Η Apple στην δεκαετία μετά το 2020

Η τιμή της μετοχής της Apple υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, η αξία της ανερχόταν σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από όλες τις εταιρείες του δείκτη Dax των 30 κορυφαίων της Γερμανίας.

Αυτή όμως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος στην ιστορία της Apple καθώς χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή για να συνεχισει να «σκέφτεται διαφορετικά».

Ο γρήγορος μετασχηματισμός της γνώσης των καταναλωτών για την τεχνολογία σημαίνει ότι οι πελάτες είναι πολύ πιο περίπλοκοι από όταν ο Steve Jobs διοικούσε την εταιρεία.

Μετά τα Mac, iPad και iPhone που δημιουργήθηκαν από τον Jobs η Apple τώρα πωλεί smartwatches και AirPods.

Για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες παραμένουν προσδεδεμένοι στις συσκευές της Apple και για να προσθέσουν νέες ροές εισοδήματος, o Cook δρομολογεί νέες υπηρεσίες τόσο διαφορετικές όπως η Apple TV +, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε μια κοινή επιχείρηση με την Goldman Sachs και υπηρεσίες για την υγεία, αξιοποιώντας τον καρδιακό ρυθμό και άλλους αισθητήρες στο Apple Watch.

Η Apple έχει επίσης τα ζητήματα που πλήττουν τώρα όλα τα είδη υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα, όπου αντιμετωπίζει τόσο πολιτικά ζητήματα όσο και τις επιπτώσεις του COVID-19 στην παραγωγή και κατανάλωση iPhones και iPads, τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα.

Έχει επιπλέον να καταπολεμήσει το πρόστιμο της ΕΕ ύψους 15 δισ. δολαρίων για τις φορολογικές δομές της. Και πρέπει να κάνει όλα αυτά χωρίς δύο βασικά στελέχη που βοήθησαν να κάνει την Apple αυτό που είναι σήμερα και βέβαια χωρίς τον Steve Jobs.

Τον Ive που ήταν ο σχεδιαστής που δημιούργησε αυτά τα προιόντα και την επικεφαλής της λιανικής Angela Ahrendts που έφυγαν το 2019.

Η βασική επιχειρηματική δραστηριότητα της Apple – η παραγωγή και η πώληση τεχνολογικών προιοντων – είναι ακμάζουσα.

Παρά το ασταθές 2018, οι πωλήσεις iPhone αυξήθηκαν στα 56 δισ. δολάρια κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αύξηση 8% κατά τη διάρκεια του έτους.

Ένα ακουστικό 5G, το οποίο αναμένεται τον Σεπτέμβριο, θα ενισχύσει περαιτέρω τις πωλήσεις.Τα AirPods, τα ασύρματα ακουστικά αποτελούν μια μεγάλη επιτυχία.

Με τα νέα AirPods Pro σε τιμή περίπου στα 250 δολάρια το earware business της Apple μπορεί να παράγει έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεων το 2020 και θα μπορούσε να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο προϊόν της εταιρείας στα έσοδα το 2021.

Μετά από μια αργή εκκίνηση, το Apple Watch κατακτάει μεγάλα μερίδια στην αγορά.

Η Apple είναι πλέον ο μεγαλύτερος ωρολογοποιός στον κόσμο σε έσοδα, υπερβαίνοντας ολόκληρη την ελβετική βιομηχανία ρολογιών, σύμφωνα με την ανάλυση της στρατηγικής Analytics.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Apple πούλησε 31 εκατομμύρια ρολόγια το 2019, αύξηση κατά 36% από το 2018, σε σύγκριση με 21 εκατομμύρια ρολόγια συνολικά που πούλησαν όλες οι ελβετικές μάρκες.

Πέρα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ο Cook έχει διαχειριστεί την τεχνολογία καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο CEO μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας.

Έχει μετατρέψει το πιο αμφιλεγόμενο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα της ιδιωτικότητας – σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σπάνια χάνει την ευκαιρία να καταδικάσει τους “γείτονές” του στη Silicon Valley, κυρίως το Google και το Facebook, για ένα επιχειρησιακό μοντέλο που βασίζεται στη συλλογή των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών τους – κάτι που η Apple δεν κάνει.

Στην παγκόσμια σκηνή, ο Κουκ απέφυγε την οργή του Πεκίνου και, ως εκ τούτου, ευημερεί στη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο. Η εταιρεία είχε πωλήσεις ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε τον Ιούνιο του 2019, αναφέρουν οι αναλυτές.

Η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Apple μετά τις ΗΠΑ.

Αλλά εκεί τελειώνουν οι καλές ειδήσεις. Η ώθηση της Apple σε νέες υπηρεσίες μεταφέρει την επιχείρηση εκτός της βασικής της περιοχής αριστείας – προιόντα υψηλής ποιότητας.

