28 Δεκ 2024
READING

Πώς συνδέονται οι μάρκες με τους πελάτες στο lockdown

5 MIN READ

Πώς συνδέονται οι μάρκες με τους πελάτες στο lockdown

Πώς συνδέονται οι μάρκες με τους πελάτες στο lockdown

Τα fashion brands καλλιεργούν την αίσθηση της κοινότητας μέσω ελκυστικού περιεχομένου, εικονικών κοινωνικών συγκεντρώσεων και άλλων δημιουργικών πρωτοβουλιών που εμπλέκουν τους πελάτες.

Με τα καταστήματα κλειστά οι μάρκες της μόδας επανεκτιμούν τις στρατηγικές ψηφιακού marketing και επικοινωνούν με τους καταναλωτές τους με νέους τρόπους που τους κρατούν απασχολημένους κατά την αναγκαστική απομόνωση στο σπίτι.

Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, κάποτε γεμάτες με διαφημίσεις για προϊόντα, τώρα οδηγούν σε διαδικτυακές συνομιλίες, παιχνίδια στυλ, προκλήσεις σχεδίασης, μαθήματα μαγειρικής και μαθήματα γυμναστικής – οτιδήποτε για να κάνει τους οπαδούς να αισθάνονται σαν να ανήκουν σε μια κοινότητα.

Σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού HubSpot, πολλοί από τους πελάτες της δεν επικεντρώνονταν σε marketing projects που στοχεύουν στη δημιουργία εσόδων. Αντ ‘αυτού, οι ηγέτες των επιχειρήσεων κάνουν προϋπολογισμό είτε για άμεσες είτε για μακροπρόθεσμες τακτικές.

Αυτό συμβαίνει γρήγορα με φόντο δύο παγκόσμιες τάσεις: την αύξηση της χρήσης των μέσων και τη μείωση των διαφημιστικών δαπανών.

Η μείωση των διαφημιστικών δαπανών θα μειώσει τα έξοδα βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει την ανθεκτικότητα μιας μάρκας.

Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις μάρκες, επειδή μόλις αρθούν οι περιορισμοί, οι καταναλωτές θα είναι πιστοί στις μάρκες που θεωρούν ότι είναι το πιο ζωτικής σημασίας για αυτούς.

Καθώς πολλές επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν, ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται με τους καταναλωτές θα είναι ουσιαστικό μέρος της ανάκαμψής τους.

Μάρκες που μπορούν να συνεχίσουν να επικοινωνούν κατά τη διάρκεια αυτών των καιρών πιθανότατα θα είναι αυτές που θα επικροτούν και θυμούνται οι καταναλωτές σε έναν κόσμο μετά τον Covid-19.

Καθώς οι καταναλωτές απέχουν κοινωνικά και εργάζονται από το σπίτι, ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο.

Σε απάντηση, τα fashion brands πολυτελείας έχουν γίνει πιο δημιουργικά στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το κοινό, λαμβάνοντας περισσότερους κινδύνους από ό, τι θα μπορούσαν πριν από την πανδημία.

Μάρκες όπως η Chanel, ο Marc Jacobs και ο Alexander McQueen γίνονται δημιουργικοί με την διαδικτυακή τους παρουσία και ενεργούν ως διασκεδαστές για τους οπαδούς τους, με τη φιλοξενία μουσικών παραστάσεων, με την παροχή καθοδηγημένων συνεδριών σχεδίασης έως τη δημιουργία λιστών αναπαραγωγής Spotify.

Παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι περισσότερα από 2.400 άτομα έχουν εγγραφεί στην #McQueenMusic playlist μέχρι τώρα.

Η Bottega Veneta εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν πιο διαδικτυακό κόσμο με την παρουσίαση μιας «εικονικής κατοικίας» που εκτείνεται σε Instagram, YouTube, Weibo, WeChat, Line, Kakao, Spotify, Apple Music και SoundCloud και διαθέτει ζωντανές παραστάσεις, μαγείρεμα και συνταγές, καθώς και προτάσεις βραδινών ταινιών της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ, η Dior άνοιξε εικονικά την έκθεση Christian Dior: Designer of Dreams, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι.

Από φορέματα ραπτικής και αρχειακές φωτογραφίες έως σκίτσα από τον ίδιο τον Christian Dior, η διαδικτυακή έκθεση μεταφέρει τους θεατές στην 70ετή ιστορία του γαλλικού πολυτελούς σπιτιού μέσω των καναλιών YouTube και Instagram.

Μέσα σε μια εβδομάδα, έχει συγκεντρώσει πάνω από 350,00 προβολές και περισσότερες από 10.000 επισημάνσεις “μου αρέσει”.

