400 εκατομμύρια ολλανδικές τουλίπες καταστράφηκαν από την πανδημία

Για τους καλλιεργητές τουλίπας στις Κάτω Χώρες, η Παρασκευή 13 Μαρτίου ήταν μια πραγματική επίδειξη τρόμου. Όταν τα λουλούδια έφτασαν στη μεγαλύτερη αγορά λουλουδιών της χώρας στο Aalsmeer, οι τιμές σταμάτησαν ξαναγύρισαν στο μηδέν.

Είχαν πολύ καλής ποιότητας τουλίπες φέτος στην Ολλανδία αλλά περίπου 400 εκατομμύρια λουλούδια, συμπεριλαμβανομένων 140 εκατομμυρίων μίσχων τουλίπας, καταστράφηκαν τον περασμένο μήνα.

Η ζήτηση για τουλίπες μειώθηκε ραγδαία καθώς τα καταστήματα λουλουδιών σε όλο τον κόσμο έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας, οι καταναλωτές μένουν στο σπίτι και όλες οι γιορτές έχουν ακυρωθεί.

Συνήθως, η περίοδος από τον Μάρτιο έως τον Μάιο – συμπεριλαμβανομένων γιορτών όπως η ημέρα της Γυναίκας, το Πάσχα και η ημέρα της Μητέρας- είναι η ισχυρότερη εποχή της ολλανδικής ανθοκομίας.

Έχει 7 δισεκατομμύρια ευρώ πωλήσεις, με μέσο όρο 30 εκατομμύρια δολάρια λουλούδια που πωλούνται καθημερινά.

Οι καλλιεργητές τουλίπας έβαλαν τα εμπορεύματά τους προς πώληση από τον Μάρτιο, όταν άρχισαν να ανθίζουν τα λουλούδια. Η σεζόν της τουλίπας συνήθως διαρκεί περίπου οκτώ εβδομάδες.

Οι Κάτω Χώρες, οι οποίες έχουν καταγράψει περισσότερες από 24.400 περιπτώσεις κορονοϊού και 2.643 θανάτους, έχουν θεσπίσει μια μέτρια κοινωνική πολιτική για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού χωρίς να καταλήξουν σε πλήρη απομόνωση.

Τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα μουσεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γυμναστήρια είναι κλειστά μέχρι τις 28 Απριλίου. Οι εκδηλώσεις πάνω από 30 άτομα έχουν απαγορευτεί μέχρι την 1η Ιουνίου.

Εντούτοις, τα μικρά καταστήματα, όπως οι ανθοπωλεία και τα καταστήματα κήπου, μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά εφόσον οι πελάτες διατηρούν μια κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ τους και από τους υπαλλήλους των καταστημάτων.

Ενώ οι καλλιεργητές και οι διανομείς που εξυπηρετούν κυρίως την τοπική αγορά εξακολουθούν να είναι σε θέση να πωλούν λουλούδια και φυτά στην εγχώρια αγορά, οι επιχειρήσεις λουλουδιών που βασίζονται στο διεθνές εμπόριο είναι σε πολλή κακή κατάσταση.

Ταυτόχρονα, τα εκατομμύρια των επισκεπτών που περνούν κάθε χρόνο στα ανθισμένα πεδία της τουλίπας στην περιοχή καλλιέργειας λουλουδιών της Lisse έχουν ακυρώσει τα ταξίδια και τα αποτελέσματα έχουν επηρεάσει τις επιχειρήσεις.

Το Keukenhof, το μεγαλύτερο πάρκο λουλουδιών στην Ολλανδία, υποδέχεται συνήθως 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο κατά τη διάρκεια του ανοίγματος των οκτώ εβδομάδων που συμπίπτει με την ανθοφορία των τουλιπών.

Αλλά φέτος, λόγω των κυβερνητικών μέτρων κατά του κορονοϊού, το πάρκο έκλεισε από την προγραμματισμένη ημέρα έναρξής του, στις 21 Μαρτίου, μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης της, 10 Μαΐου. Αυτό θα κοστίσει περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.