22 Δεκ 2024
READING

Μια πρώτη εκτίμηση για το μετά

6 MIN READ

Μια πρώτη εκτίμηση για το μετά

Μια πρώτη εκτίμηση για το μετά

Βιώνουμε αυτή την περίοδο μια εμπειρία που δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ και θα θυμόμαστε μάλλον για πάντα.

Ήταν και είναι πολύ δύσκολο να “πειθαρχήσουμε” σε αυτό τον “περίεργο” τρόπο ζωής του “Μένουμε Σπίτι”.

Μάλλον όμως και ο κόσμος του “Βγαίνουμε από το Σπίτι” θα είναι μια πρόκληση και θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως αυτό θα αλλάξει τις ζωές μας και επίσης ποιες μεταβολές θα επιφέρει στις επιχειρήσεις.

Θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε κάποιους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις και παράλληλα θα κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις για ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς.

Δύο παράγοντες που θα επηρεάσουν καθοριστικά, είναι -για την επιβίωση- η ρευστότητα και για -την ανάπτυξη- η αλλαγή

Ρευστότητα

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες θα μπορέσουν να αντέξουν μόνο εάν έχουν ήδη ή θα διασφαλίσουν ρευστότητα.

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα ξανανοίξουν ή θα κλείσουν σε λίγο διάστημα αφού ξανανοίξουν.

Σε πάρα πολλούς τομείς στην λιανική, στον τουρισμό και στις υπηρεσίες το πρόβλημα της ρευστότητας υπήρχε πριν την πανδημία και οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν οριακά.

Μετά από το lockdown η κατάσταση θα είναι σε χειρότερο επίπεδο και για κάποιους μπορεί να είναι το τέλος της διαδρομής.

Αλλαγή

Περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα για αλλαγή. Οι καταναλωτικές συμπεριφορές θα αλλάξουν, ή σε πολλές περιπτώσεις, έχουν ήδη αλλάξει με βάση τις νέες ανάγκες των ανθρώπων.

Είναι το κρίσιμο σημείο όπου οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν αλλαγές για να μπορέσουν να συνεχίσουν. Όσες επιχειρήσεις δεν προσαρμόσουν την στρατηγική τους θα φύγουν από την αγορά.

Δεν θα είναι εύκολες αυτές οι αλλαγές αλλά είναι απαραίτητες. Θα απαιτηθεί στρατηγική σκέψη, καλός σχεδιασμός και ακόμη καλύτερη υλοποίηση.

Είναι σίγουρο ότι σε 10 χρόνια από τώρα θα αναφερόμαστε στην εποχή προ και μετά πανδημίας αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι όλες οι επιχειρήσεις ενεργές το 2030.

Σε αρκετούς αν όχι σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς θα γίνει “restart”.

Εμπορικά κέντρα

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς θα ανοίξουν αλλά μετά τις 20 Μαίου είναι πιθανό το σενάριο.

Τα εμπορικά κέντρα που έχουν εξωτερικό χώρο έχουν πλεονέκτημα γιατί πιθανότατα ο κόσμος θα αισθάνεται καλύτερα σε ανοικτούς χώρος.

Η χρήση των εξωτερικών χώρων στα εμπορικά κέντρα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ήδη πολλές συζητήσεις γίνονται και στο εξωτερικό για αυτό το θέμα.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η συζήτηση δεν αφορά μόνο την χρήση για λόγους αίσθησης ασφάλειας αλλά και για καθαρά εμπορική χρήση.

Ίσως αυτή η πανδημία οδηγήσει και σε διαφορετικό σχεδιασμό των εμπορικών κέντρων στο μέλλον που θα επιτρέπουν περισσότερους ανοικτούς χώρους αλλά και μια “σύνδεση” με το e-commerce που τώρα δεν υπάρχει.

Είναι πολύ πρόωρες όλες οι προβλέψεις αλλά μάλλον η Lamda Development με τα THE MALL ATHENS, GOLDEN HALL και Ελληνικό (στο μέλλον) στην Αθήνα και το Cosmos στην Θεσσαλονίκη έχει “στηθεί” πάρα πολύ καλά. Γεωγραφικά αλλά και σε διαφορετικά κοινά με διαφορετικά μείγματα χρήσεων και καταστημάτων.

Super Market

Το δίδυμο Σκλαβενίτης και ΑΒ Βασιλόπουλος δεν φαίνεται να απειλείται για τις δύο πρώτες θέσεις. Αλλά μεταξύ τους έχουν να κάνουν αγώνα για την επικράτηση.

Ο Σκλαβενίτης είναι πρώτος αυτή την στιγμή αλλά με την κατακόρυφη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και την υιοθέτηση αυτής της αγοραστικής συμπεριφοράς από μεγαλύτερο κοινό πλέον, “ξανανοίγει” το παιχνίδι.

Αυτός που θα κερδίσει είναι αυτός που θα αλλάξει καλύτερα. Βελτίωση e-commerce, logistics, συστήματα και omnicahnnel προσέγγιση είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες σε αυτό τον αγώνα για επικράτηση.

Οι υπόλοιποι τρεις μεγάλοι παίκτες Μασούτης, My Market και Lidl δεν χρειάζεται να “βιαστούν να μεγαλώσουν” αλλά να αλλάξουν.

