20 Απρ 2024
READING

Ήρθε το τέλος του Airbnb;

4 MIN READ

Ήρθε το τέλος του Airbnb;

Ήρθε το τέλος του Airbnb;

Πολλοί το αποκαλούν το τέλος του Airbnb καθώς οι οικοδεσπότες “ζορίζονται” και τα χρέη συσσωρεύονται, το τεράστιο βάρος της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να είναι πάρα πολύ για να το αντέξει.

Οι αριθμοί είναι καταστροφικοί. Σύμφωνα με την AirDNA, μια διαδικτυακή εταιρεία αναλυτικών ενοικιάσεων, οι νέες κρατήσεις στο Airbnb μειώθηκαν κατά 85%.

Τα ποσοστά ακύρωσης πλησιάζουν το 90%. Τα έσοδα τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, ανοίγοντας μια τρύπα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στους λογαριασμούς της εταιρείας. Με μεγάλο μέρος του κόσμου να βρίσκεται σε lockdown, αυτοί οι αριθμοί είναι απίθανο να αυξηθούν σύντομα. 

Στην Πράγα, πολλοί χρησιμοποιούν την πανδημία για να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της αυξανόμενης βραχυπρόθεσμης αγοράς ενοικίασης που έχει αποδεκατίσει την προσφορά στέγασης που διατίθεται στους κατοίκους της περιοχής. Άλλες πόλεις ενδέχεται να ακολουθήσουν σύντομα.

Το Airbnb υποστηρίζει ότι «τροφοδοτείται από τοπικούς οικοδεσπότες», αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Ναι, υπάρχουν πολλοί οικοδεσπότες στο Airbnb που ζουν στα ακίνητα που παρατίθενται στην πλατφόρμα. Όμως, σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο αριθμός των «επαγγελματικών» οικοδεσπότων φαίνεται ότι ξεπερνά τους πραγματικούς .

Σύμφωνα με την GlobalData, μια εταιρεία ανάλυσης, το Airbnb θα μπορούσε να χάσει ένα «σημαντικό μέρος» της επιχειρησής της ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Αυτοί οι «επαγγελματίες» οικοδεσπότες, η “μάστιγα” των κατοίκων της περιοχής θα μπορούσαν σύντομα να απομακρυνθούν από το Airbnb.

Αυτό προοριζόταν να είναι το έτος της Airbnb. Πρόσφατα αποτιμήθηκε μεταξύ 50 δις$ – 70 δις δολαρίων. Τώρα αξίζει λιγότερο από 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμα και πριν από την πανδημία, το Airbnb αγωνίστηκε να μετατρέψει την κλίμακα σε κέρδη. Η εταιρεία έχασε 674 εκατ.δολάρια πέρυσι καθώς το κόστος αυξήθηκε στα 5,3 δις δολάρια.

Πίσω από αυτούς τους αριθμούς βρίσκονται οι “οικοδεσπότες” της Airbnb, οι οποίοι κυμαίνονται από συνταξιούχους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών έως επενδυτές με τεράστιες αλλά αδύναμες αυτοκρατορίες ενοικίασης.

Ενώ οι πρώτοι θα θρηνήσουν την απώλεια ενός αξιόπιστου δευτερεύοντος εισοδήματος, οι δεύτεροι αντιμετωπίζουν τώρα οικονομική καταστροφή.

Για να κατανοήσουμε την κλίμακα της κρίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι το Airbnb δεν είναι εταιρεία ενοικίασης διακοπών, είναι μια αλυσίδα ξενοδοχείων. Στην πραγματικότητα, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Το παγκόσμιο απόθεμα επτά εκατομμυρίων καταχωρήσεων του Airbnb – που είναι καταχωρήσεις, όχι μεμονωμένα δωμάτια – το καθιστά μεγαλύτερο από τις κορυφαίες δέκα ξενοδοχειακές αλυσίδες σε συνδυασμό, τα οποία διαθέτουν 5,48 εκατομμύρια δωμάτια.

Σε πολλές αγορές, το ήμισυ περίπου των καταχωρίσεων στο Airbnb διαφημίζονται από οικοδεσπότες με τουλάχιστον μία άλλη καταχώριση.

