21 Ιαν 2025
READING

Θα μπορούσε ο σουηδικός τρόπος ζωής να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορονοϊού;

4 MIN READ

Θα μπορούσε ο σουηδικός τρόπος ζωής να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορονοϊού;

Θα μπορούσε ο σουηδικός τρόπος ζωής να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορονοϊού;

Οι Σουηδοί ζουν μόνοι τους, ακολουθώντας τους κανόνες και υποστηρίζοντας την καινοτομία. Πόσο θα βοηθήσουν αυτά τα κοινωνικά πρότυπα κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού;

Είναι αρκετά καλοί στο να μένουν σπίτι μόνοι τους και δεν είναι πολύ κοινωνικοί σε σχέση με άλλους πολιτισμούς.

Περισσότερο από το 50% όλων των σουηδικών κατοικιών αποτελείται από έναν κάτοικο, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Η πιο συνηθισμένη ηλικία για τους Σουηδούς να φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους είναι μεταξύ 18 και 19 ετών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ των 26.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα πρότυπα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της εξάπλωσης του κορονοϊού σε αντίθεση με άλλες χώρες μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ισπανία, που είναι πολύ πιο κοινό για τις μεγάλες οικογένειες να συγκεντρωθούν κάτω από μία στέγη.

Όταν υπάρχει ένα νοικοκυριό με αρκετές γενιές, φυσικά θα υπάρχει αντίστοιχα μια γρήγορη εξάπλωση.Το γεγονός ότι πολλοί μεμονωμένοι άνθρωποι ζουν στη Στοκχόλμη και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Σουηδίας θα μπορούσε να επιβραδύνει το ρυθμό λίγο.

Επίσης ο τρόπος με τον οποίο πολλοί Σουηδοί συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται εκτός δημόσιων χώρων: είναι φυσικό να αποφεύγουν να κάθονται κοντά σε άλλους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ασυνήθιστο να ξεκινήσουν συζητήσεις με ξένους σε καταστήματα ή καφέ είναι ένα επιπλέον θετικό.

Όσο για την κοινωνική απομάκρυνση, οι Σουηδοί το έχουν ήδη αυτό και φυσικά δίνουν ο ένας τον άλλον πολύ φυσικό χώρο πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι Σουηδοί επίσης παραμένουν στο σπίτι με την παραμικρή ύπαρξη πονοκεφάλου.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι εργοδότες τείνουν να ενθαρρύνουν το προσωπικό να αποχωρήσει αν έχουν βήχα ή κρυολογήματα για να αποφευχθεί η διάδοση ασθενειών στις επιχειρήσεις, ενώ η Σουηδία προσφέρει γενναιόδωρες αμοιβές σε σύγκριση με πολλές χώρες.

Οι επίσημες προσπάθειες της Σουηδίας για την αντιμετώπιση του κορωναϊού είναι αμφιλεγόμενες. Σε αντίθεση με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, η οποία σήμερα έχει παρόμοιο αριθμό θανάτων, οι δημόσιες αρχές αποφεύγουν αυστηρότερα μέτρα και ακολουθώντας μια στρατηγική που αποσκοπεί στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού με ήρεμο και ελεγχόμενο τρόπο, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην προστασία ευάλωτων ομάδων.

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία για μαθητές κάτω των 16 ετών παραμένουν ανοιχτά καθώς και τα περισσότερα καταστήματα.

Οι παμπ και τα εστιατόρια λειτουργούν κανονικά ακόμα και προσφέρουν εξυπηρέτηση μέσα στα καταστήματα αλλά και takeaway, παρόλο που έχουν κληθεί να σταματήσουν να εξυπηρετούν πελάτες μέσα στα καταστήματα και έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις για πάνω από 50 άτομα.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις συμβουλές των αρχών και να αναλάβουν την ευθύνη τους για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Αυτό περιλαμβάνει την εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατόν, ειδικά στην πρωτεύουσα, αυτο-απομόνωση αν είναι κάποιος άρρωστος ή πάνω από 70, και αποφεύγοντας όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Η ιστορία θα δείξει για το κατά πόσο οι πολιτικές της Σουηδίας είναι σωστές και θα κρατήσουν την εξάπλωση της πανδημίας σε ανεκτά επίπεδα.

Αλλά όταν πρόκειται για καθημερινές προσπάθειες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, οι εργασιακές πρακτικές των Σουηδών και το πάθος για την τεχνολογία είναι δύο κανόνες που ήδη λειτουργούν καλά κατά την κρίση της κορώνας.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Σουηδών εργάζονται ήδη στο διαδίκτυο από το σπίτι τους τουλάχιστον κάποιες φορές.

Το σκανδιναβικό κράτος διαθέτει μία από τις πλέον προηγμένες ψηφιακές οικονομίες στην ΕΕ και ένα ισχυρό υπόβαθρο καινοτομίας.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Σουηδών εργάζονται ήδη στο διαδίκτυο από το σπίτι τους τουλάχιστον μερικές φορές, με περίπου το ένα τρίτο να το κάνουν καθημερινά ή εβδομαδιαία, σύμφωνα με το The Swedish Internet Foundation.

Οι γρήγορες και ευρέως διαδεδομένες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και εταιρικές πολιτικές υποστηρίζουν την ευέλικτη και απομακρυσμένη εργασία ως μέρος ενός πιο ισορροπημένου και ισότιμου τρόπου ζωής.

Κανένας εργοδότης δεν έχει πρόβλημα αν ένας γονέας φύγει νωρίτερα το απόγευμα για να πάρει ένα παιδί από το βρεφονηπιακό σταθμό. Έχουν εμπιστοσύνη ότι θα καλύψει το φόρτο εργασίας του αργότερα.

Όλες αυτές οι διαφορετικές κοινωνικές συμπεριφορές δημιουργούν ένα εντελώς μοναδικό τρόπο ζωής που δεν μπορεί να συγκριθεί με κουλτούρες στην Νότια Ευρώπη.

Η πορεία στο επόμενο στο διάστημα θα δείξει εάν η επιλογή που έχει κάνει η Σουηδία ήταν η κατάλληλη η θα είναι μια απόφαση που θα μετανιώσει με οδυνηρά αποτελέσματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.