Χειραψίες και αγκαλιές είναι το νέο ταμπού για τους διαφημιστές χάρη στον κορονοϊό

Το 1982, το “Hugs not Drugs” σχεδιάστηκε για μια μεγάλη εκστρατεία για τον περιορισμό της τοξικομανίας των νέων.

Αλλά σήμερα, “η αγκαλιά είναι τα νέα ναρκωτικά”.

Είναι εποχή κορονοϊού και “οι στενές επαφές προκαλούν ανησυχία τώρα”, δήλωσε ο Roger Camp, επικεφαλής δημιουργικός της Havas Worldwide.

“Θα μπορούσε να γίνει σαν να βλέπετε κάποιον να καπνίζει ένα τσιγάρο σε μια διαφήμιση”.

Την Τρίτη, η Morning Consult δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης στις 20-22 Μαρτίου με τίτλο “Πώς η ανθρώπινη αλληλεπίδραση στις διαφημίσεις επηρεάζει την αγορά”.

Τα ευρήματα ήταν είτε απογοητευτικά για την ανθρώπινη επαφή, είτε πολύ ενθαρρυντικά αν η προτεραιότητα είναι η διάσωση με τη μορφή κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το 55% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης δήλωσε ότι το “People Hugging” θα ήταν ακατάλληλο σε μια διαφήμιση και το 58% δήλωσε ότι είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διαφήμιση.

57% δήλωσαν ότι το “People Shaking Hands” ήταν ακατάλληλο και το 57% δήλωσε ότι αν εμφανιστεί σε μια διαφήμιση, θα ήταν λιγότερο πιθανό να αγοράσει το προϊόν.

Το 30% δήλωσε ότι “Άτομα που βρίσκονται σε λιγότερη απόσταση από τα 2 μέτρα” είναι ακατάλληλο μήνυμα και το 47% θα ήταν λιγότερο πιθανό να κάνει μια αγορά εξαιτίας αυτού.

Αυτή η νέα δημόσιος προσέγγιση έχει δραματικές επιπτώσεις για τους διαφημιστές. Οι πελάτες της Havas Worldwide συμπεριλαμβάνουν τον Παπά Ιωάννη, Old Navy, και τους Sacramento Kings και η εταιρεία δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει όλες τις σκηνές που δείχνουν χέρια – συμπεριλαμβανομένων των χεριών με γάντια.

Τα εμπορικά σήματα αλκοόλ προσπαθούν επίσης να βρουν τρόπους για να εμπορευθούν τα προϊόντα τους χωρίς να τα δείχνουν σε κοντινές ανθρώπινες επαφές.

Ορισμένες εταιρείες αναγκάστηκαν να αποσύρουν διαφημίσεις μετά από αντιπαράθεση για υπερβολική ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Η Hershey’s απέσυρε επίσης μια διαφήμιση από τη σειρά “Heartwarming the World”, στην οποία συμμετείχε ένας άνδρας 94 ετών που δίνει σε παιδιά σοκολάτες με το χέρι και στην συνέχεια αγκαλιάζει ένα άλλο άτομο.

Προφανώς και όλες οι ελληνικές διαφημιστικές εταιρείες πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την νέα προσέγγιση για την κοντινή ανθρώπινη επαφή σε μια εποχή που η απόσταση είναι ο κανόνας.