27 Δεκ 2024
READING

Ταξίδια, διασκέδαση ,αγορές σταμάτησαν και ίσως μετά από αυτό να αλλάξουν και οι ζωές μας

7 MIN READ

Ταξίδια, διασκέδαση ,αγορές σταμάτησαν και ίσως μετά από αυτό να αλλάξουν και οι ζωές μας

Ταξίδια, διασκέδαση ,αγορές σταμάτησαν και ίσως μετά από αυτό να αλλάξουν και οι ζωές μας

Ζούμε στιγμές που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί μόλις ένα μήνα πριν.Με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον, η χώρα και η οικονομία της είναι παγωμένη.

Κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσες ανθρώπινες απώλειες θα έχουμε, το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία και πως θα αλλάξει η συμπεριφορά μας μετά από την πανδημία.

Υπάρχουν τομείς της ελληνικής οικονομίας που συνδυάζονται απόλυτα με την ζωή έξω από το σπίτι και αποτελούν την “καλή και ανέμελη πλευρά” της.

Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση εκτός σπιτιού, η εστίαση , ο κινηματογράφος, τα ταξίδια και οι βόλτες για αγορές.

Τα σινεμά μαζί με τα θέατρα έκλεισαν πολύ γρήγορα και χάνονται έσοδα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Επίσης δεν μπορεί να εκτιμηθεί πότε και πως θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα ώστε αφενός να ξεκινήσουν την λειτουργία τους αλλά και αφετέρου πόσο χρόνο θα πάρει στους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς σε αυτούς τους χώρους.

Η εστίαση με εστιατόρια, ταβέρνες και όλα τα καταστήματα φαγητού έχουν υποστεί μια μεγάλη απώλεια εσόδων και είναι μεγάλο ερωτηματικό πόσες επιχειρήσεις από αυτές θα αντέξουν.

Μεγάλες αλυσίδες που δεν είχαν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από το delivery ήδη έχουν μπεί σε περιπέτειες και προσπαθούν να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα κυρίως περιμένοντας την βοήθεια από το κράτος.

Οι εταιρείες βέβαια που είχαν delivery αλλά και οι πλατφόρμες όπως e-food, box και οι υπόλοιποι πήραν σημαντικά μερίδια αγοράς.

Η τουριστική αγορά έχει σχεδόν εξαφανιστεί και διαφαίνεται ότι θα χαθεί όλη η χρονιά το 2020.

Αυτή την στιγμή τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προσγειώσει σχεδόν όλα τα αεροπλάνα τους , οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί και ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται υπό συνθήκες ολοκληρωτικής καταστροφής για φέτος.

Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά για σημαντικό διάστημα ακόμη και δεν μπορεί να εκτιμηθεί πότε θα ανοίξουν.

Σε κανονικές συνθήκες οι άνθρωποι θα προετοιμάζονταν για ανοιξιάτικες αγορές και θα σχεδιάζαν τις διακοπές για το Πάσχα.

Συνολικά εάν χαθεί μόνο ένα τρίμηνο από την ελληνική οικονομία θα είμαστε τυχεροί γιατί σε κάποιους κλάδους ο αντίκτυπος αφορά όλη την χρονιά.

Βέβαια αυτό αφορά την περίοδο που ζούμε τώρα αλλά εάν αναλογιστούμε την περίοδο μετά από το τέλος της πανδημίας δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι.

Ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής οικονομίας θα περιμένει την βοήθεια από το κράτος για να κάνει restart και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση του κόσμου σε μια σειρά από ανθρώπινες συνήθειες και καταναλωτικές συμπεριφορές.

Η ελληνική οικονομία είναι χτισμένη πάνω στην “εξωστρέφεια” μέσα στην χώρα.Και αυτό έχει να κάνει με το κλίμα, τις συνήθειες των ανθρώπων, την επαφή με την θάλασσα και την μεγάλη νησιωτική επικράτεια.

