22 Δεκ 2024
READING

Μπισκότα Παπαδοπούλου και ΙΟΝ | branding σε ελληνικά προιόντα προς μίμηση

4 MIN READ

Μπισκότα Παπαδοπούλου και ΙΟΝ | branding σε ελληνικά προιόντα προς μίμηση

Μπισκότα Παπαδοπούλου και ΙΟΝ | branding σε ελληνικά προιόντα προς μίμηση

Δύο εταιρείες που έχουν παρόμοια πορεία, με “γλυκιά” επιτυχία και μεγάλη αγάπη από τους καταναλωτές στην Ελλάδα.

Και οι δύο έχουν καταγραφεί στην συνείδηση των καταναλωτών ως αγαπημένες μάρκες με διαχρονική αξία και θα πλησιάσουν τα επόμενα χρόνια έναν αιώνα ιστορίας.

Δεν υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα αμιγώς ελληνικών εταιρειών στον κλάδο των τροφίμων με βιομηχανική παραγωγή αλλά και με τόσο ισχυρό branding.

Τα Μπισκότα Παπαδοπούλου και η ΙΟΝ έχουν σχεδόν ταυτιστεί με τα προϊόντα της κατηγορίας τους.

Τα οικονομικά μεγέθη τους είναι σχεδόν παρόμοια και είναι και οι δυο κερδοφόρες εταιρείες.

Τα Μπισκότα Παπαδοπούλου έχουν πάνω από 1200 εργαζόμενους και η ΙΟΝ 1000 εργαζόμενους.

Τι έκαναν όμως αυτές οι εταιρείες και είχαν αυτή την πορεία για σχεδόν 100 χρόνια που είναι κοινά και θα μπορούσαν να είναι παράδειγμα προς μίμηση;

Το brand αφορούσε τις εταιρείες και όχι τους ιδιοκτήτες.

Και οι δύο εταιρείες είχαν διαχρονικά ιδιοκτήτες και διοίκηση που δεν τους ενδιέφερε η προσωπική προβολή αλλά η αξία της μάρκας τους.

Δεν απασχόλησαν ποτέ τα μέσα ενημέρωσης για τίποτε άλλο πέρα από την δουλειά τους και όταν μιλούσαν -δηλαδή ποτέ- μιλούσαν με τα προϊόντα τους.

Η ποιότητα των προϊόντων δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ

Ορισμένα από τα πιο γνωστά προϊόντα των δύο εταιρειών έχουν μεγάλη ιστορία -τα Γεμιστά Παπαδοπούλου δημιουργήθηκαν το 1935 και η ΙΟΝ Αμυγδάλου το 1947- αλλά παραμένουν τα πρώτα στην κατηγορία τους.

Προφανώς υπήρχαν και πολλά άλλα (ελληνικά και ξένα) ανταγωνιστικά προϊόντα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κανένα δεν μπόρεσε να τα επισκιάσει.

Όμως ποτέ δεν άλλαξε η γεύση, δεν επηρεάστηκε η ποιότητα από το κόστος και στα προϊόντα δεν άφησαν περιθώριο για λάθος.

Καινοτομία και παρακολούθηση της αγοράς με σωστό χρονισμό

Και οι δύο εταιρείες πάντα παρακολουθούσαν τις τάσεις της αγοράς και έβλεπαν τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες.

Χωρίς να βιάζονται αλλά και χωρίς να είναι καθυστερημένες λανσάριζαν προϊόντα που κάλυπταν νέες ανάγκες ή αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι και οι δύο εταιρείες έβρισκαν πάντα νέα πεδία για να δημιουργούν νέες αγορές και νέα προιόντα χωρίς να χάνουν την εστιασή τους στα επιτυχημένα προιόντα που ήδη είχαν δημιουργήσει.

Ελληνικότητα με ουσία

Η ΙΟΝ και τα Μπισκότα Παπαδοπούλου είναι δύο ελληνικές εταιρείες που δεν “φώναζαν” ότι είναι ελληνικές. Διατηρούν πάντα μια ελληνικότητα χωρίς να “κραυγάζουν” και να “απαιτούν” τα προιόντα τους να πουλάνε επειδή είναι ελληνικά.

Και αυτό είναι ένα σύνδρομο της ελληνικής κοινωνίας πέρα από τις επιχειρήσεις. Ότι δηλαδή όλα τα ελληνικά προιόντα είναι τα καλύτερα επειδή απλά είναι ελληνικά.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εξαιρετικά ελληνικά προιόντα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την χώρα παραγωγής τους. Αλλά με το ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για να είναι τα προιόντα τους εξαιρετικά.

Πολύ ικανό management που είναι “πάνω στην δουλειά” με ουσία

Η διοίκηση σε αυτές τις δύο εταιρείες ήταν πάντα πλήρως επικεντρωμένη στην ίδια την δουλειά χωρίς φλυαρία και περιττές κινήσεις.

Η εντύπωση που υπάρχει εξωτερικά από την εταιρεία και κυρίως η βαθειά αντίληψη που καλλιεργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στους καταναλωτές, ήταν ότι μιλάμε για αγαπημένα προιόντα χωρίς να υπάρχει τίποτε άλλο που να αποπροσανατολίζει.

Λιτή και ικανή διοίκηση, ποιότητα και συνέχεια στα προιόντα, ξεκάθαρο branding ηταν και είναι κοινά στοιχεία που μπορούν να ανιχνευτούν και στις δύο εταιρείες.

Υπάρχουν δύο μεγάλες προκλήσεις για αυτές τις δύο εταιρείες που η καθεμία από αυτές θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον.

Η πρώτη που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα έχει πιθανά ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέλλον, είναι το θέμα της ζάχαρης και οι περιορισμοί στην καταναλωσή της.

Σίγουρα τα μπισκότα και οι σοκολάτες πάντα θα αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο η αντίληψη ότι η κατανάλωση ζάχαρης πρέπει να περιοριστεί, επεκτείνεται στις κοινωνίες και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει το portfolio των υπάρχοντων προιόντων και τις νέες κατηγορίες προιόντων που πρέπει να αναπτυχθούν.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η διαδοχή και το πέρασμα στην επόμενη γενιά καθώς και οι δύο εταιρείες είχαν πολύ ισχυρή την προσέγγιση της οικογενειακής εταιρείας.

Έχουν και οι δύο δομές και στελέχη αλλά πάντα ήταν καθοριστικός ο ρόλος της ευρύτερης οικογένειας-εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν αυτές οι δύο εταιρείες που ήδη έχουν πλησιάσει αιώνα ιστορίας και επιτυχίας δεν βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν και τις δύο προκλήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.