19 Απρ 2024
READING

Τέλος εποχής για το retail store όπως το ξέραμε μέχρι τώρα

4 MIN READ

Τέλος εποχής για το retail store όπως το ξέραμε μέχρι τώρα

Τέλος εποχής για το retail store όπως το ξέραμε μέχρι τώρα

Για τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, τα καταστήματα λιανικής αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Μέσω της αργής, αλλά αναπόφευκτης αύξησης των διαδικτυακών αγορών και της ταχείας κλιμάκωσης των προσδοκιών των καταναλωτών για το πώς θα πρέπει να είναι σε θέση να αγοράζουν και τελικά να λαμβάνουν προϊόντα από το λιανικό εμπόριο, η αξία καταστήματος “διαβρώνεται” ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.

Η ανταπόκριση των λιανοπωλητών σε αυτήν τη διάβρωση ήταν κυρίως αντίσταση. Προσπάθησαν να διατηρήσουν τον παλιό ρόλο του καταστήματος ως το σύνολο της εμπειρίας αγορών, ακόμα και όταν όλο και περισσότερο αυτή η εμπειρία αγορών ξεκινούσε – και μερικές φορές τελείωνε – στο διαδίκτυο.

Ακόμη και δυνατότητες όπως το “buy online pickup in store” έχουν βρει αντίσταση από τους λιανοπωλητές λόγω των ανησυχιών τους σχετικά με τη διατήρηση της υπεροχής του καταστήματος.

Ή λόγω ανησυχιών για διενέξεις στο δίκτυο της επιχείρησης: “ποιος παίρνει πίστωση για την πώληση;”

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η απομάκρυνση του κεντρικού ρόλου του καταστήματος στη λιανική επιχείρηση είναι τόσο δύσκολη.

Είναι το κλασικό δίλημμα της επιχείρησης να θυσιάσει τις “ιερές αγελάδες” – ειδικά όταν πρόκειται για “αγελάδες μετρητών” δηλαδή τα καταστήματα που είναι οι κύριοι παραγωγοί εσόδων της επιχείρησης.

Τα καταστήματα είναι σημαντικά για τις εταιρείες λιανικής, όχι μόνο για τη στρατηγική. Το κατάστημα είναι η βασική μονάδα για το πώς σχεδιάζονται τα πάντα στο λιανικό εμπόριο, από τα αποθέματα έως το εργατικό δυναμικό, τα δύο μεγαλύτερα κόστη στη λιανική επιχείρηση – εκτός από, ίσως, τα κόστη για τα ακίνητα.

Η διάβρωση συμβαίνει εδώ και χρόνια, αλλά το COVID-19 και οι παύσεις λειτουργίας του έχουν αποκαλύψει πόσο λίγοι λιανοπωλητές έλαβαν σοβαρά αυτήν τη διάβρωση.

Τα βασικά καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν κατακλυστεί και δεν είναι σε θέση να κλιμακώσουν γρήγορα τις διαδικασίες omnichannel.

Οι μη απαραίτητοι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν κλείσει ή βασίζονται αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο για να πραγματοποιήσουν οποιεσδήποτε πωλήσεις – εκτός εάν έχουν ισχυρές δυνατότητες παντός δικτύου  που τους επιτρέπουν να κάνουν πράγματα όπως αποστολή από κατάστημα ή παραλαβή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ οι προοπτικές δεν είναι εξαιρετικές, είναι σίγουρα καλύτερες από τις υπόλοιπες εταιρείες.

Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα υπογραμμίσει την ευπάθεια των λιανοπωλητών που βασίζονται αποκλειστικά στην επισκεψιμότητα στα καταστήματα.

Μάλιστα θα εξακολουθούν να υπάρχουν απαιτήσεις κοινωνικής απόστασης που θα πλήττουν τα καταστήματα με πολλούς τρόπους.

Για παράδειγμα θέτοντας ένα ανώτατο όριο στην κυκλοφορία πελατών στα καταστήματα, δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν.

Υπήρχαν ήδη πάρα πολλά καταστήματα λιανικής που ήταν πολύ μεγάλα πριν από την πανδημία, κατασκευάστηκαν και βελτιστοποιήθηκαν για μια διαδικασία αγορών που έφτασε στο αποκορύφωμά της πριν από την πρώτη διαδικτυακή πώληση.

Ήρθε η στιγμή να κλείσουν μόνιμα όχι μόνο τα καταστήματα με χαμηλή απόδοση, αλλά και τα καταστήματα που ήταν οριακά εντάξει πριν από την πανδημία – επειδή αυτά τα οριακά καταστήματα πρόκειται να γίνουν γρήγορα χαμηλών επιδόσεων κατά τη διάρκεια της μακράς, αργής επιστροφής σε ό, τι μοιάζει με το νέο κανονικό.

Τελικά, η εποχή του καταστήματος λιανικής έχει τελειώσει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον καταστήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα θέλουν να περνούν χρόνο και να ψωνίζουν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι οι λιανοπωλητές δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε μια στρατηγική που επικεντρώνεται στα καταστήματα – οργανωμένα γύρω από καταστήματα, προγραμματισμένα γύρω από καταστήματα, αξιολογημένα έναντι της επιτυχίας των καταστημάτων. 

Οι εταιρείες που οργανώνονται γύρω από τους νέους κανόνες – και αφήνουν πίσω τους παλιούς χωρίς δισταγμό – είναι αυτές που θα ευδοκιμήσουν μετά την κρίση.

Ο κανόνας ότι ένα κατάστημα είναι πρωταρχικής σχέσης με έναν λιανοπωλητή έχει παραβιαστεί. Ήταν ήδη αποτυχημένο, απλώς η πανδημία μας έδωσε μια ματιά στο μακρινό μέλλον – μας έκανε να το ζήσουμε σήμερα. Το μέλλον δεν είναι χτισμένο στο κατάστημα.

Βέβαια αυτά μπορούν να είναι καλά νέα. Είναι μια αλλαγή στην εξέλιξη του λιανικού εμπορίου που διαφορετικά θα είχε περάσει από μια μακρά, παρατεταμένη πτώση.

Είναι καιρός οι λιανέμποροι να σταματήσουν την καταπολέμηση της αλλαγής και να αρχίσουν να την “αγκαλιάζουν”. Αυτοί που το κάνουν θα διαμορφώσουν το μέλλον του λιανικού εμπορίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.