28 Απρ 2024
READING

Πώς θα λειτουργεί η τεχνολογία παρακολούθησης του κορονοϊού της Apple και της Google

4 MIN READ

Πώς θα λειτουργεί η τεχνολογία παρακολούθησης του κορονοϊού της Apple και της Google

Πώς θα λειτουργεί η τεχνολογία παρακολούθησης του κορονοϊού της Apple και της Google

Οι εταιρείες θα ενσωματώσουν τεχνολογία στο λογισμικό των κινητών για να βοηθήσουν τις αρχές να εντοπίζουν την εξάπλωση του κοραναϊού.

Αλλά το ζήτημα παραμένει εάν θα τους εμπιστευτεί μια κρίσιμη μάζα χρηστών; Η Apple και η Google πραγματοποίησαν μια κοινή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα για να εξηγήσουν την συνεργασία τους σχετικά με μια τηλεφωνική προσέγγιση για την παρακολούθηση – και στη συνέχεια τη διακοπή – της εξάπλωσης του coronavirus.

Οι εταιρείες πραγματοποιούν αλλαγές στα αντίστοιχα λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας για να επιτρέψουν σε συσκευές iOS και Android να χρησιμοποιούν Bluetooth για να εντοπίζουν και να καταγράφουν όταν βρίσκονται σε απόσταση 2-3 μέτρων από οποιαδήποτε άλλη συσκευή iOS ή Android υπό την προϋπόθεση ότι ο κάτοχός της την έχει ενεργοποιήσει.

Όποιος χρησιμοποιεί την εφαρμογή και βρεθεί κοντά σε κάποιον που έχει βρεθεί θετικός για τον κορονοιό, το τηλέφωνό θα τον ειδοποιήσει.

Με την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, οι εταιρείες ψηφιοποιούν την επιδημιολογική διαδικασία που ονομάζεται «ανίχνευση επαφής», στην οποία οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εντοπίζουν τη μετάδοση της νόσου από τον ασθενή μηδέν σε οποιοδήποτε άτομο με το οποίο ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή.

Οι γραμμές αρχίζουν να εξαπλώνονται σαν ένα δέντρο από τον αρχικό ασθενή καθώς περνούν μέρες και εμφανίζονται νέες επαφές.

Το νέο σύστημα “ψηφιακή διαδικασία εντοπισμού” εκμεταλλεύεται την συσκευή που έχουμε πάντα μαζί μας για να παρακολουθεί την πορεία μιας ασθένειας και είναι το κινητό.

Οι δύο εταιρείες λένε ότι στη φάση ένα του έργου τους, το οποίο θα αρχίσει στα μέσα Μαΐου, οι χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από μια δημόσια υπηρεσία υγείας.

Αυτή η εφαρμογή θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα παρακολούθησης ψηφιακών επαφών που συλλέγονται από τα τηλέφωνα.

Στη δεύτερη φάση, οι εταιρείες θα ενσωματώσουν τη λειτουργικότητα στα λειτουργικά τους συστήματα, έτσι ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται πλέον να κατεβάσουν μια εφαρμογή για να ξεκινήσουν τον εντοπισμό επαφών. Απλώς συμμετέχουν.

Ας υποθέσουμε ότι 10 ημέρες μετά τη λήψη της εφαρμογής και την έναρξη εντοπισμού που σημαίνει ότι το τηλέφωνο μεταδίδει έναν κώδικα για να ταυτοποιηθεί σε άλλα τηλέφωνα και να λαμβάνει το ίδιο από άλλα τηλέφωνα γύρω.

Και αν βρεθεί ο κάτοχος κάποιου τηλεφώνου θετικός θα αναφέρεται αυτό το γεγονός σε έναν ασφαλή διακομιστή που διαχειρίζεται η Google και η Apple.

Ο διακομιστής θα ειδοποιήσει στη συνέχεια τα τηλέφωνα όλων όσων είχαν έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 ημέρες.

Το άτομο που λαμβάνει μια τέτοια ειδοποίηση θα πηγαίνει στην εφαρμογή υγειονομικής περίθαλψης που έλαβε για θα βρει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει.

Οι υποστηρικτές του ιδιωτικού απορρήτου έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με ορισμένους άλλους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού.

Οι εκπρόσωποι της Apple και της Google τόνισαν ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας δεν διαβιβάζονται προσωπικά δεδομένα αναγνώρισης ή δεδομένα τοποθεσίας.

Επισημαίνουν ότι χρησιμοποιούν τον έλεγχό τους σε δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα κινητά λειτουργικά συστήματα για τη σύλληψη και την παροχή δεδομένων στις αρχές δημόσιας υγείας.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές ανίχνευσης επαφών, πολλές από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αυτοί οι προγραμματιστές θα μείνουν εκτός προγράμματος Google και Apple. Δεν θα μπορούν ούτε να συνεισφέρουν δεδομένα παρακολούθησης ούτε να τα λαμβάνουν από το API της Apple και της Google.

Ένας εκπρόσωπος της Google είπε ότι τα δεδομένα παρακολούθησης θα πρέπει να περιορίζονται σε οργανισμούς που επιτρέπεται νομικά να ασκούν δημόσια υγεία.

Αν κάποιος μπορεί να φτάσει σε μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων με μια προσπάθεια που βασίζεται σε smartphones, είναι η Google και η Apple, οι οποίες ελέγχουν τα δύο πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.

Οι εταιρείες αναφέρουν μια μελέτη που λέει ότι η ανίχνευση μπορεί να σταματήσει τη δυναμική μιας νόσου εάν η προσπάθεια είναι αρκετά μεγάλη για να παρακολουθήσει το 50% έως 60% του πληθυσμού.

Ακόμη και με λιγότερη συμμετοχή, η προσπάθεια μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου αρκετά ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των νοσοκομείων.

Αλλά για τους ανθρώπους το να επιτρέψουν πρόθυμα τέτοια παρακολούθηση, θα πρέπει να εμπιστεύονται ότι η Apple και η Google έχουν μόνο καλές προθέσεις.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών δήλωσαν επανειλημμένως, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ότι η πρωτοβουλία δεν θα καταστρατηγήσει την ιδιωτικότητα των συμμετεχόντων ή ότι θα επιτρέψει αργότερα να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα παρακολούθησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.