25 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα εν μέσω της πανδημίας

4 MIN READ

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα εν μέσω της πανδημίας

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα εν μέσω της πανδημίας

Σύμφωνα με έρευνα το 50% των καταναλωτών δηλώνουν ότι η πανδημία τους έκανε να ανησυχούν περισσότερο για το περιβάλλον και το 11% να λέει ότι έχουν αλλάξει τις αγορές τους με βάση περιβαλλοντικούς κανονισμούς κατά το προηγούμενο έτος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.000 καταναλωτές τόσο στις 6 Μαρτίου όσο και στις 10 Απριλίου.

Ο αριθμός των καταναλωτών που λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον κατά την πραγματοποίηση αγορών έχει αυξηθεί από πέρυσι – και ακόμη και από την έναρξη της πανδημίας.

Το 2019, το 71% το έλαβε υπόψη τουλάχιστον περιστασιακά και φέτος στις 6 Μαρτίου αυτό αυξήθηκε στο 78%.

Και στις 10 Απριλίου, μετά από αρκετές εβδομάδες όπου οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν στο σπίτι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορανοϊού, το 83% των καταναλωτών δήλωσε ότι πλέον λάμβανε υπόψιν του το περιβάλλον. 

Περίπου το 78% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να εξηγήσουν με σαφήνεια τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων τους.

Όμως λιγότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι υψηλές τιμές είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αγορά ειδών με περιβαλλοντική μέριμνα, με τον αριθμό να μειώνεται 4 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι, σε 49%.

Ωστόσο, περισσότεροι καταναλωτές δήλωσαν ότι η έλλειψη πρόσβασης σε αυτά τα προϊόντα στα καταστήματά , τους έκανε να μην μπορούν να τα αγοράσουν.

Εδώ και χρόνια, η ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με τις πρακτικές αειφορίας αυξάνεται και αυτή η έρευνα είναι μια ακόμη ένδειξη ότι αυτές οι προσπάθειες δεν είναι πλέον πολυτέλεια αλλά προσδοκία – ακόμη και κατά τη διάρκεια  της πανδημίας.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Nielsen το 2018, σχεδόν οι μισοί από τους καταναλωτές των ΗΠΑ είναι πιθανό να αλλάξουν αυτά που αγοράζουν για να ευθυγραμμιστούν με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι δύο χρόνια αργότερα, οκτώ στους 10 καταναλωτές λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αγορών τους.

Καθώς οι ακτιβιστές και οι κυβερνήσεις προειδοποιούν επίσης ότι ο χρόνος για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής μειώνεται γρήγορα και η υγεία του πλανήτη έχει ελάχιστα βελτιωθεί από τη συνεχιζόμενη απειλή του κορονοϊού, οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα είναι απίθανο να μειωθούν.

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα από τη μελέτη υπογραμμίζει ότι ορισμένες πτυχές της ευκολίας είναι τώρα δευτερεύουσες σε σχέση με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. 

Σημειώθηκε αύξηση κατά 37% της προθυμίας για χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών, και αύξηση κατά 21% των επαναχρησιμοποιήσιμων τσαντών αγορών στα καταστήματα.

Η πιθανότητα οι καταναλωτές να αγοράσουν χύμα κάποια προϊόντα για αποφυγή των  μεμονωμένων συσκευασιών αυξήθηκε κατά 164% από πριν από ένα χρόνο.

Ακόμη και όταν οι βιομηχανίες συσκευασμένων και μη, τροφίμων αλλάζουν ριζικά, η βιωσιμότητα παραμένει βασικός παράγοντας για τους καταναλωτές.

Η έρευνα επισημαίνει ότι η τάση για προσεκτική διαχείριση διατηρεί καλό ρυθμό, αλλά επίσης και η ακλόνητη αφοσίωση των καταναλωτών είναι ένα σημάδι ότι βλέπουν την πλανητική και την ανθρώπινη υγεία αλληλένδετες και είναι πρόθυμοι να να διαθέτουν τα χρήματα για τις αγορές τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκτός από τη σαφή ένδειξη της έρευνας ότι υπάρχει βούληση για πιο βιώσιμες αγορές , φαίνεται ότι περισσότεροι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να το πραγματοποιήσουν αυτό.

Ήδη, η Nielsen διαπίστωσε ότι οι εταιρείες έχουν νομισματικό κίνητρο να στραφούν σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, καθώς τα δύο τρίτα των πελατών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμες μάρκες – και αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Το κέρδος δεν είναι ο μόνος λόγος για τις εταιρείες να επικεντρωθούν στη βιωσιμότητα. Η εταιρεία  Label Insight που υιοθετεί πλήρη διαφάνεια ανταμείβεται με ποσοστά πιστότητας των καταναλωτών περίπου 94%.

Με πολλαπλά οφέλη που αντλούνται από βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Nestle, Lindt, Mars, Mondelez έχουν διαφοροποιηθεί  και δεσμεύσαν επενδύσεις στη βιωσιμότητα.

Μια πρόσφατη έκθεση του Ceres διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα από τις περισσότερες από τις 600  μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που είναι αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και περισσότερες από τις μισές έχουν επίσημες πολιτικές για την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων νερού

Ίσως τώρα είναι η ώρα για τις εταιρείες να δεσμευτούν και να δείξουν στους καταναλωτές ότι όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι πρόθυμοι να κάνουν τη διαφορά όπου μπορούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.