Μας αρέσει να περνάμε χρόνο έξω από το σπίτι, να συναντάμε ανθρώπους σε καφέ και εστιατόρια, να ψωνίζουμε ενώ κάνουμε βόλτα και εύκολα να βρισκόμαστε δίπλα στην θάλασσα στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά.

Για αυτό τον λόγο άλλωστε μόνο τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν κάποιοι τομείς που είχαν να κάνουν με την ζωή μέσα στο σπίτι.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως η ελληνική οικονομία θα αντιδράσει μετά από αυτό και εάν πρακτικές που αναγκαστικά μπήκαν στην ζωή μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Επίσης θα έχουν ενδιαφέρον οι επιλογές των ανθρώπων και κατά επέκταση οι καταναλωτικές τους συμπεριφορές μετά από την πανδημία που αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στην ανθρωπότητα και φυσικά στην Ελλάδα.

Το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε έρευνα καταναλωτών, με δείγμα 1.050 ατόμων την περίοδο 18 έως 19 Μαρτίου 2020 με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού VODID-19 στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι καταναλωτές ετοιμάζονται για μακρά περίοδο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αλλά και ότι αλλάζουν δραστικά και γρήγορα αγοραστικές συνήθειες.

Όπως καταγράφεται η πλειοψηφία του κοινού θεωρεί ότι η έκτακτη κατάσταση με τον κορωνοϊό θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες σε ποσοστό 55%, συνολικά όμως οι καταναλωτές που εκτιμούν ότι η κρίση θα διαρκέσει λιγότερο από 1 μήνα είναι μόλις 14%, το υπόλοιπο 86% κάνει εκτιμήσεις για περισσότερο από 2 μήνες. Το 22% ετοιμάζεται για έκτακτη κατάσταση 3 ή 4 μηνών και το 9% για πάω από 4 μήνες.

Το ποσοστό των καταναλωτών που προτιμούν συσκευασμένα προϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας (χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση) αυξήθηκε από 19% σε 33%.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει και την εμπιστοσύνη που έχουν οι καταναλωτές πλέον στα συστήματα διασφάλισης ποιότητας της βιομηχανίας τροφίμων.

Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι φορούν κάποιο είδος μάσκας κατά την επίσκεψη τους στα καταστήματα από μόλις 7% την εβδομάδα 9-12 Μαρτίου αυξήθηκε σε 41% μέσα σε λίγες μέρες.

Ενώ στη μέτρηση της περιόδου 9-12 Μαρτίου ένα μόνο μικρό ποσοστό 16% δήλωνε ότι αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση ανάγκης, αυτό το ποσοστό σχεδόν διπλασιάστηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα στο 30%.

Παράλληλα όπως φαίνεται οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο σε προϊόντα ελληνικής προέλευσης σε ποσοστό 60%, ελέγχουν περισσότερο την προέλευση των τροφίμων σε ποσοστό 48% ενώ προτιμούν τα κοντινότερα καταστήματα σουπερμάρκετ για τις αγορές τους σε ποσοστό 72%. 

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει με πολλούς τρόπους την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών.

Ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο της κρίσης, καταγράφονται μεγάλες και απότομες αλλαγές στις επιλογές που κάνουν οι καταναλωτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις σε σχέση με την υγιεινή, οι οποίες είναι και αυτές που επηρεάζονται πιο άμεσα από τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ερώτηση «Αν αύριο το πρωί εξαφανιζόταν ο κορωνοϊός και επανερχόμασταν στις προηγούμενες συνθήκες αγοράς, θα διατηρούσατε τις παραπάνω αγοραστικές συνήθειες;» ποσοστό 46% του κοινού δηλώνει ότι συμφωνεί.

