Η ανεργία στην Αμερική θα κάνει ρεκόρ

Tην Δευτέρα, τρεις ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε σε νόμο το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ιστορία των ΗΠΑύψους 2 τρισ. δολαρίων, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανικής, όπως οι Kohl’s Corp., Macy’s και Gap, προστέθηκαν στον ήδη μακροσκελή κατάλογο των εταιρειών λιανική που έθεσαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους, αναστέλλοντας την καταβολή μισθών και διατηρώντας κάποια επιδόματα.

Με την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού να είναι μόνο στην αρχή, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στις ΗΠΑ υπερβαίνει τους 500.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Το πακέτο μέτρων στήριξης της κυβέρνησης Τραμπ προσφέρει φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζομένους που δεν μπορούν να πάνε στις δουλεές τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και των κλειστών καταστημάτων.

Παρότι αρκετές επιχειρήσεις επέλεξαν να μην το κάνουν, αρκετές συνεχίζουν να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας στους υπαλλήλους τους. Το πακέτο αύξησε το επίδομα ανεργίας στα 600 δολάρια την εβδομάδα και είναι διαθέσιμο για τους εργαζομένους σε παύση.

Το «κύμα» δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή ακόμη και να απολυθούν, καθώς οι αλυσίδες λιανικής υφίστανται πλήγμα από τα κατεβασμένα ρολά των καταστημάτων ανά την αμερικανική επικράτεια, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες σε σχεδόν 50.000 περιοχές.

Πολλοί από αυτούς τους εργαζομένους ανήκουν στα κατώτατα εισοδηματικά στρώματα.

Σχεδόν 16 εκατομμύρια απασχολούνται στη βιομηχανία λιανικής και σε καταστήματα διαφόρων ειδών, από πρατήρια βενζίνης μέχρι μπουτίκ ρούχων, όπως δείχνουν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Περίπου 5 εκατ. εξ αυτών είναι πωλητές καταστήματος, με μέσες αποδοχές 24.000 δολάρια το χρόνο ή 11,70 δολάρια την ώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here