21 Δεκ 2024
READING

Δύο ερωτήσεις, μια πρόκληση και ο νέος νικητής είναι εδώ

5 MIN READ

Δύο ερωτήσεις, μια πρόκληση και ο νέος νικητής είναι εδώ

Δύο ερωτήσεις, μια πρόκληση και ο νέος νικητής είναι εδώ

Η πανδημία άλλαξε εντελώς την ζωή μας αλλά και όλο το επιχειρηματικό περιβάλλον όπως το retail και το ηλεκτρονικό εμπόριο.Ο κόσμος είναι ένα διαφορετικό μέρος από ό, τι πριν από ένα μήνα.

Καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους και να παραμείνουν στη ζωή τους, πολλοί αναρωτιούνται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κορονοιού στη βιομηχανία λιανικής και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το λιανικό εμπόριο και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα υποστούν μεγάλες αλλαγές. Οι συνέπειες του κορωναϊού είναι σίγουρο ότι θα γίνουν αισθητές αμέσως αλλά και πολύ καιρό μετά την πάροδο του χρόνου, αλλάζοντας σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν, αλληλεπιδρούν και δίνουν προτεραιότητα στις επιλογές τρόπου ζωής.

Όλοι έχουμε βιώσει κάποιες μετατοπίσεις των καταναλωτών, αλλά είναι ένα προϊόν των εποχών ή θα παραμείνουν για μεγάλη χρονική περίοδο;

Η δυναμική του λιανικού εμπορίου και του e-commerce θα επηρεαστεί στα χρόνια που έρχονται ως επακόλουθο του coronavirus.

Το είδαμε και στην Ελλάδα πως με τα κλειστά καταστήματα κατευθύνθηκε ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο κορωνοϊός έχει βαθιά μεταβάλλει την καθημερινή ζωή με ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματα τους.

Σε μερικές εβδομάδες η ελληνική αγορά ουσιαστικά σταμάτησε. Τα καταστήματα ,τα αεροπλάνα, τα εστιατόρια, τα θέατρα, ο τουρισμός , τα μέσα μαζικής μεταφοράς τέθηκαν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.

Ορισμένες εταιρείες όπως τα super market είδαν αύξηση στις πωλήσεις τους. Όμως, οι πελάτες πολλών άλλων επιχειρήσεων έχουν απλά διακόψει τις δαπάνες.

Καθώς τα εστιατόρια έκλεισαν και οι άνθρωποι άρχισαν να μένουν σπίτι τον περασμένο μήνα, τα καταστήματα τροφίμων εμφάνιζαν αύξηση της ζήτησης.

Μεταξύ των μεγαλύτερων νικητών: οι υπηρεσίες διανομής που όμως δεν μπορούσαν να αντέξουν όλη την ζήτηση που υπήρχε.

Οι δαπάνες για αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα έχουν πλήρως σταματήσει.

Όλες οι μορφές διασκέδασης είναι εκτός και η ψυχαγωγία μεταφέρεται στον ψηφιακό κόσμο.Οι δαπάνες σε εταιρείες παιχνιδιών βίντεο όπως το Twitch και η Nintendo είναι σε μεγάλη άνοδο και οι υπηρεσίες streaming, συμπεριλαμβανομένων των Netflix και Spotify, απολαμβάνουν κέρδη επίσης.

Ακόμα και πριν από τον κορονοϊό, ο κλάδος λιανικής πώλησης ήταν σε πίεση καθώς αγωνίζεται να προσαρμοστεί στην αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η τρέχουσα κρίση έχει κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Τα πολυκαταστήματα, η “γρήγορη” μόδα, τα αθλητικά καταστήματα και άλλοι στη βιομηχανία είδαν τα έσοδα να εξανεμίζονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Για πολλούς, η εργασία από το σπίτι σήμανε το τέλος της μετακίνησης. Ως αποτέλεσμα, ταξί, εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες όπως το Beat και οι υπηρεσίες στάθμευσης είδαν βαρύτατη πτώση στις πωλήσεις.