Τώρα δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει ο μεγαλύτερος αλλά αυτός που θα καταφέρει να γίνει ο omni-channel retailer του 2030.

Ηλεκτρονικά-Ηλεκτρικά

Ακόμη δεν έχουμε προλάβει να δούμε τα αποτελέσματα μετά την περυσινή χρονιά και τις μεγάλες ανακατατάξεις με PubliC + Media Markt, το Πλαίσιο με τς λευκές συσκευές και τον Κωτσόβολο να υπερασπίζεται την πρώτη θέση.

Τα ερωτήματα σε αυτή την κατηγορία είναι κυρίως δύο ή τελικά ένα μόνο. Πόσα καταστήματα χρειάζονται και τι ποσοστό έχει ή θα πάρει το e-commerce.

Κωτσόβολος, PubliC+Media Markt και το Πλαίσιο έκλεισαν τα καταστηματά τους και ανταγωνίστηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πιθανότατα αυτή την περίοδο βγήκαν συμπεράσματα που θα οδηγήσουν στον σχεδιασμό για την νέα εποχή.

Οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές τις εταιρείες στο ηλεκτρονικό εμπόριο επειδή σε μεγάλο βαθμό είναι εταιρείες τεχνολογίας. Το κοινό τους επίσης είναι πιο ώριμο και εκπαιδευμένο ψηφιακά.

Food & Beverage

Αυτός ο επιχειρηματικός τομέας μέσα σε ένα χρόνο βίωσε μεγάλες αλλαγές και καλείται να προσαρμοστεί.

Η αυστηρή και επιτυχημένη απαγόρευση του καπνίσματος πέρυσι και φέτος η πανδημία προσαρμόζουν αυτή την επιχειρηματικότητα σε νέα πραγματικότητα.

Επειδή είναι ένας τομέας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αναμένεται να βιώσει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές.

Η εύκολη σχετικά είσοδος σε αυτή την αγορά έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλο αριθμό καταστημάτων με πολλές εταιρείες και ακόμη περισσότερους ανεξάρτητους επιχειρηματίες.

Προσαρμογή σε μέγεθος δικτύων καταστημάτων, ωράριο λειτουργίας και μείωση εσόδων είναι απολύτως αναμενόμενα. Επίσης τεράστιο αντίκτυπο θα έχει η μεγάλη μείωση του τουρισμού.

Οι αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων με περισσότερο χρόνο στο σπίτι, καλύτερη διατροφή και άθληση θα επηρεάσουν και ίσως καθορίσουν την πορεία.

Μάλλον είναι ένας τομέας που θα αλλάξει πολύ γιατί στα 10 χρόνια της κρίσης ήταν από τους λίγους που αναπτύχθηκε πολύ αλλά όχι πάντα με βιώσιμο τρόπο.

Ένδυση-Υπόδηση

Οι μεγάλοι θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι αφού εδώ και πολλά χρόνια οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως τα ZARA έχουν ηγετική και αδιαμφισβήτητη παρουσία.

Παγκόσμια έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την βιωσιμότητα της μόδας και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον που επηρεάζει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αυτή την αγορά.

Τα ZARA αλλά και τα H&M από τα προηγούμενα χρόνια έχουν αρχίσει να επενδύουν πολύ περισσότερο στο e-commerce και αυτό θα επηρεάσει τα μεγέθη των δκτύων τους.

Μια πολύ μεγάλη δυσκολία σε αυτή την αγορά θα είναι η πρόβλεψη των αγορών και η διαχείριση απούλητων αποθεμάτων.

Η εφοδιαστική αλυσίδα με τους χρόνους διακίνησης των προϊόντων από το εργοστάσιο στα καταστήματα και το ύψος των αποθεμάτων είναι δυο καθοριστικοί παράγοντες στην πορεία των εταιρειών.

Τουρισμός

Από την πορεία του τουρισμού θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό όλη η οικονομία της Ελλάδος.

Η πιο δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό είναι σίγουρα μπροστά μας και μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια επιτυχιών.

Πιθανότατα η καλή πορεία της πανδημίας στην χώρα να οδηγήσει σε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, την δημιουργία-βελτίωση του Greece brand name ως έναν ασφαλή προορισμό για τους Ευρωπαίους και άλλους τουρίστες.

Η πρόβλεψη είναι πάρα πολύ δύσκολη και η πορεία επηρεάζεται πολύ από τις αεροπορικές μεταφορές.

Διατηρούμε όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της όμορφης χώρας, του κλίματος, των ελληνικών νησιών και σίγουρα θα ανακτήσουμε πορεία γρήγορα.

Απώλεια μεγάλη θα υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Airbnb και ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο χιλιάδες ακίνητα που ήταν διαθέσιμα σε βραχυπρόθεσμη μίσθωση μεταφέρονται σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

Κλείνοντας, ένας νέος και πολύ διαφορετικός κόσμος δημιουργείται και οι δυσκολίες θα είναι πολλές. Αλλά ο νέος αυτός κόσμος θα είναι συναρπαστικός και οι άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν την λύση για την επόμενη ημέρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.