19 Απρ 2024
READING

Real estate μετά την πανδημία

3 MIN READ

Real estate μετά την πανδημία

Real estate μετά την πανδημία

Η έξαρση του κορωνοϊού επηρεάζει, πλέον, όλο το φάσμα της οικονομίας, ακόμα και την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, που έδειχνε σοβαρά σημάδια ανάκαμψης.

Από τα μέσα του 2019 φαινόταν ότι η κρίση του ελληνικού real estate είχε ξεπεραστεί και ότι σταδιακά θα ακολουθούσε μία καλύτερη περίοδος για την ελληνική αγορά ακινήτων.

Υστερα από ένα 12μηνο δυναμικής αναγέννησης της αγοράς ακινήτων, με αύξηση τιμών σε πολλές περιοχές και προοπτικές «έκρηξη» λόγω μεγάλων επενδύσεων -όπως αυτή του Ελληνικού- η ανοδική τάση «παγώνει».

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πλήγμα της έξαρσης του κορωνοϊού στην οικοδομή θα καταγραφεί λίαν συντόμως, καθώς το «πουσάρισμα» των προηγούμενων μηνών δεν ήταν αποτέλεσμα εγχώριας ζήτησης αλλά κυρίως ενδιαφέροντος από ξένους.

Από τις από τις αρχές του 2020 καταγράφηκε μία δραματική κάμψη στις αγορές ελληνικών ακινήτων από Κινέζους, λόγω του ιού. Υπενθυμίζεται ότι οι Κινέζοι αποτελούσαν μέχρι πρότινος για την Ελλάδα την κύρια κατηγορία ξένων επενδυτών, λόγω της golden visa.

Το πρόγραμμα “Χρυσή Βίζα” από την έναρξη ισχύος του, στα μέσα του 2014, έως σήμερα έχει φέρει κεφάλαια από το εξωτερικό άνω των 2 δισ. ευρώ, με την πρωτοκαθεδρία των τοποθετήσεων-το 70% των αδειών διαμονής- να ανήκει στους Κινέζους.

Η Τράπεζα της Ελλάδας χωρίς να έχει συλλέξει ακόμα δεδομένα, ήδη προειδοποιεί ότι δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών. 

Εδώ και λίγους μήνες είχε παρατηρηθεί σε κάποιες περιοχές των μεγάλων πόλεων να ανεγείρονται ξανά νέες οικοδομές, προϊόντα που απευθύνονται κυρίως σε ξένους επενδυτές, αλλά και στους πιο εύπορους Έλληνες επενδυτές.

Η Αθήνα βρέθηκε το 2019 σε επίπεδο αύξησης τιμών στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας. Το 2020 θα παγώσουν αρκετές ήδη προγραμματισμένες νέες αναπτύξεις κατοικιών.

Πιθανό είναι να δούμε να πέφτουν οι τιμές των ενοικίων, αλλά και της αγοράς των παλαιών ακινήτων, εφόσον αργήσει να επανέλθει η οικονομία σε φυσιολογικά πλαίσια και δεν υπάρξουν ικανοποιητικά οικονομικά μέτρα στήριξης.

Τα ξενοδοχεία και γενικότερα οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, θα είναι μάλλον οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της κρίσης.

Ακόμα και αν επαληθευθούν τα πλέον αισιόδο- ξα σενάρια για την αντιμετώπιση του ιού, δεν θα μπορέσει, για πρακτι- κούς λόγους, να επανακάμψει άμεσα η τουριστική κίνηση.

Το λιανικό εμπόριο βιώνει, λόγω της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων καταστολής του ιού, ήδη έντονες επιπτώσεις. Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, εάν η παρούσα κατάσταση διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά συνέπεια, κάποια εμπορικά ακίνητα την επομένη της κρίσεως θα είναι πλέον «άδεια». Τέτοιου είδους καταστάσεις οδηγούν σχεδόν πάντα στον επαναπροσδιορισμό (μείωση) των νέων μισθωμάτων, και κατά συνέπεια στην πτώση της εμπορικής αξίας των εκάστοτε ακινήτων.

Για τα logistics καταγράφεται εδώ και καιρό ζήτηση, κυρίως μεγάλων χώρων, μιας και αλλάζει η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών.

Προτιμούν την αγορά μέσω διαδικτύου. Λόγω κορονoϊού θα εντατικο- ποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστη- μα το ηλεκτρονικό εμπόριο και θα επιταχυνθεί η περαιτέρω άνθηση και ωρίμανση του.

Προφανώς, αυτό θα οδηγήσει σε νέες μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις – επενδύσεις σε logistics, καθότι τα διαθέσιμα ακίνητα δεν πληρού τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Inside Airbnb, τον Οκτώβριο του 2019, υπήρχαν στην περιοχή της Αθήνας 11.214 διαθέσιμα, προς βραχυχρόνια μίσθωση, διαμερίσματα.

Σήμερα, τοποθετούνται σε 9.000, έχοντας μέσα σε μερικούς μήνες υποχωρήσει κατά περισσότερο από 2.000. 

H μεταβολή αποδίδεται συνδυαστικά στην καθίζηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας και τη σημαντική, προ κορονoϊού, λόγω υπερπροσφοράς, συρρίκνωσης των αποδόσεων του Airbnb.

Αυτός είναι ένας επιπλέον πολύ σημαντικός λόγος που θα επηρεάσει την αγορά ενοικίασης ακινήτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.