19 Απρ 2024
READING

Ο αντίκτυπος του κοροναϊού στην κατανάλωση της Κίνας

7 MIN READ

Ο αντίκτυπος του κοροναϊού στην κατανάλωση της Κίνας

Ο αντίκτυπος του κοροναϊού στην κατανάλωση της Κίνας

Η γρήγορη εξάπλωση του κορονοϊού άλλαξε εντελώς την νέα χρονιά της Κίνας: οι άνθρωποι έπρεπε να μένουν στο σπίτι, οι μεταφορές μεταξύ των πόλεων είχαν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, οι διεθνείς πτήσεις είχαν απαγορευθεί ουσιαστικά, σχεδόν όλοι είχαν ακυρώσει τα ταξίδια τους εκτός και αν ήταν ήδη στο εξωτερικό, και οι επισκέψεις σε φίλους είχαν ματαιωθεί.

Τα σχολεία δεν άνοιγαν και οι δάσκαλοι έπρεπε να διδάσκουν τα μαθήματά τους μέσω του διαδικτύου, υποχρεώνοντας τους δασκάλους του αθλητισμού να διδάσκουν τα παιδιά να προπονούνται στο σπίτι τους.

Η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα κάλεσε τις εταιρείες και τα καταστήματα να αναβάλουν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όποτε είναι δυνατόν.

Για να καταλάβουμε πώς αυτό άλλαξε τη συμπεριφορά των κινέζων καταναλωτών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και πώς θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν / αλλάξουν τις δαπάνες τους μόλις τελειώσει η πανδημία, η Kantar έκανε μια έρευνα από τις 6 έως τις 9 Φεβρουαρίου μέσω του WeChat.

Η έρευνα κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 1.000 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 200 από τη χειρότερη σε κρούσματα επαρχία του Hubei. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του κύριου προφίλ των καταναλωτών.

1.Επιπτώσεις της επιδημίας

Ρωτήθηκαν οι καταναλωτές σχετικά με τον αντίκτυπο της ασθένειας του κορονοϊού στις δαπάνες τους σε 24 βιομηχανίες και πόσο πιθανό είναι να ξαναρχίσουν ή να αυξήσουν / μειώσουν τις δαπάνες τους σε αυτές τις βιομηχανίες όταν η πανδημία άρχισε να μειώνει την ανάπτυξη της.

Στη συνέχεια ταξινομήθηκαν 24 βιομηχανίες σε διαφορετικούς τύπους.
Ανάμεσα σε όλους τους κλάδους, μπορούμε να δούμε ότι το φαγητό έξω από το σπίτι, η ψυχαγωγία και τα ταξίδια χτυπήθηκαν περισσότερο επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φύγουν από το σπίτι.

Περίπου το 75% των ερωτηθέντων καταναλωτών είχαν ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες δαπάνες που σχετίζονταν με αυτές τις βιομηχανίες, ενώ το 17% τις είχε μειώσει κατά πολύ.

Τέσσερις βιομηχανίες – η προηγμένη πρόληψη των επιδημιών, η βασική πρόληψη των επιδημιών, ορισμένα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής – εξάνλησαν τα αποθέματά τους σε ορισμένες περιοχές της Κίνας.

Φαίνεται ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αποθηκεύουν τα προϊόντα αυτά ακόμη και όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει πλήρως.

Ορισμένες φαινομενικά μη σχετικές βιομηχανίες είχαν υποστεί παράπλευρες ζημιές από την πανδημία. Για παράδειγμα, λόγω της μείωσης του φαγητού έξω από το σπίτι, της διασκέδασης και της επίσκεψης σε φίλους / συγγενείς, το 57% των ερωτηθέντων καταναλωτών είχε ακυρώσει ή μειώσει τις δαπάνες για το αλκοόλ.

Το ίδιο ισχύει για τα καλλυντικά (μείωση + ακύρωση = 56%) και ενδυμασία (μείωση + ακύρωση = 67%).

