28 Δεκ 2024
READING

Το καλό περιεχόμενο είναι πολύτιμο

3 MIN READ

Το καλό περιεχόμενο είναι πολύτιμο

Το καλό περιεχόμενο είναι πολύτιμο

Στην εποχή των fake news το καλής ποιότητας περιεχόμενο είναι πιο πολύτιμο από ποτέ. Έτσι ποιος το δημιουργεί και ποιος πληρώνει για αυτό είναι κρίσιμο και σημαντικό.

Το World Economic Forum σε έρευνα που έκανε παρουσιάζει συμπεράσματα από το έργο Value in Media.

Ο στόχος του έργου είναι να εξετάσει με ποιον τρόπο συμμετέχουν στην παραγωγή και διαχείριση περιεχομένου οι δημιουργοί περιεχομένου, τα μέσα ενημέρωσης, οι διαφημιζόμενοι, οι εταιρείες marketing και και οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την
Nielsen με περισσότερους από 9.100 καταναλωτές σε έξι βασικές αγορές – τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία.

Για να συμπληρώσει τα δεδομένα, η έρευνα διοργάνωσε έξι εργαστήρια, καλώντας περίπου 100 στελέχη από όλη τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης.

Συμπεράσματα

Η δέσμευση με τα μέσα ενημέρωσης είναι υψηλή, αλλά λιγότερο από το 50% πληρώνει για την πρόσβαση στο περιεχόμενο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών διαβάζει, παρακολουθεί ή ακούει ειδήσεις (πάνω από 80%) και ψυχαγωγία (σχεδόν 90%) για σχεδόν 24 ώρες την εβδομάδα.

Σχεδόν το 60% έχει περάσει από κάποια διαδικασία εγγραφής για να “καταναλώνει” ειδήσεις ή ψυχαγωγία – είτε δωρεάν είτε πληρωμένα.

Αλλά το ποσοστό των χρηστών που πληρώνουν είναι χαμηλό: κάτω από 20% για τα νέα και περίπου 44% για την ψυχαγωγία.

Ωστόσο, η Κίνα δείχνει μεγαλύτερη δέσμευση με τις υπηρεσίες μέσων πληρωμής από άλλες χώρες.

Το 59% των κινέζων καταναλωτών έχει τουλάχιστον μία πληρωμένη τηλεοπτική ή αθλητική υπηρεσία, ενώ το 43% έχει τουλάχιστον μία πληρωμένη μουσική, ραδιοφωνική ή ηχητική υπηρεσία και το 39% έχει τουλάχιστον μία πληρωμένη υπηρεσία τυχερών παιχνιδιών.

Οι υψηλότεροι αριθμοί μπορούν να εξηγηθούν από τη μεγαλύτερη επικράτηση των μοντέλων αμοιβής ανά χρήση στη χώρα.

Αυτό που είναι θετικό είναι το εύρημα ότι το ποσοστό των ανθρώπων που λένε ότι θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για περιεχόμενο στο μέλλον είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των ανθρώπων που πληρώνουν σήμερα.

Για τα νέα, το 53% θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει στο μέλλον, από το 16% που πληρώνουν σήμερα. Για την ψυχαγωγία, το 70% είναι πρόθυμο να πληρώσει, από 44% σήμερα.

Οι νέοι είναι πιο πιθανό να πληρώσουν για το περιεχόμενο, αλλά οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος δεν είναι.

Σε όλες τις χώρες, οι νέοι (ηλικίας 16-34 ετών) είναι πιθανότερο να πληρώσουν για το περιεχόμενο.

Κατά μέσο όρο, το 61% πληρώνει σήμερα για ψυχαγωγία και το 17% για ειδήσεις, στοιχεία τα οποία και στις δύο περιπτώσεις υπερβαίνουν τους παγκόσμιους μέσους όρους του γενικού πληθυσμού.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό συνδρομών ειδησεογραφικού περιεχομένου μεταξύ ατόμων με υψηλότερο εισόδημα ή υψηλότερου επιπέδου

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ανησυχίες για την ανισότητα στην πληροφόρηση όπου οι πλουσιότεροι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε περισσότερες ή υψηλότερης ποιότητας πληροφορίες, είναι πραγματικές.

Η επιτυχία ορισμένων ειδησεογραφικών και ψυχαγωγικών φορέων καταδεικνύει ότι τα έσοδα από τους καταναλωτές μπορούν να είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση για τη διαφήμιση.

Αυτή η τάση υποδεικνύει την αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της παραγωγής ποιοτικού περιεχομένου, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην έρευνα.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι καταναλωτές αναμένουν από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη χρηματοδότηση ειδήσεων και ψυχαγωγίας, καθώς και να αναγνωρίσουν τους διαφημιζόμενους ως σημαντικούς συντελεστές στη χρηματοδότηση της παραγωγής περιεχομένου.

Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ χωρών και γενεών στην επιλογή του περιεχόμενου αλλά και στην μορφή του αλλά συνολικά όλοι αναγνωρίζουν την αξία του ποιοτικού περιεχομένου.

Πηγή: World Economic Forum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.