01 Νοέ 2024
READING

Οι Δανοί και ο ΣΕΒ

4 MIN READ

Οι Δανοί και ο ΣΕΒ

Οι Δανοί και ο ΣΕΒ

Την ώρα που οι ηγέτες των πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη αναζητούν απεγνωσμένα τα κατάλληλα μέτρα για τη διάσωση των οικονομιών τους από την πανδημία του νέου κορονοϊού, η κυβέρνηση της Δανίας με μόλις 5,7 εκατομμύρια κατοίκους αποφάσισε να βάλει πραγματικά βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πως πρόκειται να καλύψει μεταξύ πολλών άλλων το 75% των μισθών των εργαζόμενων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την αποφυγή των μαζικών απολύσεων.

Για να μπορέσουν οι κυβερνώντες της Δανίας να τηρήσουν το σύνολο των δεσμεύσεών τους, θα πρέπει κατά τους επόμενους τρεις – τέσσερις μήνες μήνες να δαπανήσουν συνολικά ποσό που αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο 13% του ΑΕΠ της χώρας.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την κάλυψη του 75% των μισθών, καταβάλλοντας έως και 3.000 ευρώ τον μήνα (και επιτρέποντας έτσι σε όσους κερδίζουν έως 48.000 ευρώ τον χρόνο να διατηρήσουν άθικτα τα εισοδήματά τους) με την προϋπόθεση να μην γίνουν απολύσεις.

Μέσω του εν λόγω μέτρου η Δανία επιθυμεί οι εταιρείες να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τους εργαζομένους τους θεωρώντας πως στη συνέχεια θα δυσκολευτούν περισσότερο να ανακάμψουν εάν θα πρέπει να δαπανήσουν χρόνο για να επαναπροσλάβουν απολυμένους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση της Δανίας επιδιώκει να αποφύγει τις μαζικές απολύσεις, θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τροχοπέδη στη συνέχεια για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Οσον αφορά το κόστος, είναι 287 δισεκατομμύρια κορόνες Δανίας, περί τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν διστάζουν να δαπανήσουν οι Δανοί με σκοπό να αποφύγουν τα χειρότερα.

Εχοντας διδαχτεί από την κρίση του 2008, όταν η τότε κυβέρνηση της Δανίας ανησυχούσε μόνον για το δημόσιο χρέος, περιορίζοντας σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά στη συνέχεια η ανεργία, αυτήν τη φορά οι Δανοί, έχοντας ένα τεράστιο πλεόνασμα και αρνητικό επιτόκιο δανεισμού, αποφάσισαν θα αντιδράσουν με τον πλέον γενναιόδωρο τρόπο.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο ΣΕΒ ζητάει να δοθούν άμεσα και χωρίς κριτήρια οι πόροι σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Να γίνουν ακόμη και σπατάλες στην διάθεση των πόρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού ζητά ο ΣΕΒ, προκειμένου να διασφαλισθεί η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Εκτιμά δε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση πιθανώς να χρειαστεί να συμπληρωθούν με νέα, σε περίπτωση που η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού δεν περιοριστεί μέσα στον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα ο ΣΕΒ προτείνει με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων «Να διοχετευθούν οι πόροι άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενδεχομένως και ανεξαρτήτως κριτηρίων αναγκαιότητας και σκοπιμότητας, σε όλους τους εργαζομένους και επιχειρήσεις».

«Αυτή η επιλογή, προσθέτει, δημιουργεί τον κίνδυνο της σπατάλης για κάποιους από τους έκτακτους πόρους, που θα διοχετευθούν στην οικονομία, όμως υπό τις τρέχουσες συνθήκες μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στο όφελος που θα προκύψει από την ταχεία ένεση ρευστότητας στην οικονομία, η οποία συρρικνώνεται ταχύτατα λόγω των έκτακτων συνθηκών της κρίσης.

Η απελευθέρωση των πόρων πρέπει να γίνει αξιοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα, παρακάμπτοντας τις δαιδαλώδεις διαδικασίες αιτήσεων, υποβολής δικαιολογητικών κ.ο.κ., δεδομένου ότι λόγω της άμεσης ανάγκης για τη διοχέτευση πόρων στην οικονομία, εξαντλητικές διαδικασίες πιστωτικών κριτηρίων, χειρουργικής ακριβείας παρεμβάσεις κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ή κριτήρια προσβασιμότητας, τα οποία είναι δύσκολο να αξιολογηθούν ταχέως αν συντρέχουν ή όχι, θα καταστήσουν τα μέτρα ατελέσφορα».

Ο ΣΕΒ καλεί επίσης την κυβέρνηση να διερευνήσει την δυνατότητα να δανειστεί στις διεθνείς αγορές, τώρα που μπορεί να αξιοποιήσει και το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους Euro12 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και, ταυτόχρονα, να κάνει χρήση, σε συμφωνία με τους εταίρους, μέρους του αποθέματος ασφαλείας, που διαθέτει (άνω των Euro30 δισ., πόροι που χτίστηκαν με τα πρωτογενή πλεονάσματα και με προσφυγή σε εξωτερικό δανεισμό, για να στηρίξουν την έξοδο της χώρας στις αγορές), για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου 2020, ότι αν τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του κορονοϊού διαρκέσουν τρεις μήνες η ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να φτάσει στο -5% το 2020.

«Εχουμε μια οικονομική κρίση που δεν έχει σχέση με την προηγούμενη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση και ύφεση του 2008-9, που απαιτεί, όμως, μαζική κρατική παρέμβαση για περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Αργά ή γρήγορα, η κανονικότητα θα επανέλθει. Όταν αυτό συμβεί, προέχει οι απώλειες ανθρώπινης ζωής να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό, ενώ παράλληλα να μην έχουν χαθεί παρά όσο το δυνατό λιγότερες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις» αναφέρει ο ΣΕΒ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.