Το προφίλ ηγεσίας του Σ.Τσιόδρα θα μπορούσε να είναι το νέο παράδειγμα

Το προφίλ του Σ.Τσιόδρα υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχε «πέραση» στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Προκαλεί σχετική εντύπωση πως εμείς ως ένα λαός με τα γνωστά χαρακτηριστικά της «μαγκιάς», της προσέγγισης «ξέρεις ποιος είμαι εγώ?», των λαοφιλών ηγετών, και άλλων αντίστοιχων έχουμε πειθαρχήσει μπροστά σε ένα τύπο ανθρώπου που δεν ήταν πάντα το παράδειγμα.

Όμως υπάρχουν λόγοι για αυτή την έκπληξη και αξίζει τον κόπο να επισημανθούν.

Είναι «διαβασμένος«

Ο Σ.Τσιόδρας ξέρει για τι μιλάει και γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο του.Δεν φλυαρεί, είναι συγκεκριμένος, προσέχει αυτά που λέει και πείθει γιατί πραγματικά είναι «διαβασμένος».

Δεν είναι δήθεν μιλώντας με το ύφος αυτού που γνωρίζει τα πάντα αλλά αναφέρεται και παρουσιάζει γνωρίζοντας καλά την επιστήμη του.

Είναι ουσιαστικός χωρίς να «εντυπωσιάζει» και δεν εστιάζει στην εικόνα του αλλά στην πραγματικότητα που έχει κληθεί να διαχειριστεί.

«Ξέρει καλά τα νούμερα του»

Το σχέδιο του Σ.Τσιόδρα θα μπορούσε να μοιάζει με εξαιρετικό business plan που φαίνεται ότι θα φέρει και καλά αποτελέσματα.

Είναι ορατό ότι βασίζεται σε δεδομένα, αναλύσεις, προβλέψεις, δυνατότητες και αδυναμίες.

Σαφές επίσης είναι ότι τα έχει μελετήσει όλα αυτά καταστρώνοντας ένα τολμηρό σχέδιο , επιθετικό εκεί που χρειάζεται και την ίδια στιγμή συντηρητικό σε άλλα σημεία προσέχοντας τις άμυνες του.

Εστιάζει στην Ελλάδα παρακολουθώντας όλο τον κόσμο

Ο Σ.Τσιόδρας καλείται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή-ίσως την δυσκολότερη τα τελευταία πολλά χρόνια- να διαχειριστεί και να προστατέψει το πολυτιμότερο «αγαθό», την ίδια την ζωή.

Παρακολουθεί κάθε εξέλιξη στην Ελλάδα αλλά κάθε στιγμή χρησιμοποιεί παραδείγματα προς μίμηση αλλά και προς αποφυγή από όλο τον κόσμο.

Είναι λοιπόν συγκεντρωμένος σε όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας αλλά γνωρίζει, αναλύει, συνθέτει και σχεδιάζει με βάση όλα όσα συμβαίνουν και έξω από αυτήν.

Ενδιαφέρεται και στηρίζει την «ομάδα» του

Με μια ευρύτερη θεώρηση η ομάδα του Σ.Τσιόδρα είναι όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αυτή την στιγμή είναι εστιασμένο στην πρόληψη αλλά και στην φροντίδα.

Σχεδόν καθημερινά αναφέρεται σε αυτούς και προσπαθεί να τους στηρίζει και να τους εμπνέει γιατί χωρίς την αφοσίωση όλων αυτών δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα.

Επίσης γνωρίζει ότι όλοι αυτοί θα σηκώσουν το βάρος και ίσως χωρίς όλα τα απαραίτητα μέσα διαθέσιμα, για αυτό «στοιχηματίζει» στην ικανότητα και την επιστημοσύνη τους κρατώντας ηθικό ακμαίο.

Είναι σε εγρήγορση αλλά απόλυτα ψύχραιμος

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο τόνος από τον ηγέτη πρέπει να είναι σαφής, είμαστε σε εγρήγορση αλλά όχι σε πανικό.

Καθημερινά κάνει ενημέρωση και όλη η Ελλάδα περιμένει να ακούσει τα νέα.Αυτός πάντα με χαμηλό προφίλ, αυστηρός εκεί που χρειάζεται και συμπονετικός σε άλλα σημεία εκπέμπει αυτοκυριαρχία και ηρεμία.

Δεν «τρομάζει» αλλά επισημαίνει τους κινδύνους , δεν «χαϊδεύει» αλλά επισημαίνει τον κίνδυνο του εφησυχασμού και κυρίως αναλαμβάνει την ευθύνη χωρίς να μην επισημαίνει την ατομική ευθύνη όλων.

Το νέο παράδειγμα

Είναι πολύ θετικό που ένας άνθρωπος σαν τον Σ.Τσιόδρα έχει αναδειχτεί σε πρότυπο αυτές τις δύσκολες μέρες, ενώ δεν έχει τίποτε από αυτά που ενθουσιάζουν τις μάζες: δεν είναι «σταρ¨, δεν έχει θράσος «ελληναρά», δεν έχει τσαμπουκά, δεν είναι καν ρήτορας.

Είναι μια χαμηλών τόνων προσωπικότητα, σχεδόν ασκητική, φοράει γυαλιά και συμβατικά ρούχα, ενώ, όταν μιλάει, διακρίνεις ένα ελαφρύ ψεύδισμα.

Πολλές φορές μοιάζει σχεδόν αδέξιος και αμήχανος, με έναν τρόπο όμως που τον κάνει να δείχνει συμπαθητικός, και έχει όλες αυτές τις παλιομοδίτικες αρετές που ως τώρα έμοιαζε να μην ενδιαφέρουν κανέναν: είναι ταπεινός, αξιόπιστος, ντροπαλός, αποφεύγει την προβολή.

Μακάρι αυτό το προφίλ ηγεσίας να υιοθετεί από την κοινωνία ,τους πολίτες, την πολιτεία αλλά και οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Τελικά ο Σ.Τσιόδρας είναι αυτό που για πολλά χρόνια είναι απαίτηση και σπανιότερα συμβαίνει.

#Lead by example

Δεν υποκρίνεται τον μεγάλο ηγέτη, ηγείται με το παράδειγμα.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. σε μία κοινωνία που τα καθημερινά πρότυπα διαφέρουν σε σχέση με αυτό που πρεσβεύει ο κ. Τσιόδρας, είναι φύσει αδύνατο να τον μιμηθεί κάποιος. Ο κ. Τσιόδρας κάνει πολύ σωστά τη δουλειά του, ναι είναι διαβασμένος, ναι ξέρει τι λέει και ενημερώνετε συνεχώς, όμως ο χαρακτήρας του είναι αδέξιος για να ηγηθεί. Ο κόσμος ακολουθά και αγαπά το κ. Τσιόδρα γιατί ξέρει πως είναι ο γιατρός του, αυτός που θα του χτυπήσει τη πλάτη, θα τον καθησυχάσει. Όμως ο κόσμος γνωρίζει πως ο κ. Τσιόδρας είναι εκεί για λίγο, μέχρι η πανδημία να περάσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here