23 Δεκ 2024
READING

Ο κορονοιός θα μειώσει κατά 30% τα αεροπορικά ταξίδια το 2020

3 MIN READ

Ο κορονοιός θα μειώσει κατά 30% τα αεροπορικά ταξίδια το 2020

Ο κορονοιός θα μειώσει κατά 30% τα αεροπορικά ταξίδια το 2020

Το πρακτορείο S&P Global Ratings δηλώνει ότι η πανδημία του κορονοιού θα έχει πρωτοφανή αντίκτυπο στα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια, προβλέποντας μείωση των παγκόσμιων επιβατών πάνω από 30% το 2020.

Προειδοποιεί επίσης ότι η ανάκαμψη από την πανδημία φαίνεται να είναι μια πιο δύσκολη περίπτωση από ότι στην περίπτωση προηγούμενων ιών.

Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον λάβει ακραία μέτρα για να περιορίσουν τα ταξίδια.Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη κινείται έντονα χαμηλότερα σε ένα πλαίσιο ασταθών αγορών και αυξανόμενου πιστωτικού άγχους.

Οι αεροπορικές εταιρείες διεθνώς ζητούν από τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν τα πακέτα διάσωσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς εκτιμούν ότι οι απώλειες εσόδων που θα καταγράψουν το 2020 λόγω κορονοϊού θα ξεπεράσουν τα 250 δισ. δολάρια.

Οι αεροπορικές διεθνώς έχουν καθηλώσει στο έδαφος την πλειονότητα των αεροπλάνων τους προκειμένου διατηρήσουν τα μετρητά τους, εν μέσω των αυξανόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών που αποσκοπούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να επέλθει τεράστια πίεση στη ρευστότητα τους, ενώ σχεδόν μισές από τις εταιρείες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας τις επόμενες εβδομάδες αν δεν γίνει κάτι για τη στήριξη της βιομηχανίας, επισημαίνει η IATA.

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των αεροδρομίων – αν και πιο ανθεκτικές από αυτές των αεροπορικών εταιρειών – ενδέχεται να υποστούν σημαντική πίεση και προβλέπεται ότι το 2022-2023 είναι το πιο πιθανό χρονικό πλαίσιο για μια πλήρη ανάκαμψη.

Αυτό οφείλεται στην τεράστια πτώση του αριθμού των επιβατών – που εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 30% το 2020 (από το 2019), αλλά πιθανώς κατά μέσο όρο 80% στην περίοδο αιχμής των επόμενων τριών μηνών.

Ενώ τα αεροδρόμια έχουν διαφορετικές ροές εισοδήματος, η πτώση των επιβατών θα επηρεάσει αναμφισβήτητα τα εμπορικά έσοδα ή μπορεί να οδηγήσει σε κάποια στήριξη των retailers από τους φορείς εκμετάλλευσης των αερολιμένων μέσω διαπραγματεύσεων.

Ενώ οι συμβάσεις πολλών αεροδρομίων με τους μισθωτές τους έχουν ελάχιστες εγγυήσεις για τα έσοδα που κανονικά θα παρέχουν προστασία, στην παρούσα κατάσταση, τα αεροδρόμια είναι πιθανό να λάβουν υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους που έχουν πληγεί από την πανδημία και να προσαρμόσουν τους όρους πληρωμής που ισχύουν για αυτούς.

Για παράδειγμα, το αεροδρόμιο του Παρισιού αναστέλλει τα τέλη στάθμευσης για τα αεροσκάφη που ακινητοποιούνται στις πλατφόρμες του λόγω της κρίσης.

Τα έξοδα μίσθωσης και χρηματοδοτικής μίσθωσης για χώρους που βρίσκονται στα κλειστά τερματικά δεν θα οφείλονται για την περίοδο κλεισίματος αυτών των τερματικών σταθμών.

Υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η πανδημία θα κορυφωθεί. Οι συνέπειες για την οικονομία και τα αεροπορικά ταξίδια θα μπορούσαν βεβαίως να παραμείνουν πολύ πέρα ​​από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, τα κρούσματα σε προηγούμενες νόσους έχουν κορυφωθεί μετά από ένα έως τρεις μήνες και έχουν ανακτηθεί σε προ-επιδημίας επίπεδα σε έξι έως επτά μήνες.

Επειδή ο κορωνοϊός είναι πιο δύσκολο να περιοριστεί, δεδομένης της βραδύτερης ανάπτυξης των συμπτωμάτων και του κινδύνου μετάδοσης, αναμένεται μια μεγαλύτερη διαδρομή προς την αποκατάσταση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.