Το ξέσπασμα της πανδημίας αύξησε επίσης τις δαπάνες των ανθρώπων σε ορισμένες βιομηχανίες, όπως τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά (40% των ερωτηθέντων δαπάνησαν περισσότερο), τον καθαρισμό των νοικοκυριών (48%), την ασφάλιση υγείας και ασφάλισης ζωής (38%, σημαντικά υψηλότερα στο Χουμπέι από την υπόλοιπη Κίνα κατά τη διάρκεια της επιδημίας ).

Η ζήτηση των καταναλωτών για αυτές τις βιομηχανίες θα συνεχίσει να είναι ισχυρή μετά το τέλος της πανδημίας.

Συνολικά, η πολυτέλεια μπορεί να βιώσει τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις από τον κορονοιό τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Το 61% των ερωτηθέντων μείωσε ή ακύρωσε τις δαπάνες τους για προϊόντα πολυτέλειας και το 21% δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μειώνει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία.

Αυτό μπορεί να σχετίζεται με πιο θεμελιώδεις αλλαγές στη στάση των ανθρώπων απέναντι στο πώς / γιατί αγοράζουν.

2.Ο αντίκτυπος της επιδημίας ανά κανάλι πώλησης

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, πολλά νέα και αναδυόμενα κανάλια λιανικής παρουσίασαν εκρηκτική ανάπτυξη, διότι 1) όλοι οι καταναλωτές υποχρεώθηκαν να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι τους. 2) πολλά καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. 3) οι περισσότερες οικογένειες χρειάζονταν φρέσκα τρόφιμα για να μαγειρέψουν στο σπίτι.

Μεταξύ όλων των ερωτηθέντων καταναλωτών, το 55% αγόρασε από πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως Tmall, JD.com, Taobao.

Πολύ κοντά στο σούπερ μάρκετ, το οποίο είναι το κανάλι λιανικής πώλησης αριθ. 1 που ανέφερε το 58% των ερωτηθέντων ήταν τα τα διαδικτυακά κανάλια, όπως τα Ele.me, Meituan, Dingdong Maicai, τα οποία συνδέουν τα καταστήματα με τους καταναλωτές στο σπίτι, αναφέρονται από το 35% των ερωτηθέντων – σχεδόν το ίδιο με τις υπεραγορές (34%).

Δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έμειναν στο σπίτι, η κοινότητα WeChat έγινε μια βασική πηγή πληροφοριών.

Οι ερωτηθέντες καταναλωτές δήλωσαν ότι θα ξαναρχίσουν την συχνή επίσκεψή τους στα offline κανάλια λιανικής πώλησης: το 36% δήλωσε ότι θα επισκέπτονται τις υπεραγορές συχνότερα, το 37% δήλωσαν ότι θα επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ πιο συχνά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα διαδικτυακά κανάλια θα σταματήσουν την ανάπτυξή της: το 42% δήλωσε ότι θα αγοράζει πιο συχνά από πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, μόνο το 8% δήλωσε ότι θα αγοράζει λιγότερο συχνά.

3.Τι κάνουν οι καταναλωτές κατά την διάρκεια παραμονής στο σπίτι;

Αυτή ήταν πιθανώς η μεγαλύτερη περίοδος εντός σπιτιού για το μεγαλύτερο μέρος του κινεζικού λαού. Εκτός από να παρακολουθούν την εξέλιξη της εκδήλωσης της νόσου, τι έκαναν οι Κινέζοι καταναλωτές στο σπίτι;

Η έρευνά παρακολούθησε την οικιακή δραστηριότητα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης χρονικής περιόδου.

Η παρακολούθηση περιεχομένου ήταν η πιο συχνή αναφορά με βίντεο μεγάλου μήκους (αναφέρεται από 58%), το σύντομο βίντεο (56%), τηλεόραση (41%) ήταν από τις πιο συχνές αναφερθείσες δραστηριότητες.

Η ψηφιακή ψυχαγωγία ήταν επίσης δημοφιλής, όπως online παιχνιδιών (39%, οι άνδρες σημαντικά υψηλότερες από τις γυναίκες), η online ψυχαγωγία (online καραόκε κ.λπ.).