Σε κάθε νέα αγορά αντιμετωπίζει δύσκολους, καθιερωμένους και ικανοποιητικούς ανταγωνιστές, πράγμα που σημαίνει ότι ο Cook έχει ελάχιστες πιθανότητες να επαναλάβει το συνηθισμένο τέχνασμα της Apple να περιμένει μέχρι να τελειώσει ο καιρός να τελειοποιήσει ένα προϊόν που είναι ήδη εκεί έξω και να το κάνει τόσο καλά.

Στη μουσική υπάρχουν Spotify και Amazon Music. Η Apple Music έχει πάει καλά, προσελκύοντας 60 εκατομμύρια συνδρομητές, αλλά η Spotify κερδίζει την αγορά με 124 εκατομμύρια.

Στην τηλεόραση, υπάρχουν το Netflix, το Amazon Prime Video, η Disney + με το Netflix να έχει περισσότερους από 165 εκατομμύρια συνδρομητές και προϋπολογισμό περιεχομένου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Η Apple δεν έχει κυκλοφορήσει στατιστικά στοιχεία συνδρομητών για την TV +, αλλά αναλυτές της αγοράς εκτιμούν αυτό το ποσοστό κοντά στο 10% περιγράφεται ως “χαμηλό”. Η Disney + ολοκλήρωσε 28,6 εκατομμύρια συνδρομητές τους τρεις πρώτους μήνες.

Η Apple δυσκολεύεται και σε άλλες νέες αγορές. Παράδειγμα οι ψηφιακοί βοηθοί φωνής. Παρά την πρωτοπορία με το Siri, η Apple βρέθηκε πίσω από την Alexa του Amazon και τον Google Assistant.

Δύο τομείς στους οποίους η δέσμευση της Apple για την διασφάλιση της ιδιωτικότητας μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αυτοί είναι η υγειονομική περίθαλψη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το κιτ υγείας της Apple ενσωματώνει δεδομένα από πολλαπλές φορητές συσκευές, επιτρέποντας στις ομάδες φροντίδας να εντοπίζουν – ή και να προβλέπουν – ασθένειες.

Η κάρτα Apple, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 με τη Goldman Sachs, λειτουργεί καλά με την όλο και πιο δημοφιλής Apple Pay και υπάρχει επίσης ως φυσική πιστωτική κάρτα.

Η Apple θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για να επεκτείνει περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, μια αγορά στην οποία οι άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες είναι πιθανό να αγωνιστούν.

Κανείς μάλλον δεν θα εμπιστευόταν τον Mark Zuckerberg με τα χρήματά του – καθώς επιβεβαιώνεται η αντιπαλότητα των καταναλωτών και των ρυθμιστικών αρχών έναντι της προτεινόμενης από το Facebook Libra παγκόσμιας κρυπτοαναφοράς.

Η Apple Pay ήδη αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των παγκόσμιων συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες και ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2025, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα τάσεων.

Οι υπηρεσίες της Apple που περιλαμβάνουν την Pay, δημιούργησαν έσοδα ύψους 12,7 δισ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, σχεδόν 20% αύξηση από το προηγούμενο έτος. Οι ψηφιακές πληρωμές αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία στην αγορά, αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, σε παγκόσμια έσοδα.

Η απόδοση της Apple σε άλλες νέες αναπτυσσόμενες αγορές, κυρίως στην Ινδία και την Αφρική, παραμένει αδύναμη. Φθηνότερες συσκευές Android, που συχνά κατασκευάζονται από τους κινέζους αντιπάλους Xiaomi και Huawei, κυριαρχούν στις αναδυόμενες αγορές.

Ίσως το νέο, φθηνότερο, entry-level iPhone που θα κυκλοφορήσει σύντομα να βοηθήσει.

Η αποχώρηση του Ive ενός από τους καλύτερους σχεδιαστές στον κόσμο θέτει και πάλι το ζήτημα εάν μπορεί η Apple να δημιουργήσει έναν επαναστατικό διάδοχο στο iPod, το iPhone και το iPad – ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα αποφασίσουν ότι πρέπει να έχουν.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να βρεθεί ένα νέο σύνολο υπηρεσιών που μοιάζουν με iTunes, ώστε να συνδυάζονται με ποικίλο υλικό για να δημιουργήσουν ένα απλό και συναρπαστικό οικοσύστημα.

Πιθανά αυτό το οικοσύστημα που θα περιέχει το iCloud storage, την τηλεόραση, τα ποιοτικά νέα, την τραπεζική, την υγεία, την ασφάλεια και πολλά άλλα, από τον ίδιο, αξιόπιστο προμηθευτή για iPhone, iPad, Mac, Watch να είναι η απάντηση για την δεκαετία μετα το 2020.