25 Απρ 2024
READING

Αποκαλυπτική έρευνα της Edelman για τον κορονοιό και τις αμφιβολίες για την πληροφόρηση

3 MIN READ

Αποκαλυπτική έρευνα της Edelman για τον κορονοιό και τις αμφιβολίες για την πληροφόρηση

Αποκαλυπτική έρευνα της Edelman για τον κορονοιό και τις αμφιβολίες για την πληροφόρηση

Η Edelman διεξήγαγε την μελέτη Trust Barometer σε 10 χώρες στις 6-10 Μαρτίου και συγκεκριμένα στις Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Παρατηρήθηκε ότι μεγάλες ομάδες ανθρώπων αγνόησαν τις κρίσιμες οδηγίες για την υγεία, εν μέρει επειδή αμφέβαλλαν για την ακρίβεια των διαθέσιμων πληροφοριών ή επειδή βασίζονταν στην παραπληροφόρηση.

Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί άνθρωποι είχαν αμφιβολίες και όλες τις συνέπειες της χαμηλής εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης.

Εδώ είναι τα βασικά ευρήματα από τη μελέτη Trust Barometer:

  • Το 82% εμπιστεύεται τον γιατρό του.
  • Το 63% εμπιστεύεται κάποιον φίλο του.
  • Το 74% των πολιτών θεωρεί ότι ένα μεγάλο μέρος της πληροφόρησης έχει πολλά fake news.
  • Το 58% θεωρεί ότι η κρίση παρουσιάζεται πιο σοβαρά απ’ ό,τι είναι λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτό εξηγεί σε αρκετό βαθμό την ανυπακοή στα μέτρα απομόνωσης.
  • Οι 7 στους 10 αναζητούν καθημερινή πληροφόρηση, ενώ το 33% τσεκάρει πολλές φορές μέσα στη μέρα για να δει τι «παίζει».
  • Το 64% ψάχνει πληροφόρηση σε μεγάλα ή γνωστά μέσα, ενώ μόνο το 38% αρκείται σε αυτό που βρίσκει στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Δηλαδή παρατηρούμε ότι ενώ το κοινό προτιμά να ενημερώνεται από ειδικούς, όταν αναζητά επιπλέον έγκυρη ενημέρωση καταφεύγει σε μέσα που γνωρίζει.
  •  Η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε πρωτοβουλίες των εταιρειών είναι η μισή από αυτήν που κερδίζουν οι κινήσεις των κυβερνήσεων κι αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο κορωνοϊός θα είναι η αιτία για να ζητηθεί από το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη σε αρκετά θέματα της δημόσιας ζωής.
  • Είναι σημαντικό ότι οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται ούτε την κυβέρνηση αν λειτουργεί μόνη της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις, αν πάρουν πρωτοβουλίες χωρίς την ομπρέλα του κράτους. Προτιμούν τον συνδυασμό κυβέρνησης και επιχείρησης, καθώς θεωρούν ότι ούτε η μία ούτε η άλλη μπορεί να τα καταφέρει μόνη της.  
  • Η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε πρωτοβουλίες των εταιρειών είναι η μισή από αυτήν που κερδίζουν οι κινήσεις των κυβερνήσεων κι αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο κορωνοϊός θα είναι η αιτία για να ζητηθεί από το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη σε αρκετά θέματα της δημόσιας ζωής.
  • Τώρα μάλιστα που το κράτος θα κληθεί να διασώσει αρκετές ιδιωτικές εταιρείες με τα λεφτά των φορολογουμένων, από αεροπορικές μέχρι (ξανά) αυτοκινητοβιομηχανίες, η συζήτηση αυτή θα παραμείνει «καυτή».
  • Παρ’ όλα αυτά, τα 10.000 άτομα που έλαβαν μέρος σε αυτή την έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 78% ότι περιμένουν από τις εταιρείες να προστατεύσουν τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες.
  • Tα πιο σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό είναι: πώς διαδίδεται ο κορωνοϊός, οι τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, πού μπορεί κανείς να κάνει το τεστ, πώς προχωράει το θέμα του εμβολίου, πόσο ασφαλές είναι να ταξιδέψει, τα τελευταία στατιστικά για τον ιό, τι πρέπει να κάνει για να προετοιμαστεί, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.