Αυτό το στοιχείο αποτελεί ένδειξη ότι οι εξελίξεις που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία μπορεί να έχουν συνέπειες για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα,

Μια από τις βασικές αλλαγές κατά την διάρκεια αυτής της μοναδικής εμπειρίας στην ζωή μας είναι οι αγορές e-commerce.

Η συμπεριφορά μας άλλαξε γιατί οι συνθήκες το απαιτούν αλλά θα δούμε εάν κάποιες από αυτές θα παραμείνουν.

Πριν από αυτή την περίοδο οι ηλεκτρονικές αγορές από το super market είχαν ένα μικρό μερίδιο και έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε εάν αυτό θα αυξηθεί η θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Ακόμη και άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν είχαν παραγγείλει ποτέ με αυτό τον τρόπο δοκίμασαν αυτή την πρακτική και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε από τις εταιρείες πόσοι νέοι πελάτες-εγγραφές έγιναν αυτό το διάστημα.

Στους Έλληνες αρέσουν τα ταξίδια και πολλοί ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Η περίοδος μετά την πανδημία θα δείξει πως θα αλλάξει αυτό και εάν υπάρχει προσανατολισμός σε ταξίδια μέσα στην Ελλάδα η θα συνεχίσουμε να έχουμε το dna του “εξερευνητή” σε όλο τον κόσμο.

Εάν επιλέξουμε να ταξιδεύουμε περισσότερο εντός Ελλάδας θα έχει αντίκτυπο στις τουριστικές επιχειρήσεις και γενικότερα στην ελληνική οικονομία.

Αυτό βέβαια έχει μεγαλύτερη σημασία να αξιολογηθεί εάν και άλλοι λαοί αποκτήσουν την ίδια πρακτική καθώς αυτό θα σημαίνει λιγότεροι τουρίστες και βέβαια λιγότερα έσοδα.

Οι εταιρείες πολυτελών ειδών προετοιμάζονται για μια δύσκολη χρονιά καθώς οι καταναλωτές απέχουν από τις αγορές ειδών πολυτελείας και στρέφονται μόνο στα απαραίτητα.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η “αμυντική” στάση και η αγορά μόνο των απαραίτητων τροφίμων θα εξακολουθήσει μετά το τέλος της πανδημίας.

Επίσης θα δούμε εάν οι καταναλωτές θα κάνουν περισσότερες επιλογές στα τοπικά τρόφιμα από άλλα που είναι εισαγόμενα.

Οι άνθρωποι μετά από τόσο μεγάλης σημασίας γεγονότα επανακαθορίζουν την στάση τους για τη ζωή και δεν είναι εύκολο να γίνουν εκτιμήσεις.

Πιθανά να υπάρξει μια επανεκτίμηση σε προτεραιότητες και οι επιλογές σε υλικά αγαθά να είναι πιο ουσιαστικές.

Βέβαια οι άνθρωποι έχουμε μηχανισμούς να “ξεχάσουμε” δραματικά γεγονότα και να συνεχίσουμε μια πορεία όπως την είχαμε σχεδιάσει από πριν.

Όποιες επιλογές γίνουν θα επηρεάσουν τις αντίστοιχες αγορές και θα διαπιστώσουμε ποιες καταναλωτικές συμπεριφορές άλλαξαν καίμε ποιο τρόπο.

Γενικότερα θα δούμε αλλαγές που θα έχουν αφετηρία πως οι άνθρωποι άλλαξαν σχετικά με την ζωή τους.

Εάν ουσιαστικές αλλαγές συμβούν εσωτερικά στους ανθρώπους αυτές θα εκδηλωθούν ως καταναλωτικές συμπεριφορές και μια νέα αγορά θα δημιουργηθεί.

Όλα όσα έχουμε δημιουργήσει μέχρι τώρα ως κοινωνία θα αξιολογηθούν και σίγουρα όσα δεν έχουν μεγάλη σημασία μετά από αυτή την πανδημία θα αντικατασταθούν με όσα σημαντικά έχουμε αποφασίσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.