ήδη αρθεί τα μέτρα, είναι πλέον υποχρεωτικό να φοράνε μάσκες στις δημόσιες συγκοινωνίες.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις Μιλάνο και Βρυξέλλες αυξάνουν τον αριθμό των ποδηλατοδρόμων για να δώσουν στους ανθρώπους εναλλακτικές λύσεις από τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.