Τα δεδομένα από το AirDNA δείχνουν ότι από τα 1,1 εκατομμύρια καταχωρίσεις Airbnb στις ΗΠΑ, περίπου 600.000 προέρχονται από “οικοδεσπότες” που έχουν τουλάχιστον δύο άλλες καταχωρίσεις.

Περίπου 600.000 από αυτές τις 1,1 εκατομμύρια καταχωρήσεις είναι επίσης διαθέσιμες για περισσότερο από έξι μήνες του έτους. Και οι δύο είναι βασικοί δείκτες που μοιάζουν περισσότερο με τα δωμάτια ξενοδοχείου.

Πολλές από αυτές τις καταχωρήσεις είναι επίσης ακίνητα προς ενοικίαση, τα οποία διευθύνονται από εταιρείες ή ιδιώτες που λαμβάνουν δάνεια για να εξασφαλίσουν μια σειρά ακινήτων σε μακροπρόθεσμη βάση γνωρίζοντας ότι μπορούν να πάρουν σημαντικά υψηλότερα επιτόκια μέσω της εκμίσθωσής τους μέσω της Airbnb, Booking.com και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Το επιχειρηματικό μοντέλο δημιούργησε μια έκρηξη , ειδικά σε πόλεις δημοφιλείς σε τουρίστες όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρκελώνη. Τ

ο μόνο πρόβλημα: Χωρίς καλεσμένους, δεν υπάρχει κανείς να πληρώσει το ενοίκιο. Και αυτό αφήνει τους επιχειρηματίες της Airbnb εκτεθειμένους σε τεράστιες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις. 

Πάρτε το Λονδίνο ως παράδειγμα. Τον Μάρτιο, υπήρχαν περισσότερες από 87.000 καταχωρίσεις Airbnb σε ολόκληρη την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης Inside Airbnb.

Από αυτούς, 43.112 – σχεδόν οι μισοί – καταγράφηκαν από οικοδεσπότες με τουλάχιστον μία άλλη λίστα. Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να είναι ξεχωριστά δωμάτια στο ίδιο διαμέρισμα ή πολλαπλά διαμερίσματα στο ίδιο κτίριο.

Μόνο στο Λονδίνο, υπάρχουν 2.919 οικοδεσπότες της Airbnb με τρεις έως πέντε καταχωρίσεις, που αντιστοιχούν σε 10.318 καταχωρίσεις σε ολόκληρη την πόλη ή 12% του συνολικού αποθέματος της Airbnb.

Στο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας, υπάρχουν 645 οικοδεσπότες με δέκα ή περισσότερες λίστες. Σε συνδυασμό, αυτοί οι οικοδεσπότες είναι υπεύθυνοι για 16.758 ενοικιάσεις Airbnb στο Λονδίνο.

Σε πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, οι μακροπρόθεσμοι ιστότοποι ενοικίασης έχουν πλημμυρίσει με διαμερίσματα 1 και 2 υπνοδωματίων, γεμάτα με υπνοδωμάτια διακοσμημένα με πεντακάθαρες πετσέτες και καφετιέρες Nespresso.

Σύμφωνα με το GlobalData, ένας αυξανόμενος αριθμός οικοδεσποτών της Airbnb διαγράφει τις καταχωρίσεις τους και τις μετακινεί σε πλατφόρμες κανονικής μίσθωσης που είναι λιγότερο προσοδοφόρες αλλά δυνητικά πιο αξιόπιστες.

Η πανδημία coronavirus έχει επιταχύνει την αλλαγή σε πολλές εταιρείες και το Airbnb είναι απίθανο να αποτελεί εξαίρεση. Πριν ο coronavirus ακινητοποιήσει τον κόσμο, θα ήταν η χρονιά του Airbnb.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ξενοδοχεία, τα οποία πληρώνουν κατά την άφιξη, το Airbnb παραλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της κράτησης πριν από το check-in.

Αυτά τα χρήματα έχουν πλέον εξαφανιστεί, αφήνοντας τους “οικοδεσπότες” – ειδικά εκείνους με πολλές καταχωρίσεις – με ένα μεγάλο οικονομικό πονοκέφαλο.

Σύντομα θα μάθουμε εάν το Airbnb θα καταφέρει αυτή την μεγάλη κρίση η τελικα αυτή η χρονια θα είναι η χρονιά του.Αλλά η χρονιά της αρχής του τέλους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.