21 Ιαν 2025
READING

Μια νέα εποχή για την βιομηχανία ρούχων

4 MIN READ

Μια νέα εποχή για την βιομηχανία ρούχων

Μια νέα εποχή για την βιομηχανία ρούχων

Ο COVID-19 ξεκίνησε έναν σημαντικό μετασχηματισμό στη βιομηχανία της μόδας.

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησαν τα στοιχεία καταναλωτικών δαπανών για το μήνα Μάρτιο στην Αμερική. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μαντέψει ότι η απομόνωση σε όλη τη χώρα θα οδηγούσε σε μείωση των λιανικών πωλήσεων, αλλά η έκταση της μείωσης ήταν συγκλονιστική.

Οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 8,7%, η μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε ποτέ, σχεδόν τριπλασιάστηκε από τον προηγούμενο χειρότερο μήνα το 2008. Και οι μάρκες ενδυμάτων και αξεσουάρ “χτυπήθηκαν” περισσότερο, σημειώνοντας πτώση κατά αστρονομικό 50,5%.

Αυτό εγείρει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της μόδας. Καθώς οι μάρκες προσπαθούν να αναδιοργανώσουν τις επιχειρήσεις τους για να ανταποκριθούν στην κρίση, ορισμένοι δεν είναι πιθανό να το κάνουν, κάτι που θα μπορούσε να μεταμορφώσει εντελώς το τοπίο της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα για βασικά αγαθά.Τα τρόφιμα σημείωσαν αύξηση 26,9% στις δαπάνες και τα καταστήματα με είδη υγιεινής και φροντίδας σημείωσαν αύξηση 4,3%.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αυτά είναι τα μόνα φυσικά που επιτρέπεται να παραμείνουν ανοιχτά αυτή τη στιγμή, αλλά είναι επίσης επειδή οι καταναλωτές ανησυχούν για την άσκοπη δαπάνη χρημάτων με μια σημαντική ύφεση να εμφανίζεται στον ορίζοντα.

Οι άνθρωποι μετατοπίζουν τις δαπάνες τους για να επικεντρωθούν στα πράγματα που πραγματικά χρειάζονται και να μειώσουν τον προϋπολογισμό τους σε λιγότερο απαραίτητα αγαθά.

Αλλά η πανδημία άλλαξε τον τρόπο ζωής μας με τρόπους που καθιστούν την αγορά νέων ρούχων ιδιαίτερα αδιάφορη αυτή την περίοδο.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους για να γεμίσουν το χρόνο τους στο σπίτι, τα καταστήματα χόμπι και τα βιβλιοπωλεία δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ, με πτώση κατά 23,3% και τα καταστήματα επίπλων έχουν μείωση κατά 26,8%, ίσως επειδή μερικοί άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα για να κάνουν τα σπίτια τους πιο βιώσιμα.

Οι κατηγορίες ρούχων που έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται σε δημόσιους χώρους, όπως ή επίσημη ένδυση, έχουν πληγεί περισσότερο από τις μάρκες που εστιάζουν στα ρούχα που φορούμε στο σπίτι και είναι πιο casual.

Επίσης υποφέρουν οι μάρκες που διαθέτουν μεγάλα δίκτυα φυσικών καταστημάτων. Οι ψηφιακά εγγενείς μάρκες, οι οποίες βασίζονταν πάντα στο διαδίκτυο για να προσελκύσουν πελάτες, αντιμετωπίζουν καλύτερα τη θύελλα από τις μάρκες που εξακολουθούσαν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους πελάτες που έρχονται σε καταστήματα.

Περισσότερα από 250.000 καταστήματα έχουν κλείσει προσωρινά από τον Μάρτιο.Πολλές μάρκες ειδών ένδυσης προσφέρουν επί του παρόντος μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις για τη δημιουργία εσόδων και την εκκαθάριση των αποθεμάτων τους.

Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες για τη μόδα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, εάν η απομόνωση συνεχίσει τον Μάιο ή περισσότερο και τα ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι μάρκες που είναι σε θέση να πουλήσουν στο διαδίκτυο θα χάσουν λιγότερα έσοδα από τις αντίστοιχες τους που λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με φυσικά καταστήματα αλλά η “αιμορραγία” δεν είναι πιθανό να σταματήσει τους επόμενους μήνες.

Και ακόμη και το να είναι ψηφιακά εγγενές δεν αποτελεί εγγύηση επιβίωσης. Πολλές μάρκες direct to consumer υποφέρουν επίσης.

Μακροπρόθεσμα, αυτή η παρατεταμένη περίοδος διακοπής θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς το τοπίο της μόδας. Η Coresight Research, η οποία συλλέγει δεδομένα σχετικά με τον τομέα της λιανικής, αναμένει 15.000 καταστήματα να κλείσουν μόνιμα ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένες εταιρείες να χρεοκοπήσουν.

Δεν αναμένεται τα πράγματα να είναι φυσιολογικά για τουλάχιστον ένα χρόνο, ίσως περισσότερο και ορισμένες μάρκες δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν μέσω αυτής της περιόδου παρατεταμένης μείωσης των πωλήσεων.

Αυτή η κρίση θα επιταχύνει έναν μετασχηματισμό που είχε ήδη ξεκινήσει στον κόσμο του λιανικού εμπορίου. Εδώ και χρόνια, γίνεται λόγος για μια «αποκάλυψη λιανικής», καθώς οι καταναλωτές αποφεύγουν τα καταστήματα υπέρ των online αγορών.

Αυτό οδήγησε πολλές μάρκες να μεταβούν σε βιωματικό λιανικό εμπόριο, δημιουργώντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο κατάστημα για να προσελκύσουν πελάτες, ενώ διπλασιάζουν τις ψηφιακές εμπειρίες.

Πολλές εταιρείες ένδυσης βρίσκονταν ήδη στη διαδικασία να επανεξετάσουν τη στρατηγική λιανικής τους και αυτό θα τους αναγκάσει να αλλάξουν ακόμη πιο γρήγορα για να γίνουν πιο ψηφιακοί. Και εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν το άλμα απλά δεν θα επιβιώσουν.

Το αν μια μάρκα είναι σε θέση να επιβιώσει εξαρτάται από ορισμένους ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες. Αυτό περιλαμβάνει το συγκεκριμένο είδος προϊόντος που παράγει.

Εξαρτάται επίσης από το αν η μάρκα έχει διαθέσιμα ταμειακά αποθέματα για να διατηρηθεί ζωντανή εν μέσω μιας πτώσης των πωλήσεων.

Αλλά τελικά, οι αναλυτές του κλάδου πιστεύουν ότι η προσέγγιση DTC – δηλαδή, έχοντας μια άμεση σχέση με τον πελάτη, που καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό στο Διαδίκτυο – είναι πιθανό να υπομείνει μόλις τελειώσει η κρίση.

Οι μάρκες DTC που επιβιώνουν έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πολύ πιο επιτυχημένες μετά την κρίση του κορονοϊού, επειδή πολλοί από τους ανταγωνιστές τους δεν θα τα έχουν καταφέρει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.