Η βιομηχανία της μόδας αντιμετωπίζει την καταστροφή από τον Covid-19

Ο τομέας πολυτελείας αντιμετωπίζει ένα καταστροφικό πρώτο εξάμηνο το 2020 – πιθανόν το χειρότερο στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με την εταιρεία επενδύσεων Bernstein.

Οι εταιρείες αναζητούν δίχτυ ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση, από την κυβερνητική υποστήριξη έκτακτης ανάγκης έως την επιλογή ιδιωτικής συμμετοχής.

Η ιταλική βιομηχανία πολυτέλειας έχει παραλύσει μετά την πλήρη απαγόρευση και τα εργοστάσια υπολειτουργούν η είναι κλειστά.

Τα brands, οι retailers και οι κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο έχουν μετατοπιστεί από το μέτρημα των ζημιών σε έναν αγώνα για να παραμείνουν στη ζωή.

Οι Αμερικανοί retailers περιμένουν να δουν. πως το πακέτο ανακούφισης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία, η οποία αναμένεται να πληγεί σκληρά από την ταχέως μεταβαλλόμενη πανδημία του κοροναιού.

Οποιαδήποτε αισιοδοξία σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες στην Κίνα και άλλα έθνη της Ασίας-Ειρηνικού παραμένει περιορισμένη και προσωρινή.

Προοπτική καταστροφική για τον τομέα της πολυτέλειας καθώς τα ιταλικά εργοστάσια κλείνουν. Οι πολυτελείς μάρκες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα φυσικά καταστήματα, έχουν δει τις πωλήσεις να πέφτουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εταιρεία επενδύσεων Bernstein δήλωσε στις 18 Μαρτίου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 “πιθανότατα θα είναι το χειρότερο στην ιστορία της σύγχρονης βιομηχανίας ειδών πολυτελείας”.

Το σημείωμα Bernstein προς τους επενδυτές πρόσθεσε: “Το σενάριο αυτό είναι χειρότερο από το 2008, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αντιστάθμιση – εκτός από πιθανότατα μια “παρηγοριά” πωλήσεων από το διαδίκτυο”.

Τα καταστήματα μόδας και πολυτελείας σε ολόκληρη τη Δύση κλείνουν είτε εκούσια από την ανησυχία των εργαζομένων και των αγοραστών είτε υποχρεωτικά με εντολή της κυβέρνησης.

Ένα τυπικό παράδειγμα: οι πωλήσεις της Burberry, η οποία έχει κλείσει το 40% των καταστημάτων της παγκοσμίως, μειώνονται από 40% έως 50% από τις 24 Ιανουαρίου.

Ενώ η πιθανότητα αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου στη Δύση προσφέρει ελπίδα σε πολλές μάρκες, ο τομέας του διαδικτύου δεν είναι ανοσοποιημένος από την επιβράδυνση – και οι γραμμές τροφοδοσίας εξαντλούνται.

Η κατασκευή πολυτελών ειδών έχει πλέον σταματήσει εντελώς στην Ιταλία. Όλα τα μη βασικά εργοστάσια διατάχθηκαν να κλείσουν στις 21 Μαρτίου αργά το βράδυ από τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte.

Σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού “γρήγορης” μόδας αντιμετωπίζουν την καταστροφή, καθώς οι retailers βιάζονται να ακυρώσουν τις παραγγελίες.

Eκτιμώμενες παραγγελίες αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν ακυρωθεί μόνο στο Μπαγκλαντές την περασμένη εβδομάδα.

Καμία εταιρεία στον τομέα της μόδας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την πανδημία του κορονοϊού, με τους retailers στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να προβλέπουν μια περαιτέρω κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών τις επόμενες εβδομάδες.

Η Κίνα επιδιώκει να επανέλθει στο φυσιολογικό, αλλά μια κρίση ρευστότητας αναδύεται.

Τα πολυτελή σήματα ελπίζουν ότι η αναβίωση των πωλήσεων στην Κίνα μπορεί να αντισταθμίσει την καταστροφική εικόνα στη Δύση.

Πολλά καταστήματα άνοιξαν εκ νέου και τα εμπορικά σήματα προσπαθούν επίσης να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες του WeChat για να επεκτείνουν τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Οι συναλλαγές μέσω διαδικτυακών καναλιών αγορών φαίνεται να επέστρεψαν σε κανονικά επίπεδα.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί κινεζικοί λιανοπωλητές θα αντιμετωπίσουν κρίση ρευστότητας εάν οι πωλήσεις δεν ανακάμψουν γρήγορα, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μειώθηκαν 20,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας.

Στο Χονγκ Κονγκ η αγορά second-hand πολυτελών ειδών πολυτελείας είναι ακμάζουσα.

Η υποστήριξη στον τομέα της υγείας αποτελεί την νέα προτεραιότητα. Ενώ ο κλάδος των πολυτελών ειδών αναδιαμορφώνεται για να αντιμετωπίσει ένα αβέβαιο μέλλον, οι επιχειρήσεις ενισχύουν την υποστήριξή τους για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η ιταλική εταιρεία Moncler κατεάβαλλε 10 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νοσοκομείου με 400 μονάδες εντατικής θεραπείας στο Μιλάνο.

Οι Miroglio, Giglio και Ermanno Scervino είναι μεταξύ των ιταλικών εταιρειών που αγοράζουν ή παράγουν μάσκες προσώπου.

Η γαλλική εταιρεία πολυτελείας Kering εισάγει τρία εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα για διανομή στις γαλλικές υγειονομικές αρχές.

Στις ΗΠΑ, εννέα εταιρείες συνεργάζονται σε μια προσπάθεια υψηλής προτεραιότητας για να κάνουν μάσκες προσώπου, με στόχο 10 εκατομμύρια την εβδομάδα μέσα σε ένα μήνα.

Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για όλες τις εταιρείες μόδας πολυτελείας και θα διαπιστώσουμε πως θα αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλήσεις.

SHARE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here