22 Δεκ 2024
READING

Πρόταση για τις αγορές μετά την πανδημία

4 MIN READ

Πρόταση για τις αγορές μετά την πανδημία

Πρόταση για τις αγορές μετά την πανδημία

Τα ψώνια τροφίμων στην εποχή της κοινωνικής απόστασης μπορεί να γίνονται δύσκολα.

Ακόμα και με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών που επιτρέπονται να ψωνίζουν ταυτόχρονα, οι στενοί διάδρομοι που έχουν τα καταστήματα θα μπορούσαν  να γεμίσουν γρήγορα με καταναλωτές.

Οι λαϊκές αγορές προϊόντων θεωρείται ακόμη πιο δύσκολο να μεριμνούν για τις κατάλληλες αποστάσεις που θα πρέπει να κρατάει ο κόσμος , επομένως ορισμένοι δήμοι , τις έχουν κλείσει εντελώς , ωθώντας ακόμη περισσότερους πελάτες σε καταστήματα.

Η ολλανδική εταιρεία σχεδιασμού Shift Architecture Urbanism έχει μια λύση με το σχεδιασμό της για τοπικούς πυρήνες καταστημάτων που θα κάνουν τις αγορές τροφίμων γρήγορες, προσβάσιμες και ασφαλείς εντός των ορίων της κοινωνικής απόστασης.

Ο αρχιτέκτονας Shift Harm Timmermans λέει ότι η ιδέα του ήρθε την πρώτη ημέρα του ολλανδικού lockdown, όταν παρατήρησε ότι οι άνθρωποι δεν ήταν σε θέση να κρατήσουν τη σωστή  απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ τους ενώ ψώνιζαν -σύμφωνα με την εντολή του ολλανδικού κράτους.

«Ταυτόχρονα, οι υπαίθριες αγορές στην πόλη μας, το Ρότερνταμ, έκλεισαν. Για μένα ήταν λογικό ότι οι υπαίθριες αγορές, οι οποίες έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες προσαρμογής στη νέα κατάσταση από ό, τι τα σούπερ μάρκετ, θα έπρεπε να παραμείνουν ανοιχτές κάτω από ένα πλαίσιο που θα επέβαλε τις κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των καταναλωτών».

Ο παραπάνω σχεδιασμός του Shift δημιουργεί  μια αγορά ως πλέγμα 16 τετραγωνικών, το πλέγμα οριοθετείτε από χρωματιστές ταινίες στο έδαφος και περιβάλλεται από “φράχτη”.

Στις πλευρές του πλέγματος υπάρχουν τρεις πάγκοι αγοράς, ο καθένας  πωλεί διάφορα είδη, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρέας, τα προϊόντα  πωλούνται σε συσκευασίες προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αγορών.

Κάθε τετράγωνο εντός του πλέγματος προορίζεται μόνο για ένα άτομο. για να επιτρέψει την κυκλοφορία στην αγορά, ο Shift λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από έξι άτομα μέσα στο πλέγμα ταυτόχρονα.

Η αγορά έχει μία είσοδο, αλλά δύο εξόδους, και μια γραμμή αναμονής για να μπει κάποιος στην αγορά η οποία  χωρίζεται με τις ταινίες-δείκτες στο έδαφος κοινωνικής απόστασης σύμφωνα με τις οποίες οι πελάτες μπορούν να απέχουν 1,5 μέτρα , μεταξύ τους

Επί του παρόντος, η πόλη του Ρότερνταμ επιτρέπει μόνο τα καταστήματα τροφίμων να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, λέει ο Timmermans, “αλλά [ο δήμος] δεν αντιλαμβάνεται  ότι οι περιορισμένοι χώροι δεν είναι σχεδιασμένοι για να εξασφαλίζουν απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων.”

Οι εβδομαδιαίες ή ημι-εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές, που πωλούν τόσο τρόφιμα όσο και άλλα αγαθά, αποτελούν αναπόσπαστο  μέρος της οικονομικής ζωής της  πόλης και οι αρχιτέκτονες πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερο χώρο μεταξύ των πελατών.

Αυτές οι λαϊκές αγορές μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες, όπως η αγορά Binnenrotte του Ρότερνταμ – μία από τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές στην Ολλανδία – που εκτείνεται σε 2,5 χιλιόμετρα, και έχει σχεδόν 500 πάγκους.

Με τη μετάβαση σε μικρότερες, τοπικές αγορές πλέγματος, όπως στον σχεδιασμό της Shift, η εταιρεία ελπίζει να κάνει την αγορά τροφίμων προσβάσιμη σε περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη με ασφαλέστερο τρόπο.

«Το κλείσιμο των τοπικών λαϊκών αγορών άσκησε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα σούπερ μάρκετ και δυσκόλεψε περαιτέρω τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα,»

«Πολλά νοικοκυριά εξαρτώνται από την υπαίθρια λαϊκή αγορά για τις βασικές τους ανάγκες διατροφής. Το κλείσιμο των  υπαίθριων αγορών τους αναγκάζει να στραφούν στα πιο ακριβά σούπερ μάρκετ, ασκώντας σε αυτή την ομάδα ευάλωτων καταναλωτών περαιτέρω οικονομική πίεση.”

Ο Shift προτείνει αυτά τα μικρομάρκετ-πλέγματα να είναι ανοιχτά πέντε ημέρες την εβδομάδα, ώστε να μειωθεί  περαιτέρω το πλήθος κόσμου που θα κυκλοφορεί έξω και παράλληλα να καλύψουν τις ανάγκες μεγαλύτερου φάσματος καταναλωτών.

Το παραπάνω σχέδιο αποτελεί ένα  αυτόνομο έργο έρευνας-σχεδιασμού. Ο Timmermans λέει ότι ήθελαν να δημοσιοποιήσουν την ιδέα το συντομότερο δυνατόν για να πυροδοτήσουν μια συζήτηση γύρω από τη διανομή τροφίμων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού και τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν αυτές οι ανοιχτές αγορές πλέγματα στην νέα οικονομική – κοινωνική πραγματικότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.