Μπορεί να είναι υπερβολή το γεγονός ότι η πανδημία μετέτρεψε κάθε Κινέζο σε σεφ, αλλά το 28% των ανθρώπων μαγείρευαν η έψηναν στο σπίτι.

Επίσης το 73% απολάμβανε χρόνο με τα παιδιά. Η ηλεκτρονική εκπαίδευση αναφέρθηκε από το 30% των ερωτηθέντων και το 26% ανέφερε την ανάγνωση βιβλίων.

Όμως, καθώς σχεδόν όλοι δεν θα συναντήσουν άλλους για μεγάλο χρονικό διάστημα, τελικά οι άνθρωποι δεν θα κάνουν τον κόπο να φροντίσουν τον εαυτό τους: μόνο το 10% πέρασε περισσότερο χρόνο για να ομορφύνει και να περιποιηθεί το σώμα του.

Είναι ενδιαφέρον ότι το 54% είπε ότι έπεφταν για για να “σκοτώσουν” το χρόνο.

Η πανδημία επίσης άλλαξε την σχέση των ανθρώπων με τα ΜΜΕ. Περισσότεροι από 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δαπάνησαν σημαντικά περισσότερο χρόνο σε σύντομες εφαρμογές βίντεο και πλατφόρμες ψηφιακού βίντεο.

Άλλα σημεία επαφής των μέσων περιλαμβάνουν τις ψηφιακές πλατφόρμες ειδήσεων (που αναφέρονται από το 37%), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (34%, παρόλο που σχεδόν όλοι βρίσκονται στο WeChat για πολλές ώρες), τηλεοπτικές διαφημίσεις (33% μουσική (26%).

Αυτή η πανδημία έχει επίσης ωθήσει πολλούς καταναλωτές να δοκιμάσουν κάτι που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ πριν, δημιουργώντας μια ευκαιρία για πολλούς νέους τομείς.

Μεταξύ όλων των ερωτηθέντων, το 84% δοκίμασε για πρώτη φορά τουλάχιστον μία νέα υπηρεσία, η υψηλότερη είναι η online ιατρική συμβουλευτική (34%) και η ηλεκτρονική εκπαίδευση (33%), ακολουθούμενη από εργασία από το σπίτι 29% και υπηρεσία ψηφιακής ψυχαγωγίας (26%)

4.Η στάση των καταναλωτών αλλάζει

Όταν τελικά τελειώσει η πανδημία, θα αλλάξουν οι Κινέζοι καταναλωτές;

Πρώτα απ ‘όλα, όλοι θέλουν να βγουν έξω! Η πιο αναφερθείσα δραστηριότητα για το τι θέλεις να κάνεις περισσότερο όταν θα τελειώσει η πανδημία ήταν “να πάει για φαγητό με άλλους” (65%), ακολουθούμενο από “go shopping” (58%) και “υπαίθρια διασκέδαση” ( 55%) και “υπαίθρια άσκηση / εργασία έξω” (53%). Τα ταξίδια αναφέρθηκαν από το 45% των ερωτηθέντων.

Αν και όλοι έχουν προσπαθήσει να βρουν τα καλύτερα προϊόντα για την πρόληψη των επιδημιών, το 83% των ερωτηθέντων καταναλωτών θα εξακολουθεί να αποθηκεύει μάσκες και απολυμαντικά και το να φοράνε μάσκα θα γίνει μια καθημερινή συμπεριφορά για το 65% των ανθρώπων.

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι η στάση της κινεζικής λαϊκής κατανάλωσης θα γίνει πιο ουσιαστική. Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που συμφωνούν να εκτιμούν τα πράγματα που δεν μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα, όπως να “ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους”, σε έναν “πλουσιότερο πνευματικό κόσμο”, “να γίνω καλύτερος εαυτός”.

Στη στάση τους έναντι στις μάρκες, οι άνθρωποι θα «πληρώνουν περισσότερα για να αγοράσουν από κοινωνικά υπεύθυνες μάρκες», θα «πληρώνουν περισσότερα για καθαρότερο περιβάλλον και υπηρεσίες», θα «δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα».

Πηγή:Kantar.com

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.