Οι Chloé και Loewe παρουσιάζουν νέο, πιο προσωπικό περιεχόμενο στα κοινωνικά μέσα. Τα live stream sessions της Chloé στο Instagram παρουσιάζουν  δημιουργικές γυναίκες που θεωρούνται #ChloeGirls, όπως η συγγραφέας Pauline Klein και η καλλιτέχνης Rithika Merchant.

Η Loewe βασίζεται στο ενδιαφέρον του δημιουργικού σκηνοθέτη Τζόναθαν Άντερσον για τη βιοτεχνία και παρουσιάζουν στο Instagram Live και στα Stories τους καλλιτέχνες που έχουν βραβευτεί με το Loewe Craft.

Αυτή η προσέγγιση δίνει στους καταναλωτές πρόσβαση στο σύμπαν μιας μάρκας χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν προϊόντα.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του Απριλίου, το Instagram κατακλύστηκε από viral challenges. Η Alexander McQueen Creators προσκάλεσε πρόσφατα τους οπαδούς της να υποβάλουν τις ιδέες τους για το φόρεμα Rose που έκλεισε το σόου του φθινοπώρου / χειμώνα 2019.

Μέσα σε 4 εβδομάδες έχουν γίνει πάνω από 13.600 χρήσεις του hashtag #McQueenCreators.

Οι θαυμαστές που δεν είχαν προϊόντα από την ετικέτα μόδας κλήθηκαν να σχεδιάσουν το dream outfit τους. 

Brand challenges όπως αυτά λειτουργούν καλά επειδή ενθαρρύνουν τους νέους να δημιουργήσουν περιεχόμενο ενώ αισθάνονται σαν μέρος ενός “κινήματος”.

Αυτή η δέσμευση είναι καύσιμο για πίστη και μακροχρόνιες σχέσεις. Πολλές μάρκες προσελκύουν νέους πελάτες που διαφορετικά θα είχαν παραβλέψει την μάρκα, αλλά βλέπουν κάτι τώρα σε αυτόν τον τύπο περιεχομένου που συνδέεται μαζί τους πιο βαθιά.

Σήμερα, οι άνθρωποι θέλουν να “συμμετάσχουν” σε μια μάρκα, όχι μόνο να αγοράσουν από αυτήν. Η συνομιλία και η αλληλεπίδραση σε ψηφιακές πλατφόρμες καθιστά δυνατή αυτή τη σχέση ενός προς ένα, κάτι που είναι πολύ ισχυρό τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τις μάρκες.

Με τα δημιουργικά στούντιο κλειστά και τις κοινωνικές απαιτήσεις για απόσταση, είναι όλο και πιο δύσκολο για τις μάρκες μόδας να δημιουργήσουν ποιοτικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους.

Τα Zara χρησιμοποίησαν εικόνες που τραβήχτηκαν στο σπίτι από μοντέλα και influencers για τις καμπάνιες marketing και τους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η επικοινωνία με τους καταναλωτές στο σπίτι προσθέτει μια σπάνια αίσθηση αυθεντικότητας. Το να βλέπεις μοντέλα ή άτομα σε ουδέτερη κατάσταση ή πίσω από τα φώτα αντί για μπροστά τους, είναι ένας αναζωογονητικός τρόπος για να επανατοποθετήσεις τη μάρκα με πιο εφικτό τρόπο.

Retailers όπως η Sephora δημιούργησαν φόντα Zoom για λήψη από τους χρήστες.

Τα σπίτια μας είναι ο νέος μας κόσμος για το εγγύς μέλλον. Σήμερα, οι ιδιωτικοί μας χώροι έχουν γίνει πολύ πιο εκτεθειμένοι και σχεδόν δημόσιοι, καθώς είναι τώρα οι χώροι εργασίας μας, οι αίθουσες διδασκαλίας, οι χώροι κοινωνικοποίησης Zoom και τα εικονικά νυχτερινά κέντρα.

Με αυτή τη νέα δημόσια έκθεση, έχουν γίνει ένα ανταγωνιστικό τοπίο και δημιουργική παιδική χαρά για μάρκες.

Σε έναν κόσμο μετά τον κορονοϊό οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν με τις μάρκες με νέους τρόπους.Οι μη ζωτικής σημασίας μάρκες πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνδεθούν πιο συναισθηματικά.

Στους καταναλωτές ειδών πολυτελείας μπορεί να αρέσουν οι τσάντες που κοστίζουν 1.500 δολάρια, αλλά τώρα, κανείς δεν τις αγοράζει.

Οι μάρκες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα μηνύματα που είχαν πριν από όλα αυτά. Θα πρέπει να προσαρμοστούν. Ακόμη και οι μικρές ενέργειες μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την επανένωση των brands με τους καταναλωτές τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.