20 Απρ 2024
READING

Το Airbnb πιο φθηνό από ποτέ

3 MIN READ

Το Airbnb πιο φθηνό από ποτέ

Το Airbnb πιο φθηνό από ποτέ

Πριν λίγο καιρό όποιος ήθελε να ταξιδέψει σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη θα έπρεπε να υπολογίσει αρκετά χρήματα, απλά και μόνο για να πληρώσει την διαμονή του, όμως όχι πλέον.

Η πανδημία του κορονοιού έχει αλλάξει τα πάντα και στην ουσία, αυτήν την περίοδο ο τουρισμός είναι “παράνομος”, αλλά αν καταφέρει κάποιος να βρεθεί σε κάποια ξένη μεγαλούπολη τότε θα βρεθεί σε μια μεγάλη και θετική έκπτωση.

Οι τιμές των καταλυμάτων στο Airbnb μοιάζουν λες και έχουν βγει από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το ότι μπορείτε να νοικιάσετε διαμέρισμα δίπλα στην Τάιμς  Σκουέρ για 50 ευρώ την βραδιά;

Στην Ευρώπη, εκατοντάδες άδεια διαμερίσματα και δωμάτια σε κάθε γωνία καθώς σχεδόν όλες οι κρατήσεις που είχαν γίνει μέσω του Airbnb πριν τις 14 Μαρτίου, έχουν ακυρωθεί.

Το ίδιο ισχύει και για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με τα περισσότερα διαθέσιμα σπίτια στο κέντρο της Αθήνας να κοστίζουν λιγότερο από 50 ευρώ την ημέρα.

Ωστόσο, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως επικρατεί αναβρασμός μεταξύ όσων διαθέτουν μέσω Airbnb τα ακίνητά τους. Είναι ενδεικτικό ότι το τηλεφωνικό κέντρο της αμερικανικής εταιρείας δέχεται κατά μέσο όρο 48.000 κλήσεις ανά ημέρα από οικοδεσπότες ανά τον κόσμο

To Airbnb ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2008 και στα χρόνια που ακολούθησαν αναπτύχθηκε ραγδαία, προσφέροντας στους ταξιδιώτες μία εναλλακτική λύση πέρα από τα ξενοδοχεία και στους ιδιοκτήτες σπιτιών την ευκαιρία να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Μέχρι πρότινος, τα κατάφερνε αρκετά καλά και με την αξία της εταιρείας να υπολογίζεται στα 30 δισ. δολάρια, η είσοδος στο χρηματιστήριο ήταν το επόμενο βήμα, που υπό κανονικές συνθήκες θα συνέβαινε μέσα στο 2020.

Οι μειώσεις στις κρατήσεις στο Airbnb ανέρχονται μεταξύ 44% και 96% και ο ιδρυτής του, Μπράιαν Τσέσκι, δήλωσε πως η εταιρεία θα δώσει συνολικά 250 εκατ. δολάρια στους οικοδεσπότες της, για να καλύψει ένα μέρος της ζημίας που έχουν υποστεί.

Για την αποζημίωση των 250 εκατ. ευρώ, η εταιρεία θέτει ως χρονικό ορόσημο την 14 Μαρτίου, δηλαδή αποζημιώνονται κρατήσεις που έχουν γίνει έως και τις 14 Μαρτίου 2020, με ημερομηνία άφιξης μεταξύ 14 Μαρτίου 2020 και 31 Μαΐου 2020.

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες που ακυρώνουν κρατήσεις για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα λαμβάνουν πλήρη επιστροφή χρημάτων, ενώ οι οικοδεσπότες δεν θα χρεώνονται όσον αφορά τις προμήθειες υπηρεσιών. 

Στην χειρότερη θέση βρίσκονται τα άτομα για τα οποία το Airbnb εξελίχθηκε στην κύρια πηγή εισοδήματος τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη πληρώνουν τα δάνεια για ιδιοκτησίες που ενοικιάζουν.

Φυσικά, το μόνο θετικό είναι πως είναι πολύ πιθανόν να προσγειωθούν οι τιμές των ενοικίων σε πολλές περιοχές, όπου η ραγδαία εξάπλωση του Airbnb έκανε την ζωή δύσκολη στους ντόπιους, που δυσκολεύονταν να βρουν σπίτια προς μακροπρόθεσμη ενοικίαση σε λογική τιμή.

Ο κορονοϊός, λοιπόν θα επηρεάσει έναν ακόμη τομέα της οικονομίας και παράλληλα τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.