20 Απρ 2024
READING

Τι ζούμε?

4 MIN READ

Τι ζούμε?

Τι ζούμε?

Είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος μας δεν θα είναι ίδιος όταν βγούμε από αυτή την κατάσταση αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν θα επικρατήσει η αλληλεγγύη ή ο ατομικισμός. 

Αυτά είναι ευρήματα από από πανελλαδική μελέτη που έκανε η εταιρεία έρευνας και στρατηγικής marketing Long Lust αναφορικά με το πώς ο κόσμος βιώνει την παρούσα κατάσταση και τις επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και marketing. 

Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι επειδή ακόμα βρισκόμαστε σε περίοδο προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα βιώνουμε αντιφατικά συναισθήματα.

Μαζί με το φόβο και την ανασφάλεια παράλληλα υπάρχει υπομονή και ελπίδα. Παράλληλα υπάρχει έντονη η ανάγκη για επαφή και ουσιαστική αξιοποίηση του χρόνου στο σπίτι. 

Έχουν εκτιμηθεί τα γρήγορα αντανακλαστικά του κράτους αλλά και η συμμόρφωση της πλειοψηφίας στα μέτρα ενώ αντίθετα θεσμοί όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πρωτίστως τα τηλεοπτικά κανάλια, και η εκκλησία δείχνουν να έχουν απογοητεύσει.

Έχουμε ανάγκη από νηφαλιότητα, αξιοπιστία ακόμα και καθοδήγηση. 

Μέσα σε αυτή την ρευστή κατάσταση που ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει ή πως θα μεταλλαχθεί αυτό που οι επιχειρήσεις οφείλουν να κάνουν είναι να αποδείξουν περισσότερο από ποτέ τον ρόλο τους στην κοινωνία και τις ουσιαστικές τους αξίες. Ο κόσμος αναμένει από αυτές να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν με ειλικρίνεια το σύνολο. 

Υπάρχει ένα αίσθημα θετικής έκπληξης με την αντίδραση τόσο της πολιτείας όσο και των πολιτών.

Ενάντια στην τυπική κωλυσιεργεία και έλλειψη οργάνωσης που συχνά μας χαρακτηρίζει σαν κουλτούρα καταφέραμε να επιδείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά.

Αυτό μας δίνει ελπίδα ότι σύντομα μπορεί να βγούμε από την καραντίνα αλλά παράλληλα ενδέχεται να τονώσει και το εθνικό αίσθημα, κάτι που θα επηρεάσει αντίστοιχα την επικοινωνία των μάρκων 


– Το περιεχόμενο των τηλεοπτικών καναλιών έχει αρχίσει να κουράζει. Διαφαίνεται ότι ο κόσμος νιώθει ότι αυτό επαναλάμβανεται και παράλληλα δημιουργεί αίσθημα φόβου. Αυτό συνάδει με το εύρημα ότι θέλουμε στα media και περιεχόμενο που δεν συνδέεται με τον ιό και την πανδημία. Μια παράμετρος που οφείλουν να λάβουν υπόψη και οι εταιρείες που επικοινωνούν αυτή την περίοδο. 


– Η υποχρεωτική ζωή στο σπίτι έχει δημιουργήσει ένα κενό στο πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο δημιουργικά και με ουσία. Οι μάρκες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πλατφόρμες επικοινωνίας κι αλληλεπιδράσης και κάποιες πολυεθνικές ήδη ξεκίνησαν να το εφαρμόζουν αυτό. 


– Ένα πιο υπόγειο συναίσθημα που περιγράφεται από τις απαντήσεις των ανθρώπων είναι η ανησυχία ότι έχουν “αφήσει” τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντα τους, αυτά που τους ευχαριστούν. Ενδέχεται όσο περισσότερο καιρό περνάμε έγκλειστοι τόσο να χρειαζόμαστε να μας φροντίζουμε με την ευρύτερη έννοια του well being και του pampering. 


– Το γεγονός ότι εκτιμηθηκαν  για πρώτη φορά επαγγέλματα και κοινωνικές ομάδες όπως αυτά των κούριερ και των υπαλλήλων σούπερ μάρκετ ενδέχεται να φέρει μια αλλαγή στο σύστημα αξιών μας ή στις συμπεριφορές που θεωρούμε αξιόλογες ή και χρήσιμες. 


– Η σχεδόν καθολική αποδοχή και εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Τσιοδρα καταδεικνύει ότι για πρώτη φορά ίσως στην σύγχρονη ελληνική κουλτουρα η γνώση, η αξιοπιστία, η νηφαλιότητα κερδίζουν σε σχέση με τον εντυπωσιασμο, την απόδειξη ισχύος και την έπαρση. Αλλαγές που αν παραμείνουν αναμφισβητητα θα επηρεάσουν το πως οι μάρκες συνδέονται με τους ανθρώπους .

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την παρουσίαση εδώ https://thelonglust.com/wp-content/uploads/2020/04/TI-ZOYME.pdf

Η Long Lust είναι μία καινούρια εταιρεία στο χώρο της έρευνας και στρατηγικής marketing και στόχο έχει να βοηθήσει τις μάρκες να συνδεθούν με πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο με τους ανθρώπους.

Ο ιδρυτής της, Βαγγέλης Σκούρας, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στο Λονδίνο συνεργαζόμενος με τις μεγαλύτερες  εμπορικές εταιρείες και θέλει να φέρει τη δημιουργικότητα και στρατηγική της εκεί έρευνας στην ελληνική αγορά. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εταιρεία στο www.thelonglust.com

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.