21 Ιαν 2025
READING

Το περιεχόμενο “συναντά” το εμπόριο| Ο νέος κόσμος του shopvertising

3 MIN READ

Το περιεχόμενο “συναντά” το εμπόριο| Ο νέος κόσμος του shopvertising

Το περιεχόμενο “συναντά” το εμπόριο| Ο νέος κόσμος του shopvertising

Η Κίνα είναι η πιο δυναμική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Το 1,94 τρις. που δαπανήθηκε ηλεκτρονικά το 2019 είναι διπλάσιο από την αξία των online πωλήσεων στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά.

Οι αγορές από κινητό είναι βασικός παράγοντας αυτής της αύξησης. Tα δεδομένα TGI Global Quick View της Kantar δείχνουν ότι το 70% των ενήλικων κινέζων χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο 47%.

Τα μεγάλα οικοσυστήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είχαν εδώ και χρόνια τη δική τους ενσωματωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακών πληρωμών, κατέστησαν ευκολότερη την αγορά.

Για παράδειγμα, το WeChat προσφέρει διαφημίσεις βίντεο με μάρκες, οι οποίες συνδέονται με εκθεσιακούς-εμπορικούς ιστότοπους που φιλοξενούνται από το WeChat.

Αυτό επιτρέπει στους καταναλωτές να συνομιλούν και να ψωνίζουν ταυτόχρονα και να ολοκληρώνουν την αγορά τους χωρίς να εγκαταλείπουν την εφαρμογή.

Το περιεχόμενο συνδέεται με το εμπόριο και στις δυτικές αγορές με “shoppable” καμπάνιες σε Snap και Amazon, το Google, τις διαφημίσεις “shop the look” Pinterest και τις δυναμικές διαφημίσεις του Facebook.

Οι online μάρκες, όπως η Glossier ή η Bergamotte στη Γαλλία, καθώς και οι influencers και οι δημιουργοί,επιλέγουν μορφές όπως τα “shoppable” posts του Instagram.

Και στο TikTok οι διαφημίσεις βίντεο ανακατευθύνονται σε microsites όπου οι χρήστες μπορούν να ψωνίσουν.

Πέρα από τα κινητά, αναδύεται μια νέα μορφή shoppable τηλεόρασης. Η LG της Νότιας Κορέας ενισχύει τις τηλεοράσεις με Augmented Reality (AR) για αγορές από το σπίτι.

Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή, οι τηλεθεατές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάμερες smartphone και το footage της τηλεόρασης ενεργοποιεί το smartphone για να παρουσιάσει το προιόν στο σπίτι μέσω AR, επιτρέποντας στον χρήστη να το περιστρέψει, να το τοποθετήσει και να το αγοράσει.

Ενώ οι κωδικοί QR μπορεί να μην έχουν “απογειωθεί” σε πολλά μέρη του κόσμου στην Κίνα είναι συνηθισμένοι σε ψηφιακές μορφές Out-of-Home (OOH).

Η σάρωση του QR Code με το τηλέφωνό έχει γίνει μια φυσική συμπεριφορά για τα κινεζικά εμπορικά σήματα και τους καταναλωτές.

Στις ΗΠΑ η NBC Universal δοκιμάζει τις “shoppable” διαφημίσεις στην τηλεόραση με έναν κωδικό QR ο οποίος τοποθετείται στο κινητό για να πραγματοποιηθεί η αγορά.

Οι πλατφόρμες θα επενδύσουν περαιτέρω στο “ζωντανό” εμπόριο το 2020. Έχουμε ήδη δει την Amazon να παρουσιάσει το Amazon Live το 2019, ακολουθώντας τα βήματα των πλατφορμών όπως το Taobao του Alibaba.

Η Tencent έχει ενσωματώσει επίσης ζωντανή ροή σε WeChat, ενδεχομένως ανοίγοντας επιλογές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παραμένει να δούμε αν θα ξεκινήσουν οι καινοτομίες κρυπτογράφησης για να υποστηρίξουν πλατφόρμες, όπως το Libra του Facebook.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πολλές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακά και κινητά κανάλια βίντεο, ακόμη και τηλεόραση θα αγωνιστούν για να συμβαδίσουν με αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πηγή:KANTAR

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.