Η ζημιά που έχει γίνει στην ταξιδιωτική βιομηχανία είναι απροσδιόριστη προς το παρόν και πολλές εκτιμήσεις γίνονται για το μέγεθος της.
Οι αεροπορικές εταιρείες ουσιαστικά είναι κλειστές και η απαγόρευση μετακινήσεων έχει καταστρέψει πιθανότατα όλη την τουριστική χρονιά.
Υπολογίζεται ότι 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην αμερικανική ταξιδιωτική βιομηχανία θα χαθούν έως το τέλος Απριλίου και πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.
Μόνο στην Αμερική οι χαμένες θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο προσεγγίζουν τα 4 εκατομμύρια και περίπου 70% των εργαζομένων σε ξενοδοχεία είτε έχουν απολυθεί είτε παραιτήθηκαν, χάνοντας έσοδα 2,4 δισ. δολ. κάθε εβδομάδα.
Η αεροπορική βιομηχανία υπολογίζει απώλειες εσόδων στα 314 δις. δολάρια για το 2020, δηλαδή μείωση κατά 55% στα έσοδα σε σύγκριση με το 2019.
Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι από τα σημεία ελέγχου των αμερικανικών αεροδρομίων στις 16 Απριλίου πέρασαν σχεδόν 96.000 ενώ την ίδια μέρα, πέρυσι, αυτός ο αριθμός ήταν 2,6 εκατ. επιβάτες.
Μόνο στην Αμερική είναι καθηλωμένα το 44% των αεροπλάνων ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου, μόλις το 5% των αεροσκαφών ήταν σε αδράνεια.
Μια πρώτη εικόνα των τεράστιων απωλειών για τον κλάδο δίνει η έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, που διενεργήθηκε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και αποτυπώνει δυσοίωνες εκτιμήσεις της αγοράς.
Στο σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τόσο συνεχούς όσο και εποχικής λειτουργίας, σε ποσοστό που αγγίζει το 95%, βλέπει για φέτος κάθετη πτώση στους τζίρους, πάνω από 50%.
Λόγω της πανδημίας, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και 3,26 δισ. ευρώ τα εποχικής.
Στην έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στο 52%.
Ακολούθως, σχεδόν 6 στα 10 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας σημειώνουν πως η μείωση της απασχόλησης θα κυμανθεί στο 40%. Αντίστοιχα, το 65% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων, υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.000 θέσεις εργασίας.
Το καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι ότι πιθανά θα ξεπεράσουμε την πανδημία με επιτυχία και η χώρα θα επιλέγεται ως ασφαλής προορισμός αλλά αυτό θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα.
Σαφή και ασφαλή πανευρωπαϊκά πρωτόκολλα για το ταξίδι και τα ξενοδοχεία περιμένουν οι Έλληνες ξενοδόχοι πριν ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους ενώ περιμένουν πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου.
Γίνεται επίσης σαφές πως δεν θα ανοίξουν ούτε σύντομα ούτε όλα τα ξενοδοχεία, όπως και ότι οι προσδοκίες για όσα ανοίξουν ήδη μετατίθενται χρονικά προς τον Ιούλιο, ενώ η πρώτη αγορά που αναμένεται να επανακάμψει είναι η εσωτερική.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.