Το παρασκήνιο της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων

Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπάχ, απέκλεισε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο νέας αναβολής, ενώ αναφέρθηκε και στα όσα συνέβησαν πριν παρθεί η τελική απόφαση για το «Τόκιο 2020».

«Ενημερωθήκαμε για τη μαζική διάδοση του ιού στις 21 Μαρτίου. Την επόμενη μέρα διοργανώσαμε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. 

Επειδή μέχρι τότε η κύρια ανησυχία μας ήταν κατά πόσον η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι ασφαλής χώρα υποδοχής, αλλά το ερώτημα τότε, ήταν εάν οι αθλητές από τον υπόλοιπο κόσμο θα μπορούσαν να είναι ασφαλείς ως φιλοξενούμενοι».

«Θέλαμε να ανακοινώσουμε την αναβολή στις 22 Μαρτίου, αλλά δεδομένου του μεγάλου μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Ιάπωνες φίλοι μας δεν μπορούσαν να πουν αμέσως ναι ή όχι. 

Δεν μιλούσαμε για ποδοσφαιρικό αγώνα ή για Μαραθώνιο σε μία πόλη. Δύο ημέρες αργότερα, επετεύχθη συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε και η απόφαση επισημοποιήθηκε κατά τη διαδικασία.

Μας πήρε μόνο τρεις ημέρες για να συμφωνήσουμε για την αναβολή και άλλες έξι ημέρες για να ανακοινώσουμε τις νέες ημερομηνίες».

«Η ακύρωση της διοργάνωσης θα είχε καταστρέψει το Ολυμπιακό όνειρο 11.000 αθλητών, καθώς και για τους προπονητές τους , τις οικογένειες, τους φίλους και τους φιλοξενούμενους της Ιαπωνίας».

«Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος που θα είχε προκύψει από την υφιστάμενη συμφωνία για το 2020 και πως η ΔΟΕ θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνη για το μερίδιό της στο κόστος.

Για εμάς είναι ήδη σαφές ότι θα έχουμε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κόστος. Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής: η ασφάλεια της ΔΟΕ θα κάλυπτε την αναβολή. Δεν καλύπτει όμως την ακύρωση».

Όπως είναι γνωστό, η καναδική επιτροπή είχε εκφράσει την απειλή να μην συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες εάν διατηρηθούν στις αρχικές ημερομηνίες.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με τους όρους του Ολυμπιακού Χάρτη, κάθε εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να στείλει μια ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός ο κανόνας εφαρμόστηκε μετά από τα μποϊκοτάζ του 1980 και του 1984».

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά πολλών μικρών ομοσπονδιών και μικρών Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (NOC), οι οποίες εξαρτώνται από την οικονομική αρωγή της ΔΟΕ, με σχεδόν ζωτικό τρόπο.

Οι συμφωνίες που διέπουν τη διανομή κεφαλαίων καλύπτουν κανονικά μια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια θα ανανεωθούν στο τέλος του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here