24 Απρ 2024
READING

Στην Ολλανδία η βιομηχανία λουλουδιών μαραίνεται λόγω του κορωνοϊού

2 MIN READ

Στην Ολλανδία η βιομηχανία λουλουδιών μαραίνεται λόγω του κορωνοϊού

Στην Ολλανδία η βιομηχανία λουλουδιών μαραίνεται λόγω του κορωνοϊού

Η ανθοκομική βιομηχανία στην Ολλανδία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Οι ανθοκόμοι διατηρούν όσα αποθέματα μπορούν, αλλά η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς η πλειοψηφία της φετινής σοδειάς δεν θα μπορέσει να πουληθεί.

Οι απώλειες είναι τεράστιες στον χώρο της ανθοκομίας παγκοσμίως. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο το 30% του κανονικού κύκλου εργασιών και αυτή η εποχή ήταν η καλύτερη περίοδος της χρονιάς σε ετήσια βάση.

Συνολικά, το 35% της παγκόσμιας εξαγωγής λουλουδιών και φυτών, αξίας 6,2 δισ. ευρώ ετησίως, προέρχεται από Ολλανδούς καλλιεργητές αλλά και από αγροκτήματα της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Οι Ολλανδοί καλλιεργητές δηλώνουν ότι τα προβλήματα οξύνθηκαν στις 13 Μαρτίου, καθώς οι ακυρώσεις πτήσεων και οι απαγορεύσεις των δημόσιων συγκεντρώσεων σε πολλές χώρες σήμαιναν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των λουλουδιών κατά τη δημοπρασία τους εκείνη την ημέρα δεν είχε πωληθεί και κυριολεκτικά τα λουλούδια καταστράφηκαν.

Αρκετοί Ολλανδοί καλλιεργητές τουλίπας έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για να απαλλαγούν από το απόθεμα, οργανώνοντας πωλήσεις με μειωμένες τιμές ή πραγματοποιώντας αποστολή λουλουδιών σε νοσοκομεία για να ευαισθητοποιήσουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς.

Αλλά αυτές είναι τοπικές λύσεις, καθώς το 85% των ολλανδικών λουλουδιών, κυρίως τουλίπες, εξάγεται.  

Ο Ολλανδικός Οργανισμός Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών (LTO) εκτιμά τις ζημίες σε ολόκληρη την ολλανδική γεωργική βιομηχανία στα 5 δισ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.