24 Απρ 2024
READING

Η Nike πολύ καλύτερη στην διαχείριση της κρίσης από την Adidas και την Under Armour

3 MIN READ

Η Nike πολύ καλύτερη στην διαχείριση της κρίσης από την Adidas και την Under Armour

Η Nike πολύ καλύτερη στην διαχείριση της κρίσης από την Adidas και την Under Armour

Ακόμη και τώρα που η πανδημία έχει επηρεάσει τις περισσότερες αλυσίδες λιανικής, η Nike είχε μια πολύ καλή εβδομάδα όσον αφορά την θετική έκθεση της μάρκας.

Η Sabrina Ionescu υπέγραψε συμφωνία παπουτσιών με τη Nike και μάλιστα πολυετή.

Η Ιονέσκου – ο οποία είναι τρείς φορές καλύτερη basket player και η μόνη παίκτρια στην ιστορία του μπάσκετ στο κολέγιο που τερμάτισε με τουλάχιστον 2.000 πόντους, 1.000 ριμπάουντ και 1.000 ασίστ.

Πριν καταλήξει στην Nike της προτάθηκε συνεργασία επίσης από τις ανταγωνιστικές μάρκες Under Armour και Puma .

Την Κυριακή, το ESPN έκανε πρεμιέρα το 10ωρο και πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ “The Last Dance”, που αφορά στον Michael Jordan και στους Chicago Bulls του 1997 και αυτό ήταν ακόμη ένα μεγάλο πουσάρισμα για την Nike.

Ο Jordan και η Nike είναι συνώνυμα και το Jordan Brand που ανήκει στη Nike παρουσίασε ένα νέο παπούτσι το «Fire Red» για 140 $ κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του ντοκιμαντέρ και βέβαια εξαντλήθηκε αμέσως.

Και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Nike στις 24 Μαρτίου ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street παρά το κλείσιμο καταστημάτων στην Κίνα, χάρη στην αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αντίθετα οι Adidas και Under Armour δεν είχαν τόσο καλή δημοσιότητα.

Η Adidas ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έλαβε έγκριση για δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα ανάπτυξης της γερμανικής κυβέρνησης KfW λόγω του «σοβαρού αντίκτυπου στην επιχείρησή της» από τον coronavirus.

Το δάνειο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί περιλαμβάνει 600 εκατομμύρια ευρώ από μια κοινοπραξία συνεργαζόμενων τραπεζών της Adidas, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Citi, Deutsche Bank και HSBC.

Ως προϋπόθεση του δανείου, η Adidas ανέστειλε το μέρισμα των μετόχων της. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η Adidas σταμάτησε επίσης τις προγραμματισμένες εξαγορές μετοχών της. Η εταιρεία έχει μετακινήσει την έκθεση κερδών του πρώτου τριμήνου έως τις 27 Απριλίου και δεν έχει ακόμη παράσχει προοπτικές για το 2020.

Όλα αυτά προέκυψαν αφού η Adidas ήταν η μόνη μάρκα αθλητικών ενδυμάτων μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που προσπάθησαν να διατηρήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά ακόμη και μετά το κλείσιμο σχεδόν όλων των άλλων.

Στις 16 Μαρτίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος Kasper Rorsted έστειλε ένα email σε υπαλλήλους λιανικής που είπε: «Πρέπει να συνεχίσουμε την επιχείρηση και να ανοίξουμε τις δραστηριότητές μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πληρώνουμε τους μηνιαίους λογαριασμούς και τους μισθούς μας σε όλους.Το κλείσιμο είναι εύκολο, το να μένουμε ανοιχτοί σε ένα υγιές περιβάλλον απαιτεί θάρρος, επιμονή και εστίαση. “

Μόλις μια μέρα αργότερα, μετά την αντίδραση των εργαζομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Adidas αντέδρασε και έκλεισε τα καταστήματά της στις ΗΠΑ.

Και επίσης είχε δηλώσει σχετικά πρόωρα ότι δεν θα πληρώσει τα ενοίκια των καταστημάτων της.

Σύμφωνα με την έκθεση κερδών του Armour Q4 στις 11 Φεβρουαρίου, η πρώτη υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Patrik Frisk, δεν πήγε καλά – και αυτό ήταν πριν ο coronavirus πλήξει την Αμερική.

Η εταιρεία δεν τα πήγε καλά στα έσοδα, σημείωσε ζημιά ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο και έδωσε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προοπτικές του 2020. «Δεν είμαι ικανοποιημένος με το πού είμαστε σήμερα», είπε ο Φρισκ.

Αυτή είναι μια περίπτωση διαχείρισης κρίσης όπου με την σωστή στρατηγική η ΝΙΚΕ ξεπέρασε τον ανταγωνισμό και πήρε πολύ θετική δημοσιότητα σε αντίθεση με την ADIDAS που η διαχείρίση της στην κρίση ήταν αναπαρκής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.