25 Απρ 2024
READING

Έρευνα της EY αποτυπώνει πως πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών, δημιουργώντας 4 νέες τάσεις

4 MIN READ

Έρευνα της EY αποτυπώνει πως πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών, δημιουργώντας 4 νέες τάσεις

Έρευνα της EY αποτυπώνει πως πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών, δημιουργώντας 4 νέες τάσεις

Η EY δημιούργησε το πρώτο Future Consumer Index, που προήλθε από έρευνα 4.859 ατόμων σε πέντε αγορές και δείχνει πώς η πανδημία δημιουργεί νέα τμήματα καταναλωτών.

Η καθημερινή ζωή για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχει αλλάξει με τρόπους που θα ήταν αδιανόητοι πριν από μερικές εβδομάδες.

Όμως, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τους καταναλωτές προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους μέσω της πανδημίας COVID-19, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ο παγκόσμιος καταναλωτής εξελίσσεται ήδη με μεγάλη ταχύτητα.

Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν τους καταναλωτές πρέπει επειγόντως να προβλέψουν το είδος του καταναλωτή που αναδύεται, ώστε να μπορέσουν να περάσουν από την τρέχουσα κρίση και να οικοδομήσουν τις δυνατότητες που θα απαιτήσει η μελλοντική συνάφεια.

Σε αυτά τα αρχικά στάδια της πανδημίας, οι καταναλωτές ανησυχούν για την υγεία των οικογενειών τους, εάν μπορούν να αγοράσουν για τις βασικές τους ανάγκες και για την απώλεια ελευθεριών που όλοι θεωρούσαμε δεδομένες.

Αυτές οι κοινές ανησυχίες εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, καθώς οι καταναλωτές υιοθετούν νέες συμπεριφορές.

Σε όλες τις αγορές που έχει κάνει έρευνα, ορισμένοι καταναλωτές κάνουν μεγάλες περικοπές. Άλλοι συνεχίζουν να ξοδεύουν κανονικά αλλά αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους με άλλους τρόπους.

Η EY εντόπισε τέσσερα προφίλ καταναλωτών που έχουν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το 27% των ανθρώπων να εμπίπτουν στην κατηγορία “Cut Deep” που ξοδεύει λιγότερα  καθώς είναι εξαιρετικά χαμηλών εισοδημάτων.

Το 26% περιλαμβάνεται στην κατηγορία “Stay calm, carry on” που κρατά σταθερά και σε μεγάλο βαθμό δεν επηρεάζεται από την πανδημία.

Το 35% εμπίπτει σε μια πιο απαισιόδοξη, συνήθως οικογενειακή ομάδα, την “Save and stockpile” δηλαδή εξοικονομεί και δημιουργεί απόθεμα και μόλις το 11% αποτελεί την κατηγορία “Hibernate and spend” που ξοδεύει περισσότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι καταναλωτές στο τμήμα “Hibernate and spend” – οι οποίοι είναι κυρίως 18-44 ετών – ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Αλλά μόνο το 40% από αυτούς λένε ότι ψωνίζουν λιγότερο συχνά. Και ενώ το 42% δηλώνει ότι τα προϊόντα που αγοράζουν έχουν αλλάξει σημαντικά, το 46% από αυτά λένε ότι οι μάρκες είναι πλέον πιο σημαντικές γι ‘αυτούς.

Ο δείκτης δείχνει πολύ μεγαλύτερες αλλαγές στο τμήμα “Cut deep”. Αυτοί οι καταναλωτές – που είναι κυρίως άνω των 45 ετών – έχουν δει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απασχόλησή τους.

Σχεδόν στο ένα τέταρτο από αυτούς έχουν ανασταλεί οι θέσεις εργασίας τους, είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Το 78% από αυτούς ψωνίζει λιγότερο συχνά και το 64% αγοράζει μόνο τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Σε αντίθεση με τους “Hibernate and spend”, το 33% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι μάρκες είναι τώρα πολύ λιγότερο σημαντικές για αυτούς.

Κοιτώντας πέρα ​​από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας, λίγοι καταναλωτές αναμένουν να επιστρέψουν στις παλιές τους συμπεριφορές σύντομα.

Όπως με πολλά από τα σοκ που συναντούμε στη ζωή, οι άνθρωποι έχουν διάθεση να σταματήσουν και να προβληματιστούν.

Οι υπερβολικά προσεκτικοί καταναλωτές πιστεύουν ακράδαντα ότι θα είμαστε σε παγκόσμια ύφεση μετά την πανδημία.

Ωστόσο, παρόλο που είναι οικονομικά συντηρητικοί, αναμένουν να αυξήσουν τις δαπάνες σε μη απαραίτητα προϊόντα μόλις τελειώσει η κρίση.

Αλλά το 45% πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο ψωνίζουν θα έχει αλλάξει μόνιμα και το 38% λέει το ίδιο για το τι θα αγοράσουν.

Ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε μάρκες που έχουν έναν βαθύτερο σκοπό, με το 62% να δηλώνει ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από εταιρείες που πιστεύουν ότι κάνουν καλό για την κοινωνία.

Και το 29% θα πληρώσει μια premium τιμή για μάρκες που συμβάλλουν στην κοινωνία και το 42% για εγχώρια προϊόντα.

Αντίθετα, οι “Get to normal” είναι αποφασισμένοι ότι μετά την πανδημία τα πράγματα θα είναι τα ίδια όπως και πριν.

Το ένα τρίτο από αυτούς (33%) δεν αναμένουν ότι η κρίση θα έχει αλλάξει τη ζωή τους σε οποιαδήποτε διάσταση.

Μόνο το 29% δηλώνει ότι θα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν και μόνο το 21% τι αγοράζουν. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν περιμένουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από ό, τι στο παρελθόν.

Φαίνεται ότι η ανίχνευση επαφών είναι η πιο σημαντική προσέγγιση των κυβερνητικών προσπαθειών για έξοδο από την κρίση. Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι το 53% των καταναλωτών θα καθιστούσε τα προσωπικά τους δεδομένα διαθέσιμα εάν αυτό βοηθούσε στην παρακολούθηση και τον έλεγχο μιας πανδημίας.

Οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν πώς η αυξημένη θετικότητα των καταναλωτών σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων θα δημιουργήσει ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Μπορεί να επιταχύνει τη ζήτηση που βλέπουμε ήδη για μεγαλύτερη ανιχνευσιμότητα προϊόντων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο οι καταναλωτές και οι εταιρείες λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε δράση και οι επιπτώσεις της θα ήταν ορατές.

Σήμερα, το ένα τρίτο των καταναλωτών συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση ότι θα επανεκτιμήσουν τα πράγματα που αξίζουν περισσότερο και δεν θα θεωρήσουν τίποτα δεδομένο.

Και περισσότερο από το ένα τέταρτο λένε ότι θα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε ότι καταναλώνουν και τι αντίκτυπο έχει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.