25 Απρ 2024
READING

Οι ιδιοκτήτες Airbnb ακινήτων έχουν τεράστιο πρόβλημα

3 MIN READ

Οι ιδιοκτήτες Airbnb ακινήτων έχουν τεράστιο πρόβλημα

Οι ιδιοκτήτες Airbnb ακινήτων έχουν τεράστιο πρόβλημα

Θα μπορούσε να ονομαστεί και η “πτώση” του Airbnb.Στα φόρουμ και στις ομάδες του Facebook, στα βίντεο του YouTube οι οικοδεσπότες Airbnb, οι οποίοι έχουν πολλά ακίνητα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες καθώς η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία καταρρέει εξαιτίας της πανδημίας των κοροναϊών.

Καθώς οι κρατήσεις Airbnb εξαφανίζονται, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κινητοποιούνται για να βρουν μακροχρόνιους ενοικιαστές για τα ακίνητά τους, πλημμυρίζοντας ιστοσελίδες ενοικίασης με επιπλωμένα διαμερίσματα συνήθως στο κέντρο ορισμένων από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου.

Στο Λονδίνο, όπου περίπου 48.800 ολόκληρα σπίτια είναι εισηγμένα στο Airbnb, ο δικτυακός τόπος Rightmove για το real estate σημείωσε αύξηση 45% σε ετήσια βάση σε νέες αγγελίες μακροχρόνιας ενοικίασης στην πλατφόρμα του για την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου.

Πολλά από αυτά τα ακίνητα συγκεντρώνονται γύρω από τα τουριστικά hotspots του Λονδίνου, όπου επιπλωμένα διαμερίσματα τις τελευταίες ημέρες είναι αρκετά χαμηλότερα από την αγοραία τιμή.

Υπάρχει μια παρόμοια εικόνα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Bath, το οποίο έχει πάνω από 1.700 καταχωρήσεις Airbnb, η Rightmove έχει σημειώσει αύξηση 78% σε ετήσια βάση σε νέες αγγελίες ενοικίασης.

Στο Εδιμβούργο, οι νέες ενοικιάσεις αυξήθηκαν κατά 62%. Στο Μπράιτον, το ποσοστό αυτό ήταν 55%.

Σε όλο το Λονδίνο, η αγορά ακινήτων είναι γεμάτη με καταχωρήσεις που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ενοικιάσεων Airbnb.

Για τη βραχυπρόθεσμη βιομηχανία ενοικίασης, η κατάρρευση του Airbnb αποτελεί καταστροφή.

Σε απάντηση στην πανδημία του κορονοιού, η Airbnb άλλαξε την πολιτική της και επιτρέπει στους επισκέπτες να ακυρώσουν, χωρίς ποινή, οποιαδήποτε κράτηση που έγινε στην πλατφόρμα από τις 14 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου.

Ως αποτέλεσμα σε πόλεις όπως το Λονδίνο – ξαφνικά δεν υπάρχουν καθόλου επισκέπτες.

Για τους κατοίκους των πόλεων όπου η Airbnb έχει υπερβολική παρουσία στην αγορά ακινήτων – εκτιμάται ότι ένα από τα 50 ακίνητα στο Λονδίνο, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.

Δεν είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η κατάρρευση των ενοικιάσεων Airbnb δημιούργησε ένα ξαφνικό κύμα μακροπρόθεσμων καταχωρήσεων μίσθωσης.

Στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία, ορισμένα ακίνητα εμφανίζονται σχεδόν 30% χαμηλότερα από την αγοραία τιμή, ενώ εκατοντάδες νέες αγγελίες εμφανίζονται στη Μαδρίτη τις τελευταίες ημέρες.

Μια παρόμοια αύξηση μακροπρόθεσμης ενοικίασης εντοπίστηκε στην ιρλανδική πρωτεύουσα, στο Δουβλίνο.

Αλλά και στην Ελλάδα η κατάσταση είναι παρόμοια με 95% το ποσοστό των ακυρώσεων σε κρατήσεις για τον Απρίλιο, ενώ ιδιοκτήτες δέχονται μηνύματα για ακυρώσεις ακόμη και κρατήσεων της εποχής Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς.

Η αγορά είναι ήδη “ανύπαρκτη” και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δέχονται μόνο ακυρώσεις και όχι κρατήσεις.

Μπορεί οι ακυρώσεις για τα επόμενα Χριστούγεννα να είναι ακόμη σε μικρό αριθμό όμως δείχνουν την τάση που υπάρχει.

Για τον Μάιο και Ιούνιο τα ποσοστά που ξεπερνούν το 70%, δημιουργώντας πλέον τεράστια ανησυχία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν τα σπίτια τους σε βραχυχρόνιες πλατφόρμες.

Η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει πλήρως την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων χωρίς να είναι ακόμη ορατός ο χρόνος αλλά ακόμη και η προοπτική ανάκαμψης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.