Οι Βέλγοι καλούνται να τρώνε πατάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, καθώς περισσότεροι από 750.000 τόνοι πατάτας κινδυνεύουν να πεταχτούν.
Η κρίση του κορονοϊού οδήγησε σε πλεόνασμα πατατών στη μικρή ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η ζήτηση για frites – ένα εθνικό πιάτο με πατάτες δύο φορές τηγανισμένες που τρώγονται συχνά σε μπαρ και εστιατόρια – έχει μειωθεί εν μέσω του lockdown του Βελγίου.
Το ζήτημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της ζήτησης στον τομέα της κατεψυγμένης πατάτας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της επεξεργασίας πατάτας του Βελγίου.
Οι αρχές και οι εταιρείες συνεργάζονται με τα σούπερ μάρκετ για να δούν αν μπορούν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ζητώντας από τους Βέλγους να κάνουν κάτι για τον τομέα τρώγοντας πατάτες δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού ώστε να αποφύγουν τη σπατάλη τροφίμων.
Το υπόλοιπο 25% της βιομηχανίας, που περιλαμβάνει την παραγωγή φρέσκων πατατών και προϊόντων σνακ, τα πήγε αρκετά καλά εν μέσω του lockdown.
Η κυβέρνηση του Βελγίου εφάρμοσε μια εθνική κατάσταση lockdown στις 18 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τη διάδοση του κοροναϊού.
Μέχρι την Δευτέρα η χώρα είχε 46.687 επιβεβαιωμένα κρούσματα θανάτων Covid-19 και 7.207, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Ακόμα και μετά την άρση των μέτρων, η ακύρωση εκδηλώσεων όπως τα καλοκαιρινά φεστιβάλ θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη πτώση της ζήτησης.
Ζητήθηκε επίσης από τους αγρότες να μην φυτέψουν τόσες πολλές πατάτες για την επόμενη σεζόν.
Οι πατάτες που δεν μπορούσαν να μεταποιηθούν στέλνονταν σε τράπεζες τροφίμων και εξήχθησαν στην Κεντρική Ευρώπη και την Αφρική, όπου υπήρχαν ελλείψεις. Οποιοδήποτε προϊόν απομένει μετά από αυτό μετατράπηκε σε ζωοτροφές ή μεταποιήθηκε σε βιοκαύσιμα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.