Κανένας δεν πηγαίνει στο γυμναστήριο αυτές τις μέρες και αυτό είναι άσχημα νέα για τις εταιρείες γυμναστικής.

Κανείς δεν βγαίνει έξω και αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες με προιόντα ομορφιάς και περιποίησης όπως Sephora και Hondos ζουν δύσκολες στιγμές.

Ύστερα από όλες αυτές τις διαπιστώσεις τίθεται το μεγάλο ερώτημα.

Τι θα γίνει μετά?

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί μετά.Αλλά μπορεί να γίνει μια εκτίμηση με σχετικό ρίσκο.

Το μετά θα βασίζεται σε δύο ερωτήσεις και μια πρόκληση.

Τα ερωτήματα θα είναι Μπορώ; και Θέλω;

Η πρόκληση θα είναι η επένδυση και η αποτελεσματικότητα στον τομέα των logistics και του last mile delivery.

Οι καταναλωτές θα υποβάλλουν ένα συνεχές ερώτημα σε κάθε απόφαση αγοράς που θα παίρνουν.

Μπορώ να αγοράσω το προϊόν η την υπηρεσία ηλεκτρονικά?

Θέλω να αγοράσω το προϊόν η την υπηρεσία ηλεκτρονικά?

Με βάση τις απαντήσεις που θα δίνονται θα αρχίσει να συμβαίνει μια δομική αλλαγή στα δίκτυα φυσικών καταστημάτων και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Παράλληλα τίθεται μια μεγάλη πρόκληση και αφορά τις δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν για τα logistics και το last mile, δηλαδή την τελική παράδοση στον καταναλωτή.

Μπορώ;

Πάρα πολλά προϊόντα και υπηρεσίες πλέον μπορούν να αγοραστούν ηλεκτρονικά.Μάλλον οι εξαιρέσεις είναι πιο εύκολο να καταμετρηθούν.

Εάν ο καταναλωτής απαντήσει θετικά θα υποβάλλει το δεύτερο ερώτημα.

Θέλω;

Αυτά που μάλλον δεν θα θέλει κάποιος να αγοράσει ηλεκτρονικά θα έχουν να κάνουν με εμπειρία, ψυχαγωγία και ανθρώπινη επαφή.

Η πρόκληση

Όταν ο καταναλωτής απαντήσει και στα δύο ερωτήματα θετικά προκύπτει η μεγάλη πρόκληση.

Θα πρέπει η μάρκα που θα εμπιστευτώ να με εξυπηρετήσει γρήγορα και χωρίς προβλήματα, να έχει κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στην επιχειρηματική της δομή αναλαμβάνοντας την πρόκληση να περάσει στην νέα εποχή.

Σε αυτό το σημείο οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την δική τους ευθύνη.Να δημιουργήσουν μια εφοδιαστική αλυσίδα που θα μπορεί να καλύψει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες στο e-commerce.

Και αυτό δεν θα έχει να κάνει μόνο με τις μεγάλες εταιρείες όπως τα super market όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο για το μεγαλύτερο τεχνολογικό και business disruption που έγινε ποτέ στα super market μέσα σε λίγες εβδομάδες αλλά με όλες τις εταιρείες, μικρότερες και μεγαλύτερες.

Ο νέος νικητής

Η πανδημία καθόρισε τις εξελίξεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο πλέον ξεκινάει την πορεία προς την επικράτηση για να είναι ο νέος νικητής.

Δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν φυσικά καταστήματα αλλά θα μειωθούν και θα αλλάξει ο ρόλος τους.

Με την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας η επαναπλήρωση αναλώσιμων θα γίνει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Όλες οι αγορές που απαιτούν μόνο μηχανική και λογική προσέγγιση θα κατευθυνθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αγορές η υπηρεσίες που συνδυάζουν συναισθήματα, ψυχολογία, ανθρώπινη επαφή και φυσική παρουσία θα παραμείνουν στο φυσικό σύμπαν.

Αυτό που άλλαξε δεν θα ξαναγυρίσει πίσω και το εμπόριο είναι σίγουρο ότι μπήκε σε μια νέα πραγματικότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.